HOME MINISTER UNITS PRESS SERVICES SITEMAP
Ministry Back
Bakan Yaşar GÜLER

Yaşar GÜLER

Minister

Yaşar GÜLER was born in Ardahan in 1954. He graduated from Army Academy with the rank of Second Lieutenant in 1974 and from Signal Corps School in 1975.

Having served as Signal Platoon and Company Commander at various units between the years of 1975 and 1984, Yaşar GÜLER graduated from Army War College in 1986 and from Armed Forces College in 1988.

As a staff officer, he served as Chief of Operations at Internal Regional Command between 1986 and 1988, as Planning Officer at Evaluation and Inspection Division of the Army between 1988 and 1991, as Chief of Operations and Training Branch at the 12th Infantry Division between 1991 and 1992, as Internal Security Battalion Commander between 1992 and 1994 in Silopi, as Turkish Deputy Brigade Commander in Bosnia-Herzegovina between 1994 and 1995, as Project Officer at the Office of Military Senior Counsellor of the Presidency between 1995 and 1997...

See

MoD | TR Ministry of National Defence

Araştırmacıların Arşivden Yararlanması


Arşiv ve Askerî Tarih Daire Başkanlığı arşivinde mevcut belgelerden yararlanma usul ve esasları ile uyulması gereken kurallar aşağıda belirtilmiştir;

1.          Araştırma ve İnceleme Yapma Hakkı: Arşivden; bilimsel araştırma ve inceleme yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar ve bunların vekilleri ile Türkiye’ye yasal yollardan girmiş yabancılar ve bunların vekilleri yararlanabilirler.

2.          Araştırmacılardan İstenilen Belgeler: 

a.          Başvuru Formu (formu indirmek için tıklayınız)
b.          Taahhütname ve Aydınlatma Metni (taahhütname ve metni indirmek için tıklayınız
c.          Vekaleten yapılacak başvurularda noter onaylı vekaletname 
ç.          Arşiv ve Askerî Tarih Daire Başkanlığı tarafından talep edilecek diğer bilgi ve belgeler 

3.          Başvuru Esasları: 

a.          Araştırmacılar tarafından, yukarıda istenilen belgeler ile birlikte, Arşiv ve Askerî Tarih Daire Başkanlığına bizzat veya posta yoluyla başvuruda bulunulur. 
b.          Yurt dışından yapılacak başvurular, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri veya Başkonsoloslukları vasıtasıyla yapılabilir.      
c.          4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamına giren bilgi ve belge talepleri, Arşiv ve Askerî Tarih Daire Başkanlığına ait örün sayfasının “başvurular” bölümünde “bilgi ve belge talepleri/ askerlik kayıtları araştırması” başlıkları altında yayımlanan bilgilendirme metinleri ve başvuru belgelerine göre yapılır.

4.          Arşivden Yararlanma Kuralları:

a.          Tasnif, dijitalleştirme ve restorasyon işlemleri devam eden belgeler, yıpranmış veya verilmesi halinde zarar görebilecek belgeler, gizliliği/özelliği olan belgeler ve kişisel verilerin korunması ile ilgili yürürlükteki mevzuat hükümleri gereğince özel nitelikli belgeler araştırma için verilmez. 
b.          Araştırmaya tabi belgeler, asli düzen içerisinde kontrol edilerek araştırmacılara teslim edilir ve kontrol edilerek teslim alınır.  
c.          Araştırmacılar, kendilerine teslim edilen belgeleri her türlü tahribat ve tahrifattan korumak zorundadırlar. Çalışma esnasında, belgelerin zarar görmesine neden olabilecek türde materyal (tükenmez kalem, dolma kalem, pilot kalem, yapışkanlı kağıt vb.) kullanılmaz. Belge asılları üzerinde herhangi bir işaretleme veya karalama işlemi yapılmaz.  
ç.          Araştırmacılar, kendilerine teslim edilen belgeleri herhangi bir nedenle çoğaltamaz, kopyalayamaz, fotoğraflarını veya görüntülerini alamazlar. Teslim edilen belgenin kaybolması halinde sorumluluk araştırmacıya aittir. 
d.          Belgeler, araştırma yapmak için ayrılan yerlerden çıkartılamaz ve görevli personel dışında başkasına verilemez. 
e.          Araştırmacılar, ancak başvuru formunda beyan ettikleri konular ile ilgili belgeler üzerinde araştırma ve inceleme yapabilirler.
f.           Araştırmacılara tahsis edilen mekânlara, görevlilerden ve araştırmacılardan başkası giremez.
g.          Araştırma mahalline cep telefonu, fotoğraf makinası, dijital kamera, tarayıcı vb. cihazlarla girilemez.
ğ.          Araştırmacıların talep ettiği belgelerden uygun görülenlerin sayısal kopyaları tutanakla kendilerine teslim edilir.  
h.          Yerinde araştırma hizmeti verilemeyen ve/veya posta yoluyla başvurulması gereken arşivlerde, ilgili arşivin bağlı olduğu kurum/birim tarafından gerekli araştırma ve incelemenin yapılmasına müteakip, uygun görülen belgelerin tıpkıçekimleri araştırmacılara posta yoluyla gönderilir. 
ı.           Araştırmacılar, örneklerini aldıkları belgeleri kullanım amacı dışında başkaları ile paylaşamaz ve ticari amaçla kullanamazlar.
i.           Araştırmacılar, belgeler üzerinde yaptıkları çalışmalar neticesinde hazırladıkları ve yayımladıkları eserlerden basılı veya elektronik birer nüshayı arşivin bağlı olduğu kuruma/birime teslim ederler. 
j.          Araştırma ve inceleme talebinde bulunan kişinin; 
           (1) On sekiz yaşından küçük olduğu veya medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmadığı durumlarda,
           (2) Başvuru formundaki bilgilerin eksik veya yanlış olması ve başvuru için gerekli belgelerin eksik veya sahte olduğunun anlaşılması halinde, 
           (3) Belirlenen kuralların ihlali ve genel uyumu bozucu davranışlarda bulunulması durumunda araştırma ve inceleme talepleri reddedilebilir.
k.        Araştırmacılar, arşivin bağlı olduğu kurum/birim tarafından belirlenen diğer kurallara uymakla yükümlüdür.