4 UNCU KOLORDU KOMUTANLIGI İHALE DETAYI
İşin Adı 4'üncü Kolordu Komutanlığı 1969-İDA-BET-118 Albüm Numaralı Binanın Kazan Dairesinde Bulunan Kazan Müştemilatının Yenilenmesi İle Kazan Dairesi İnşaat ve Elektrik İle Mekanik Tesisat Bakım Onarımı
İhale Usulü DOĞRUDAN TEMİN
İdare Adı : 4 UNCU KOLORDU KOMUTANLIGI
Adres : ORGENERAL ESREF AKINCI KISLASI MAMAK/ANKARA
Telefon : +903123695710-2977
Faks : +903123699376
Elektronik Posta Adresi :
Malın Niteliği ve Türü YAPIM İŞİ
Malın Miktarı 1 KALEM
Mal Teslim Yeri 4'ÜNCÜ KOLORDU KOMUTANLIĞI
Mal Teslim Tarihi 35 GÜN
İhale Yeri 4'ÜNCÜ KOLORDU İHALE KOMİSYON BAŞKANLIĞI
İhale Tarihi 04.07.2019 10:30
İhale İlanı Metni
4'üncü Kolordu Komutanlığı 1969-İDA-BET-118 Albüm Numaralı Binanın Kazan Dairesinde Bulunan Kazan Müştemilatının Yenilenmesi İle Kazan Dairesi İnşaat ve Elektrik İle Mekanik Tesisat Bakım Onarımı
İŞİNE AİT SÖZLEŞME TASARISI
İKN (İhale Kayıt Numarası) : 2019/-
Madde 1 - Sözleşmenin tarafları
1.1. Bu Sözleşme, bir tarafta 4.KOR.K.LIĞI MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI GENEL KURMAY BAŞKANLIĞI BAĞLILARI VE MÜSTEŞARLIK (bundan sonra İdare olarak anılacaktır) ile diğer tarafta ………………………………………………………….(bundan sonra Yüklenici olarak anılacaktır) arasında aşağıda yazılı şartlar dahilinde akdedilmiştir.
Madde 2 - Taraflara ilişkin bilgiler
2.1. İdarenin
a) Adı: 4.KOR.K.LIĞI MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI GENEL KURMAY BAŞKANLIĞI BAĞLILARI VE MÜSTEŞARLIK
b) Adresi: SAMSUN YOLU ORGENERAL EŞREF AKINCI KIŞLASI 06262 – MAMAK / ANKARA
c) Telefon numarası: 3123695710
ç) Faks numarası: 3123699376
d) Elektronik posta adresi: 4korihkombsk@kkk.tsk.tr
2.2. Yüklenicinin
a) Adı, Soyadı/Ticaret unvanı: ..........................................................................................
……………………………………………………………………………………………………
b) T.C. Kimlik No: .............................................................................................................
c) Vergi Kimlik No: ............................................................................................................
ç) Yüklenicinin tebligata esas adresi: ...............................................................................
…………………………………………………………………………………………………….
d) Telefon numarası: .......................................................................................................
e) Bildirime esas faks numarası: ......................................................................................
f) Bildirime esas elektronik posta adresi: ..........................................................................
2.3. Her iki taraf, 2.1. ve 2.2. maddelerinde belirtilen adreslerini tebligat adresi olarak kabul etmişlerdir. Adres değişiklikleri usulüne uygun şekilde karşı tarafa tebliğ edilmedikçe, en son bildirilen adrese yapılacak tebliğ, ilgili tarafa yapılmış sayılır. Yüklenicinin ortak girişim olması durumunda, pilot ortak veya koordinatör ortağa yapılan tebligatlar ortak girişimi oluşturan bütün ortaklara yapılmış sayılır.
2.4. Taraflar, yazılı tebligatı daha sonra süresi içinde yapmak kaydıyla, kurye, faks veya elektronik posta gibi diğer yollarla da bildirim yapabilirler.
Madde 3 - İşin adı, yapılma yeri, niteliği, türü ve miktarı
3.1. İşin adı: 4'üncü Kolordu Komutanlığı 1969-İDA-BET-118 Albüm Numaralı Binanın Kazan Dairesinde Bulunan Kazan Müştemilatının Yenilenmesi İle Kazan Dairesi İnşaat ve Elektrik İle Mekanik Tesisat Bakım Onarımı
3.2. İşin yapılma yeri: Gen. Eşref AKINCI Kışlası Mamak/ANKARA
3.3. İşin niteliği, türü ve miktarı:
1 Kalem Yapım İşi (1.İnşaat : %4,88 2.Makine : %77,97 3.Elektrik : %17,15)
Madde 4 - Sözleşmenin dili
4.1. Sözleşmenin dili Türkçe'dir.
Madde 5 - Tanımlar
5.1. Bu Sözleşmenin uygulanmasında, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile Yapım İşleri Genel Şartnamesinde ve ihale dokümanında oluşturan diğer belgelerde yer alan tanımlar geçerlidir.
Madde 6 - Sözleşmenin türü ve bedeli
6.1. Bu Sözleşme, anahtar teslimi götürü bedel sözleşme olup, ihale dokümanında yer alan uygulama projeleri ve bunlara ilişkin mahal listelerine dayalı olarak, işin tamamı için yüklenici tarafından teklif edilen……………………………………………………………..(rakam ve yazıyla) toplam bedel üzerinden akdedilmiştir.
6.2. Yapılan işlerin bedellerinin ödenmesinde, yüklenicinin teklif ettiği toplam bedel esas alınır.
Madde 7 - Sözleşme bedeline dahil olan giderler
7.1. Taahhüdün yerine getirilmesine ilişkin her türlü vergi, resim, harç, yapı kullanım izin belgesi giderleri vb. giderler ile ulaşım, sözleşme kapsamındaki her türlü sigorta giderleri sözleşme bedeline dahildir. İlgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak Katma Değer Vergisi sözleşme bedeline dahil olmayıp, İdare tarafından Yükleniciye ödenir.
Madde 8 - Sözleşmenin ekleri
8.1. Sözleşme, ekindeki ihale dokümanı ve diğer belgelerle bir bütündür, İdareyi ve Yükleniciyi bağlar. Ancak, Sözleşme hükümleri ile ihale dokümanını oluşturan belgelerdeki hükümler arasında çelişki veya farklılık olması halinde, ihale dokümanında yer alan hükümler esas alınır.
8.2.İhale dokümanını oluşturan belgeler
8.2.1. İhale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki öncelik sıralaması aşağıdaki gibidir
1-Yapım İşleri Genel Şartnamesi
2-Sözleşme Tasarısı,
3-Uygulama Projesi,
4-Mahal Listesi,
5-Özel-Genel İdari ve Teknik Şartname,
6-Açıklamalar (varsa),
7-Diğer Ekler.
8.3. Varsa, zeyilnameler ait oldukları dokümanın öncelik sırasına sahiptir.
Madde 9 - İşe başlama ve bitirme tarihi
9.1. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 7 (YEDİ) gün içinde Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre yer teslimi yapılarak işe başlanır.
9.2. Yüklenici taahhüdün tümünü, işyeri teslim tarihini takip eden günden itibaren 35 (OTUZBEŞ) gün içinde tamamlayarak geçici kabule hazır hale getirmek zorundadır. Sürenin hesaplanmasında; havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan dönemi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlerle ayrıca süre uzatımı verilmez.
9.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
9.4. Bu işyerinde havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmadığı günler - tarihleri arasındaki () gündür. Ancak, işin bitiminde bu devre dikkate alınmaz ve İdare Yükleniciden teknik şartları yerine getirerek işi tamamlaması için bu dönemde çalışmasını isteyebilir. Zorunlu nedenlerle ertesi yıla sari hale gelen işlerde, çalışmaya uygun olmayan devre, ödenek durumuna ve imalatın cinsine göre dikkate alınır.
Madde 10-Teminata ilişkin hükümler
10.1. Kesin teminat
10.1.1. Yüklenici,…………………………………(rakam ve yazıyla) kesin teminat vermiştir.
10.1.2. Teminatın, teminat mektubu şeklinde verilmesi halinde; kesin teminat mektubunun süresi …/…/… tarihine kadardır. Kanunda veya sözleşmede belirtilen haller ile cezalı çalışma nedeniyle kesin kabulün gecikeceğinin anlaşılması durumunda teminat mektubunun süresi de işteki gecikmeyi karşılayacak şekilde uzatılır.
10.2. Ek kesin teminat
10.2.1. Fiyat farkı hesaplanmasının öngörülmesi halinde, fiyat farkı olarak ödenecek bedelin ve/veya iş artışı olması halinde bu artış tutarının % 6'sı oranında teminat olarak kabul edilen değerler üzerinden ek kesin teminat alınır. Fiyat farkı olarak ödenecek bedel üzerinden hesaplanan ek kesin teminat hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle de karşılanabilir.
10.2.2. Ek kesin teminatın teminat mektubu olması halinde, ek kesin teminat mektubunun süresi, kesin teminat mektubunun süresinden daha az olamaz.
10.3. Yüklenici tarafından verilen kesin teminat ve ek kesin teminat, 4734 sayılı Kanunun 34’üncü maddesinde belirtilen değerlerle değiştirilebilir. Her ne suretle olursa olsun, İdarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.
10.4. Kesin teminatın ve ek kesin teminatın geri verilmesi
10.4.1. Kesin teminatın ve ek kesin teminatın geri verilmesi hususunda Yapım İşleri Genel Şartnamesindeki hükümler uygulanır.
Madde 11 - Ödeme yeri ve şartları
11.1. Yüklenicinin hakedişi 4’üncü Kolordu Saymanlık Müdürlüğünce Mamak/ANKARA ödenir.
11.2. Hakediş raporları, bu Sözleşmenin eki olan Yapım işleri Genel Şartnamesinde düzenlenen esaslar çerçevesinde, kanuni kesintiler de yapılarak iş bitiminde bir defada düzenlenir. Hazırlanan hakediş raporları İdarece onaylandıktan sonra otuz gün içinde tahakkuka bağlanarak on beş gün içinde ödenir.
Bu iş için sözleşme bedeli üzerinden;
ödenek tespit olunmuştur. Yüklenici yapım işi için sözleşmede belirtilen ödenekleri iş programına uygun şekilde imalat ve/veya ihzarat olarak sarf etmek zorundadır.
11.3. Yukarıda belirtilen yılı ödenekleri, toplam sözleşme bedeli içinde kalmak kaydıyla Yüklenicinin de görüşü alınarak artırılabilir. Yüklenici artırılan ödenekleri, onaylanan revize iş programına uygun şekilde yılı içinde imalat ve/veya ihrazat olarak gerçekleştirmek zorundadır.
11.4. İdarenin talebi olmaksızın Yüklenici iş programına nazaran daha fazla iş yaparsa, İdare bu fazla işin bedelini imkan bulduğu takdirde öder.
11.5. Yüklenici, her türlü hakediş ve alacaklarını İdarenin yazılı izni olmaksızın başkalarına temlik edemez. Temliknamelerin noter tarafından düzenlenmesi ve İdarece istenilen kayıt ve şartları taşıması gerekir.
Madde 12 - İş programı
12.1. Yüklenici, iş programını yer tesliminin yapıldığı tarihten itibaren on beş gün içinde, sözleşme bedeli üzerinden bir günde yapılması gereken iş tutarını hesaplayarak, ödeneklerin yıllara göre dağılım esasları ile varsa işin kısımları ile bitirme tarihlerini de dikkate alarak İdarece verilen örneklere uygun olarak hazırlar. Bu programda ayrıca; iş kalemlerini ve iş gruplarını, aylık imalatı ve iş miktarlarını, yıllık ödenek dilimleri ve bunların aylara dağılımı gösterilir ve iş programı en az dört nüsha hazırlanarak onaylanmak üzere İdareye teslim edilir.
12.2. İdare, iş programını verildiği tarihten başlamak üzere 5 gün içinde onaylar.
12.3. İş programının hazırlanması ve uygulanması ile ilgili diğer hususlarda Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümleri uygulanır.
Madde 13 - Avans verilmesi şartları ve miktarı
13.1. Bu iş için avans verilmeyecektir.
Madde 14 - Fiyat farkı ödenmesi ve hesaplanması şartları
14.1. Yüklenici, gerek sözleşme süresi gerekse uzatılan süre içinde, sözleşmenin tamamen ifasına kadar, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerde artışa gidilmesi veya yeni mali yükümlülüklerin ihdası gibi nedenlerle fiyat farkı verilmesi talebinde bulunamaz.
14.2. Fiyat farkı hesaplanmayacaktır. Ancak mücbir sebepler ya da idareden kaynaklanan nedenlerle işin bitim tarihinin süre uzatımı verilmek suretiyle uzatılması halinde, uzatılan süre içinde ve bu süreye göre revize edilen iş programına uygun olarak gerçekleştirilen iş kalemleri ya da iş grupları için ihale tarihinde yürürlükte bulunan Fiyat Farkı Kararnamesi esas alınarak fiyat farkı hesaplanır.
14.3. Sözleşmede yer alan fiyat farkına ilişkin esas ve usullerde sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamaz.
Madde 15 - Alt yükleniciler
15.1. İhale konusu işte idarenin onayı ile alt yüklenici çalıştırılabilir.
15.2. İşin tamamı alt yüklenicilere yaptırılamaz. Alt yüklenicilerin yaptıkları işlerle ilgili sorumluluğu yüklenicinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
15.3. Alt yüklenicilerin çalıştırması ve sorumlulukları konusunda Yapım İşleri Genel Şartnamesinde yer alan hükümler uygulanır.
Madde 16 - Montaj, işletmeye alma, eğitim, bakım onarım, yedek parça gibi destek hizmetlerine ait şartlar
16.1. Bu madde boş bırakılmıştır.
Madde 17 - İşin ve iş yerinin korunması ve sigortalanması
17.1. Yüklenici; işyerlerindeki her türlü araç, malzeme, ihzarat, iş ve hizmet makineleri, taşıtlar, tesisler ile sözleşme konusu iş için, işin özellik ve niteliğine göre, işe başlama tarihinden geçici kabul tarihine kadar geçen süre içinde oluşabilecek deprem, su baskını, toprak kayması, fırtına, yangın gibi doğal afetler ile hırsızlık, sabotaj gibi risklere karşı, Yapım İşleri Genel Şartnamesinde yer alan hükümler çerçevesinde "all risk" sigorta yaptırmak zorundadır.
17.2. Yüklenici, işin geçici kabul tarihinden kesin kabul tarihine kadar geçecek süreye ilişkin,
a) Yüklenicinin sözleşme şartları dahilindeki yükümlülükleri kapsamında eksik ve kusurların giderilmesi amacıyla yaptığı çalışmalar sırasında sigortalı kıymetlere verdiği zarar ve ziyanlar,
b) Bakım devresi esnasında ortaya çıkan ve inşaat devresinde yüklenicinin sorumlu olduğu bir nedene dayanan ziyan ve hasarlara
karşı genişletilmiş bakım devresi teminatını içeren sigorta yaptırmak zorundadır.
17.3. Yüklenicinin iş ve iş yerinin korunması ve sigortalanması ile ilgili sorumlulukları konusunda Yapım İşleri Genel Şartnamesinde yer alan hükümler uygulanır.
Madde 18 - Süre uzatımı verilebilecek haller ve şartları
18.1. Süre uzatımıyla ilgili hususlarda Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümleri uygulanır.
Madde 19 - Teslim, muayene ve kabul işlemlerine ilişkin şartlar
19.1. İşin teslim etme ve teslim alma şekil ve şartları ile kısmi kabul, geçici ve kesin kabul işlemleri Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre yürütülür.
19.2. Madde boş bırakılmıştır.
Madde 20 - Teminat süresi
20.1. Teminat süresi 12 (ONİKİ) ay olup, bu süre geçici kabul itibar tarihinden başlar.
Madde 21 - Yapı denetimi ve sorumluluğuna ilişkin şartlar
21.1. İşlerin denetimi, yapı denetim görevlisinin yetkileri, Yüklenici ile yapı denetim görevlisi arasındaki anlaşmazlıklar ve diğer hususlarda Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümleri uygulanır.
Madde 22 - Yüklenicilerin/Alt yüklenicilerin sorumluluğu
22.1. Yüklenici ve alt yüklenicinin sorumluluğuna ilişkin hususlarda Yapım İşleri Genel Şartnamesinde yer alan hükümler uygulanır.
Madde 23 - Teknik personel, makine, teçhizat ve ekipman bulundurulması
23.1. Bu madde boş bırakılmıştır.
23.2. Bu madde boş bırakılmıştır.
23.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
23.4. Bu madde boş bırakılmıştır.
Madde 24 - Sözleşmede değişiklik yapılması
24.1. Sözleşme imzalandıktan sonra, sözleşme bedelinin aşılmaması ve İdare ile Yüklenicinin karşılıklı olarak anlaşması kaydıyla, aşağıda belirtilen hususlarda sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılabilir:
a) İşin yapılma yeri,
b) İşin süresinden önce yapılması kaydıyla işin süresi ve bu süreye uygun olarak ödeme şartları.
Madde 25 - Gecikme halinde uygulanacak cezalar ve sözleşmenin feshi
25.1. Bu sözleşmede belirtilen süre uzatımı halleri hariç, Yüklenicinin sözleşmeye uygun olarak işi süresinde bitirmediği takdirde en az 10 gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikme cezası uygulanır.
25.2. Yüklenicinin sözleşmeye uygun olarak işi süresinde bitirmediği takdirde, gecikilen her gün için sözleşme bedelinin % 0,05 (ONBİNDEBEŞ) oranında gecikme cezası uygulanır.
25.3. İhtarda belirtilen sürenin bitmesine rağmen aynı durumun devam etmesi halinde ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminatı gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.
25.4. Gecikme cezaları ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın Yükleniciye yapılacak hakediş ödemelerinden kesilir. Bu cezaların hakediş ödemelerinden karşılanamaması halinde Yükleniciden ayrıca tahsilat yapılır.
25.5. Kısmi kabul öngörülmeyen işlerde işin tamamının bitirilmemesi halinde, günlük gecikme cezası sözleşme bedeli üzerinden alınır.
25.6. Kısmi gecikme cezası uygulanan işlerde, işin tamamının süresinde bitirilmemesi halinde gecikme cezası işin bitirilmeyen kısımları için uygulanır. Bu durumda sözleşme bedelinin tamamı üzerinden gecikme cezası uygulanmaz.
Madde 26 - Sözleşmenin feshine ilişkin şartlar
26.1. Sözleşmenin İdare veya Yüklenici tarafından feshedilmesine ilişkin şartlar ve sözleşmeye ilişkin diğer hususlarda 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümleri uygulanır.
Madde 27 - Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi
27.1. Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesine ilişkin hususlarda Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümleri uygulanır.
Madde 28 - Sözleşmede bulunmayan işlere ait birim fiyat tespiti
28.1. Sözleşme ve eklerinde birim fiyatı bulunmayan yeni iş kalemlerinin bedeli, Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre hesaplanır.
28.2. Bu madde boş bırakılmıştır.
Madde 29 - Yüklenicinin sözleşme konusu iş ile ilgili çalıştıracağı personele ilişkin sorumlulukları
29.1. Yüklenicinin sözleşme konusu işte çalıştıracağı personelle ilgili sorumlulukları ve buna ilişkin şartlarda, Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümleri uygulanır.
Madde 30 - Geçici kabul noksanları
30.1. Geçici kabul noksanları için düzenlenen her hakedişte yapılan iş tutarının % 3'üne karşılık gelen kısmı karşılığında teminat mektubu alınır ve bu teminat mektubu, geçici kabul noksanı bulunmayan işlerde geçici kabul onay tarihinden sonra, geçici kabul noksanı bulunan işlerde ise bu eksikliklerin tamamlanmasına müteakip, geçici kabul onay tarihinden sonra yükleniciye iade edilir. Fiyat farkı ödenen işlerde teminat tutarı, sözleşme tarihinden itibaren endeks üzerinden güncelleştirilmek suretiyle belirlenir. Yüklenicinin teminat mektubu vermemesi durumunda; düzenlenen her hakkedişten yapılan iş tutarının %3’üne karşılık gelen kısmı tutulur ve bu tutar, geçici kabul noksanı bulunmayan işlerde geçici kabul onay tarihinden sonra; geçici kabul noksanı bulunan işlerde ise bu eksikliklerin tamamlanmasına müteakip, geçici kabul onay tarihinden sonra yükleniciye ödenir. Fiyat farkı ödenen işlerde bu tutar, sözleşme tarihinden itibaren endeks üzerinden güncelleştirilmek suretiyle kesilir.
Madde 31 - Anlaşmazlıkların çözümü
31.1. Bu sözleşme ve eklerinin uygulanmasından doğabilecek her türlü anlaşmazlığın çözümünde ANKARA mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.
Madde 32 - Hüküm bulunmayan haller
32.1. Bu sözleşme ve eklerinde hüküm bulunmayan hallerde, ilgisine göre 4734 sayılı Kanun ve 4735 sayılı Kanun hükümleri, bu Kanunlarda hüküm bulunmaması halinde ise Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.
Madde 33 - Diğer hususlar
33.1. Geçici kabul eksiklikleri, idarece belirlenen sürede yüklenici tarafından giderilmezse, bu sürenin bitiminden sonra eksikliklerin giderilmesine kadar geçecek her gün için, günlük gecikme cezasının 3/4 ü oranında gecikme cezası uygulanacaktır.
33.2. Kesin kabul eksiklikleri, idarece belirlenen sürede yüklenici tarafından giderilmezse, bu sürenin bitiminden sonra eksikliklerin giderilmesine kadar geçecek her gün için, giderilecek eksikliklerin durumuna göre, idarece günlük gecikme cezasının 3/4 ü oranında gecikme cezası uygulanacaktır.
33.3. Hakediş raporları, Yapım İşleri Genel Şartnamesinde düzenlenen esaslar çerçevesinde, kanuni kesintilerde yapılarak iş bitiminde bir defada düzenlenecektir. Hazırlanan hakediş raporları, idarece onaylandıktan sonra, 4’üncü Kor.Mly. ve Büt.Ş.Md.lüğünce tahakkuka bağlanarak, Maliye Bakanlığınca belirlenen serbest bırakma oranları dâhilinde düzenlenecek ödenek gönderme belgelerine göre 4’üncü Kolordu Saymanlık Müdürlüğünce ödenecektir.
33.4. Yüklenici, sözleşme kapsamına giren her türlü işçilik, imalat ve malzeme hatalarına karşı, 1 (BİR) yıl süreli garanti taahhütnamesini, geçici kabul tarihinde (geçici kabul eksikliklerinin olması durumunda eksikliklerin tamamlandığı tarihte) yazılı olarak idareye teslim edecektir.
33.5. Yüklenici tarafından verilen kesin teminat mektuplarının süresi, sözleşme süresinin ve garanti süresinin bitiş tarihinden önce olmayacaktır. Yüklenici tarafından verilen kesin teminat mektuplarının süresi, garanti süresinin bitiş tarihinden itibaren en az 2 (İKİ) yıllık süreyi kapsayacak şekilde düzenlenmiş olacaktır. Sözleşme çerçevesinde süre uzatımı verilmesi halinde, kesin teminat mektubunun süresi, uzatılan süre kadar yenilenecektir.
Madde 34 - Yürürlük
34.1. Bu sözleşme taraflarca imzalandığı tarihte yürürlüğe girer.
Madde 35 - Sözleşmenin imzalanması
35.1. Bu sözleşme 35 maddeden ibaret olup, İdare ve Yüklenici tarafından tam olarak okunup anlaşıldıktan sonra ……../…..../.......... tarihinde bir nüsha olarak imza altına alınmıştır. Ayrıca İdare, Yüklenicinin talebi halinde sözleşmenin "aslına uygun idarece onaylı suretini" düzenleyip Yükleniciye verecektir.
İdare Yüklenici
T.C.
KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
4’ÜNCÜ KOLORDU KOMUTANLIĞI
ANKARA
ÖZEL-GENEL İDARİ VE TEKNİK ŞARTNAME
YAPIM İŞİNİN ADI
:
4'üncü Kolordu Komutanlığı 1969-İDA-BET-118 Albüm Numaralı Binanın Kazan Dairesinde Bulunan Kazan Müştemilatının Yenilenmesi İle Kazan Dairesi İnşaat ve Elektrik İle Mekanik Tesisat Bakım Onarımı
PROJE NO.
:
19-06-BBOG-010
İŞİN YERİ
:
Gen. Eşref AKINCI Kışlası Mamak/ANKARA
1. KONU
1.1. Bu şartname, yukarıda bilgileri verilen yapım işinin yapılmasını, yapım özelliklerini, denetim ve muayene metotları ile birlikte diğer hususları kapsar.
1.2. Bu şartnamede yer almayan tüm hususlarda, başta sözleşmenin doğal eki olan Yapım İşleri Genel Şartnamesi olmak üzere, yürürlükteki ilgili mevzuat hükümleri esas alınacaktır.
2. GENEL HUSUSLAR
2.1. Yapım işi kapsamında yapılacak bütün imalat, söküm, montaj ve demontaj işlemleri idarece tasdikli projelere, proje kriterlerine, mahal listelerine, şartnamede verilen hususlara bağlı olarak ve fen ve sanat kurallarına uyularak yürütülecektir.
2.2. Bu dokümanda özellikle belirtilmemiş olsa dahi, işin anahtar teslim olarak eksiksiz hizmete sunulabilmesi için fen ve sanat kuralları açısından yapılması zorunlu imalat kalemleri de bu işin kapsamında gerçekleştirilecektir. Söz konusu imalat kalemleri için ihale bedeli haricinde bir bedel ödenmeyecektir.
2.3. Bu dokümanda atıfta bulunan tüm poz numaraları, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının (Çevre Şehircilik Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, TEDAŞ vb.) en son yıla ait, güncel fiyat analizleri kitabında belirtilen birim fiyat tariflerine uygun olarak gerçekleştirilecektir. Özel poz numaralarına atıfta bulunulması durumunda ise, söz konusu poz numaraları bu dokümanda yer alan birim fiyat tariflerine uygun olarak gerçekleştirilecektir.
2.4. Pursantaj tablosunda olsun veya olmasın proje, detay, mahal listesi ve teknik şartnamede belirtilen işlerin fen ve sanat kurallarına uygun bir şekilde yüklenici tarafından yapılması zorunludur. Pursantaj tablosunda yapılan hatalardan yola çıkılarak ek ödeme talep edilmeyecektir.
2.5. Söz konusu iş, teklif verilmeden önce isteklilerce mutlaka yerinde görülecek, dolayısıyla keşifte ve metrajda idarece atlanmış, hatalı yazılmış hususlar yüklenici tarafından düzeltilecek ve ileride idareye karşı öne sürülemeyecektir. Yüklenici işe başlamadan önce yerinde yapılan ölçümlerde projeye göre ortaya çıkabilecek farklılıklar için herhangi bir hak talep etmeyecektir.
2.6. Projelerde, şartnamede ve/veya mahal listelerinde belirtilmeyen teknik hususlar, eksiklikler ve yapılması teknik zorunluluk gerektiren işler idarenin öngöreceği şekilde ve işin tekniğine uygun olarak yapılacaktır. Projelerde, şartnamede ve/veya mahal listelerinde çelişen teknik hususlar ortaya çıkması halinde idarenin tercih edeceği seçenek esas alınacaktır.
2.7. İşin yapımı sırasında karşılaşılacak beklenmedik mimari, statik, elektrik, makine, peyzaj vb. proje ve detay problemleri yüklenici tarafından çözülecek ve çizilecek her türlü proje ve detay çizimleri idare tarafından onaylandıktan sonra uygulanacaktır. Bu amaçla yüklenici tarafından hazırlanması istenen proje ve detay çizimleri için ihale bedeli haricinde bir bedel ödenmeyecektir.
2.8. Yapım işi bünyesinde yapılması gerekecek tüm nakliye yatay ve düşey taşımalar, yükleme ve boşaltmalar, montaj, söküm, işçilik, idare tarafından istenilen yere istif ve tasnif işleri yüklenici tarafından karşılanacaktır. İşin yapımı sırasında oluşacak deformasyonlar ve hasarlar yüklenici tarafından giderilecektir.
2.9. Yüklenici tüm çalışmalarını su, elektrik, tafiks, doğalgaz, kanalizasyon gibi altyapı imalatlarına ve binaya zarar vermeyecek şekilde yapacaktır. İşin yapılmasına engel olan altyapı imalatları olması durumunda, bu imalatlar idarenin göstereceği doğrultuda yüklenici tarafından deplase edilecektir. Deplase hatları için ayrıca ilave bedel ödenmeyecektir. Deplase sırasında verilebilecek her türlü zarar yüklenici tarafından giderilecektir.
2.10. Yapılan imalatlar tamamen kullanılır halde teslim edilecektir. Yapım esnasında bozulan veya hasar gören yol, alt yapı, kaplamalı alan, yeşil alanlar vs. eski hale getirilecek şekilde onarılacaktır. Yapım esnasında hasar gören mevcut yapı/altyapıların onarımı ve/veya yenilenmesi için ayrıca bedel ödenmeyecektir.
2.11. İş kapsamında hatalı yapılmış imalat olması durumunda, , söz konusu imalatlar yüklenici tarafından yıkılıp projesine ve şartnamesine uygun olarak yeniden yapılacaktır. Yeniden yapım için idareden sözleşme bedeli haricinde ayrıca ücret talep edilmeyecektir.
2.12. İşin yapımı esnasında kazı, yıkım ve sökümden çıkan malzemeler yüklenici tarafından belediyenin yazılı izni ile göstereceği döküm yerine boşaltılacaktır. Döküm yerinin düzeltilmesi yapılacaktır. Tüm yıkım, söküm ve taşıma, döküm yerinin düzeltilmesi işleri fiziki çevreye zarar vermeyecek şekilde yüklenici tarafından bedelsiz olarak yapılacaktır.
2.13. İşin yapımı esnasında kazı, yıkım ve sökümden çıkan kullanılabilir veya HEK durumundaki malzemeler yüklenici tarafından tutanakla kullanıcı birlik yetkililerine istenilen yere istif edilerek teslim edilecektir. Kullanılmayacak durumda olan metal hurdalar kullanıcı birlik yetkililerinin göstereceği yere yüklenici tarafından taşınacaktır. Bu işlemler için ayrıca bedel ödenmeyecektir.
2.14. İş bünyesinde yapılacak imalatlarla ilgili olarak resmi makamlardan alınması gereken her türlü izin, ruhsat vb. resmi belgeler, her türlü masrafı kendisi tarafından karşılanmak üzere yüklenici tarafından usulüne uygun olarak alınacaktır.
2.15. Her türlü imalatın renk ve tonu idare tarafından belirlenecektir.
2.16. Uygulaması gerçekleştirilecek iş kalemlerinde kullanılacak tüm malzemeler güncel Ulusal ve Uluslararası Kalite Derecelendirme Belgelendirme Kuruluşları standartlarına, yürürlükte olan kanun ve yönetmeliklere uygun olacaktır.
2.17. Kullanılacak malzemeler yeni ve daha önce kullanılmamış, orijinal, fiziksel bozulmalar ve ambalajlama hatası olmayan, hasarsız ve ayıpsız(çatlak, kırık, defolu vb.) malzemeler arasından idarenin onayına sunulduktan sonra seçilecektir.
2.18. İnşaat sahasına getirilen bütün malzemeler yüklenici tarafından olumsuz çevre ve hava koşullarından korunacak; araç, gereç ve insanların geçişini en az etkileyecek şekilde düzenli ve özenli biçimde istif edilecektir.
2.19. Yapılacak imalatlar ve kullanılacak malzemeler tüm garanti şartlarına haiz olacaktır. Garanti süresince her türlü tasarım, imalat ve/veya işçilik hata/eksiklikleri yüklenici tarafından onarılacak veya yenisi tarafından değiştirilecektir. Garanti süresince hatalardan kaynaklanan imalat bozuklukları yüklenici tarafından yapılacaktır.
2.20. İşin bitimini müteakip, işyeri her türlü ihrazattan ve çalışma artıklarından çevreye uyumlu olacak şekilde yüklenici tarafından temizlenecektir. İşyerinin temizlenmesine ve temizlik sonucu işyerinden çıkan artıkların idare tarafından istenilen yere nakline (yükleme ve boşaltma dâhil) ilişkin tüm masraflar yüklenici tarafından karşılanacaktır.
2.21. Yüklenici ile kışla içerisinde çalışma esaslarını kapsayan güvenlik protokolü yapılacaktır. Yüklenici, çalışacak personelin, işçilerin ve araçların belgelerini içeren dosyayı işe başlamadan önce ilgili Birlik Komutanlığına elden teslim edecektir.
2.22. Yüklenici, iş güvenliği ve işçi sağlığına dair yürürlükte bulunan yasa ve yönetmeliklere uygun olarak iş yerinde gerekli her türlü emniyet tedbirlerini alacaktır. Herhangi bir yasa veya yönetmelik ihlali sonucu oluşabilecek her türlü olumsuz durumdan yüklenici sorumlu olacaktır.
2.23. Taşınmazlarda taşınır mal saymanları tarafından kayda alınacak taşınır mallara ilişkin MSY:310-8(A) Millî Kodlandırma Hizmetleri Yönergesi esaslarına göre kodlandırma hükümleri uygulanacaktır. Yüklenici, temin etmeyi taahhüt ettiği malzemelerin kodlandırılması için gerekli bilgi ve belgeyi idareye teslim edecek ve idarece talep edilmesi durumunda, malzeme tanımlama işlemlerinde yardımcı olmak üzere personel görevlendirecek ve araç tahsis edecektir. Bu işlemler için tüm masraflar yüklenici tarafından karşılanacaktır.
2.24. Bu yapım işinin ihalesi 4’üncü Kor. İhale Koms.Bşk.lığınca (Mamak/Ankara) yapılacaktır. İhale Komisyonunun kararı sonucu, idare ile alımın gerçekleştirileceği yüklenici firma arasında sözleşme imzalanacak ve kesin teminat alınacaktır.
2.25. Bu şartname ve sözleşme kapsamında istenilen tüm belgeler; sözleşmenin imzalanması aşamasından sonra, yer teslimini müteakip yüklenici tarafından idareye teslim edilecektir.
3. NUMUNE ALMA
3.1. Numune alma işlemleri, yürürlükteki Yapım işleri Genel Şartnamesi ve TSK İnşaat Emlak Hizmetleri Yönergesi esasları dâhilinde yapılacaktır.
4. DENETİM VE MUAYENE
4.1. Denetim ve muayene işlemleri, yürürlükteki Kamu İhaleleri Sözleşmeleri Kanunu, Yapım İşleri Genel Şartnamesi, Yapım İşleri Muayene ve Kabul Yönetmeliği ile TSK İnşaat Emlak Hizmetleri Yönergesi esasları dâhilinde yapılacaktır.
4.2. İdare gerek görmesi hâlinde, bedeli yüklenici tarafından karşılanmak üzere, kullanılan her türlü malzeme ile yapılan imalatlarla ilgili muayene ve deneyler isteyebilecektir.
4.3. Muayenelerde gerekli olabilecek her türlü personel, araç, malzeme, test cihazları vb. yüklenici tarafından temin edilecektir.
4.4. Muayene ve kontroller esnasında doğabilecek her türlü kaza ve hasarlardan yüklenici sorumlu olacaktır.
4.5. Yüklenici, muayene esnasında gözlemci bulunduracak ve bu gözlemci muayene sonuçlarını imzalayacaktır. Aksi takdirde muayene raporu yüklenici tarafından aynen kabul edilmiş sayılacaktır.
4.6. Muayene ve kontroller esnasında her türlü masraf yükleniciye ait olacaktır.
5. AMBALAJLAMA VE ETİKETLEME
5.1. Yüklenici tarafından temin edilecek tüm malzemeler, nakliye ve montaj esnasında dış etkenlerden korunacak şekilde ambalajlanmış olacaktır.
5.2. Ambalajında hasar, bozuk, eksik çıkan her türlü malzemenin sorumluluğu yükleniciye ait olacaktır. Bu hususta hasarlı ve eksik olan malzemeler, yüklenici tarafından ilave bedel talep edilmeden değiştirilecektir.
6. GARANTİ ŞARTLARI
6.1. Yapım işi kapsamında kullanılan bütün malzemeler üretici firma garantisinde olacak ve yüklenici bu malzemelere ait garanti belgelerini idareye teslim edecektir.
6.2. Yüklenici, sözleşme kapsamına giren her türlü işçilik, imalat ve malzeme hatalarına karşı, 1(bir) yıl süreli garanti taahhütnamesini, geçici kabul tarihinde (geçici kabul eksikliklerinin olması durumunda eksikliklerin tamamlandığı tarihte) yazılı olarak idareye teslim edecektir.
6.3. Garanti süresince her türlü dizayn, imalat ve/veya işçilik hata/eksiklikleri yüklenici firma tarafından onarılacak veya yenisi ile değiştirilecektir. Garanti süresi içerisinde bakım gerektiğinde yüklenici firma bakım yapacaktır.
6.4. Garanti kapsamındaki malzemede sözleşme süresi içinde tespit edilecek hata, ayıp ve eksikliklerin garanti sağlayan kişi ve kuruluş tarafından giderilmesini yüklenici üstlenecektir. Bu yükümlülüğün yüklenici tarafından yerine getirilmemesi halinde idare, garantinin sağlanması için yapacağı tüm giderlere yüklenicinin alacaklarından kesmek veya teminatını paraya çevirmek suretiyle tahsil edilecektir.
7. İSTEK VE ÖZELLİKLER
7.1. İNŞAAT İŞLERİ:
“4'üncü Kolordu Komutanlığı 1969-İDA-BET-118 Albüm Numaralı Binanın Kazan Dairesinde Bulunan Kazan Müştemilatının Yenilenmesi İle Kazan Dairesi İnşaat ve Elektrik İle Mekanik Tesisat Bakım Onarımı” işi inşaat işleri kapsamında; mevcut binada aşağıda ayrıntılı olarak açıklanan demontaj (söküm) ve montaj işleri (yeni imalatlar dâhil) yapılacaktır.
7.1.1. Mevcut Duvarın Yıkılıp Kapı Yeri Açılması
Projede gösterildiği şekilde, kazan dairesi ile havalandırma odası mahalleri arasındaki duvarın belirtilen ölçülerde, 18.183 pozuna uygun olarak yıkımı yapılacaktır. 2,025m x 0,95m kapı ölçülerine ek olarak, yıkılan kısmın hemen üzerinde cephe havalandırma mahaline bakarken sağdan 10 cm ve soldan 7,5 cm, boydan 5,5 cm olmak üzere lento yeri açılacaktır. Açılan lento yerine 112 cm uzunluğunda 10.130.1708 pozuna uygun UPE(80) profil demiri yerleştirilecektir.
7.1.2. Duvar Örülmesi
Projede gösterildiği şekilde, havalandırma odası ile hol mahalleri arasına 15.220.1001 pozuna uygun olarak, 85 mm kalınlığında yatay delikli tuğla (190 x 85 x 190 mm) ile duvar yapılacaktır. Kazan dairesi ile açık alan mahalleri arasındaki duvarda bulunan yaklaşık 37,5 cm çaplı dairesel havalandırma boşluğuna ve havalandırma ile kazan dairesi mahalleri arasındaki kapı lentosu üzerinde kalan boşluğa, eğer havalandırma sisteminden arta kalan parçalar mevcutsa bunların sökümü ve duvar örülecek yerin temizlenmesi yapıldıktan sonra, 15.220.1004 pozuna uygun şekilde, 135 mm kalınlığında yatay delikli tuğla (190 x 135 x 190 mm) ile duvar yapılacaktır.
7.1.3. Sıva Yapılması
İmalatı yapılmış duvarların iç cephede kalan kısımları ve duvar yıkılarak açılmış kapı çerçevesi 15.280.1001 pozuna uygun olarak ve projede gösterildiği şekilde kireçli kaba sıva ve üzerine alçı sıva (sönmüş kireç torbalı) ile sıvanacaktır. Dış cephede kalan kısım 15.275.1101 pozuna uygun olarak, 250/350 kg çimento dozlu kaba ve ince harçla sıvanacaktır (dış cephe sıvası). Sıvaların yapımı aşamasında, yeni imal edilmiş duvar sınırından mevcut duvara doğru 25 cm kadar eski sıva temizlenerek 10.330.2501 poz numaralı sıva filesi ile kaplanacaktır. Sıva filesi gerekli sabitleyicilerle sabitlendikten sonra, yeni sıva imalatı yapılacaktır. Havalandırma ile kazan dairesi mahalleri arasındaki yeni açılmış kapının lento imalatı yapılmış kısmına sıva filesi kaplanması yapılacak, aynı kapının sağ ve sol yanlarına file kaplanması yapılmayacaktır.
7.1.4. Seramik Yer Karosu İle Süpürgelik Yapılması
Yeni imal edilmiş, hol ile havalandırma mahalleri arasında kalan duvarın, hol mahalinde kalan kısmında, 15.375.1052 pozuna uygun olarak 10 cm yüksekliğinde renkli seramik yer karoları ile mevcut süpürgelikle uyumlu yeni süpürgelik yapılacaktır.
7.1.5. Boya Yapılması
15.275.1101 pozuna uygun olarak dış cephe sıvası yapılmış duvara, boya imalatına hazır hale geldikten sonra, 15.540.1304 pozuna uygun olarak idarece belirlenecek renkte dış cephe boyası yapılacaktır. 15.280.1001 pozuna uygun olarak iç cephe sıvası yapılmış duvarlara, boya imalatına hazır hale geldikten sonra, 15.540.1215 pozuna uygun olarak beyaz renkte iç cephe boyası ve projede belirtilen yere 48.540.1001 pozuna uygun olarak mevcut alçı astar (perdah) üzerine idarece belirlenecek renkte üç katlı yağlı boya yapılacaktır. Boyama esnasında duvarlarda mevcut bütün boyasız alanlar boyanacak, eksik yer bırakılmayacaktır.
7.1.6. Karoların Sökülmesi
18.198/11 pozuna uygun olarak, kazan dairesi mahalinde her kalınlıkta mermer, traverten, terrazo karo ve andezit kaplamalar sökülecektir. Söküm esnasında diğer karolara hasar verilmeyecek, eğer hasar verilirse, uygulanması gerekli görülen her türlü düzeltme yüklenici firma tarafından ilave ücret talep edilmeden yapılacaktır.
7.1.7. Parkelerin Sökülmesi
Açık alan mahalinde bulunan kilit parke taşlarının, projede gösterildiği şekilde, 18.189 pozuna uygun olarak sökümü yapılacaktır. Sökümü yapılan parke taşlarına zarar verilmeyecek, gerekli imalatlar tamamlandıktan sonra, söküldüğü yere tekrardan döşenecektir. Tekrar döşeme için yüklenici firma ilave ücret talep etmeyecektir. Yine zarar görmüş kilit parke taşlarının yerine yenileri temin edilecek ve yüklenici firma bunun için ilave ücret talep etmeyecektir.
7.1.8. Kazı Yapılması
18.198/11 pozuna uygun olarak sökülmüş alanın altında kalan bölge ve kazan dairesi ile açık alan mahalleri arasında kalan duvarın bir kısmı, projede gösterildiği şekilde, 15.115.1009 pozuna uygun olarak kazılacaktır. Bu alanda yapılan kazıdan çıkacak moloz yüklenici firma tarafından hiçbir ek ücret talep edilmeden taşınıp, birliğin belirlediği yere dökülecektir. 15.115.1002 pozuna uygun olarak, projede gösterildiği gibi, açık alan mahalinde el ile sert toprak kazılması yapılacaktır. Bu alanda yapılan kazıdan çıkacak moloz ve toprak korunacak, ileriki aşamada aynı alandaki dolgu için tekrar kullanılacaktır. Yapılan kazı sonrasında, rögara ø 100 mm lik pvc boru girebilecek şekilde delik açılacaktır.
7.1.9. Kalıp Çakılması ve Harç Dökülmesi
15.115.1009 pozuna uygun olarak kazılmış alana, projede gösterildiği şekilde, 15.180.1001 pozuna uygun olarak ahşaptan seri kalıp yapılacaktır. 19.100.2412 pozuna uygun olarak, projede gösterildiği şekilde, 450 kg çimento dozlu harç yapılıp, imal edilmiş kalıba dökülecek ve düzeltilecektir.
7.1.10. Su Giderinin Yerine Yerleştirilmesi
10.420.1402 pozuna uygun ø 100 mm lik bir ucu muflu sert PVC boru, kazan dairesi mahalinde açılan kanalı, açık alan mahalinde bulunan rögara bağlayacak şekilde, projede gösterildiği gibi yerleştirilecektir. Yerleştirildikten sonra boru ile rögar arasında ve boru ile duvar arasında kalan kısımlar 19.100.2412 pozuna uygun olarak yapılmış harç ile sıvanıp kapatılacaktır.
7.1.11. Dolgu Yapılması
ø 100 mm lik pvc boru yerleştirilip gerekli yerler sıvandıktan sonra, kazılmış alan 15.115.1213 pozuna uygun olarak, yine kazıdan çıkmış moloz ve toprak ile sıkıştırılarak dolgu yapılacaktır. Dolgu yapıldıktan sonra sökülüp saklanmış olan kilit parkeler yerlerine döşenecektir.
7.1.12. Izgaranın Yerine konması
10.480.1412 pozuna uygun galvanizli sacdan mamul ızgara takımı, projede gösterildiği gibi daha önceden hazırlanmış kanala, kalıplar tamamen sökülüp kanalın içerisi temizlendikten sonra, yerleştirilecektir.
7.1.13. Karo Döşenmesi
Kazan dairesi mahalinde imal edilmiş kanal ile duvar arasında kalan kısım 15.400.1001 pozuna uygun olarak mermer agregalı terrazo karo ile döşenecektir.
7.1.14. Ek Şartlar
Fazladan çıkabilecek söküm, temizleme, boya, sıva, taşıma işleri yapılacak ve inşaat süresince, öncesinde ve sonrasında yüklenici firma elemanları tarafından hasara uğratılmış her türlü malzemenin tekrardan temini ve yerine konulması yapılacak, yüklenici firma bütün bu işler için hiçbir ek ücret talep etmeyecektir.
7.2.MAKİNE İŞLERİ:
“4'üncü Kolordu Komutanlığı 1969-İDA-BET-118 Albüm Numaralı Binanın Kazan Dairesinde Bulunan Kazan Müştemilatının Yenilenmesi İle Kazan Dairesi İnşaat ve Elektrik İle Mekanik Tesisat Bakım Onarımı” işi mekanik tesisat işleri kapsamında; mevcut binada aşağıda ayrıntılı olarak açıklanan demontaj (söküm) ve montaj işleri (yeni imalatlar dâhil) yapılacaktır.
7.2.1. Demontaj/Montaj İşleri Genel Bilgiler
İnşaata başlamadan önce bütün ölçüler ve veriler yüklenici tarafından kontrol edilecek ve doğrulanacaktır.
Bina ile ilgili her türlü genel ölçüler, fonksiyonlar, düzenlemeler, detaylar için mimari ve inşaat projelerine bakınız.
Uygulama sırasında projelerde gösterilen bilgiler ile mevcut şantiye sahasında hazır durum arasında farklılık olması halinde mevcut durum geçerli olacaktır.
Sökülüp kullanılmayacak tüm mekanik tesisat cihaz ve ekipmanları idareye tutanak karşılığında teslim edilecektir. İdare onayı alınarak il sınırları içinde idarenin göstereceği yere yüklenici tarafından nakledilecek ve depolanacaktır.
Mekanik tesisat sökülmesinde, montajında, test yapılmasında ve denenmesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Makina Tesisatı Genel Teknik Şartnamesine uyulacaktır.
Tüm mekanik tesisat (komple) darbelere, kirlenmeye vs. korunacak olup meydana gelecek hasar, ziyan vb. her türlü sorumluluk yükleniciye aittir.
Montaja başlamadan önce tüm imalat çalışmaları ve saha çalışmaları için yerinde ölçü alınarak montaja başlanacaktır.
Tüm iş önceden dikkatli olarak planlanacak ve binalardaki herhangi bir delme işlemi idarenin yazılı izni ile olacaktır.
Montaj amacıyla yapılan kesme/delme işlemlerinden dolayı mevcut kaplamalar ile mevcut veya yeni binalara, borulara, kablolara ya da cihazlara gelebilecek zararlar boru ile ilgili tecrübeli elemanlar tarafından idareye ek bir masraf çıkarmaksızın onarılacaktır. Bunun için ayrıca bir bedel ödenmeyecektir.
Yerinden sökülüp yeniden kullanılacak tüm malzemeler, cihazlar vs. söküm işleri yapılırken hasara uğrar ise malzeme yüklenici tarafından yenisi ile değiştirilecektir. Söküm esnasında meydana gelecek hasar, ziyan vb. sorumluluk ve yükümlülükler yükleniciye aittir.
İnşaata başlamadan önce mevcut binaya ait mimari, mekanik, elektrik tesisatı projeleri dikkatlice incelenecek tadilat yapılacak yerler ve yapılacak imalat ile mevcut mekanik tesisat kontrol edilecektir.
Mekanik tesisat tadilat ve söküm işlerinin diğer disiplinler ile koordinasyonu işe başlamadan yüklenici tarafından yapılacaktır.
Mekanik tesisat tadilat ve söküm işleri yapılırken her türlü iş güvenlik önlemi yüklenici tarafından sağlanacaktır.
Satın almadan önce numune veya tüm cihaz ve malzemelerin katalogları idarenin yazılı onayına sunulacaktır. Onay alınmadan imalata başlanmayacaktır.
Yüklenici tarafından temin edilecek malzemeler için projelerde verilen cihaz listelerinde belirtilen bilgiler tasarıma esas alınan firma bilgilerine göre hazırlanmıştır ve asgari şartları belirtmektedir. Bu şartlar iyileştirilebilir ama azaltılamaz.
Mekanik tesisat uygulama projeleri; rölöve projeleri ve teknik şartnameler ile birlikte ele alınacaktır.
Mekanik tesisat projelerinde gösterilen cihaz ve ekipmanlara ait voltaj, faz, sigorta, azami izin verilen akım, çekilen akım, bağlantı şekli vb. İçin sipariş ve montaj öncesinde elektrik projeleri ile karşılaştırılacaktır.
Tüm cihazların nihai seçimlere göre bulundukları noktada işletme basıncına dayanıklı olması sağlanacaktır. Cihaz montajlarında ilgili Türk standartlarına ve imalatçı firma tavsiyelerine uyulacaktır.
Bütün boruların ek parçası kendi cinsinden olacak, boruların duvar ve döşeme geçişlerinde tüm gerekli sızdırmazlık ve akustik önlemler alınacaktır.
Mekanik tesisat kapsamında yapılacak hatalı ve/veya fazla demontaj işlerinden yüklenici sorumludur. Yüklenici hatalı ve/veya fazla yaptığı demontaj işlerini herhangi bir ikaza maruz bırakmadan düzeltecektir. Yapılan bu işler için her ne ad altında olursa olsun herhangi bir bedel ödenmeyecektir.
7.2.2. Mekanik Tesisat Kapsamında Yapılacak İşler
7.2.2.1.Cihazlar
Projede gösterildiği şekilde; kazan dairesinde mevcut pot depo 412.501-D pozuna uygun olarak demonte edilerek, yerine 412.501 pozuna uygun yeni pot depo rezistansı ve termiği ile birlikte monte edilecektir.
Kazan dairesinde mevcut kapalı genleşme tankı 174.512-D pozuna uygun olarak demonte edilecek, yerine 174.514 pozuna uygun yeni kapalı genleşme tankı monte edilecektir.
Kazan dairesinde mevcut sıcak su akümülasyon tankı 110.645-D pozuna uygun demonte edilecek, yerine 110.646 pozuna uygun yeni akümülasyon tankı, demonte edilecek olan mevcut yakıt tankının olduğu yere monte edilecektir.
Kazan dairesinde mevcut yakıt tankının MSB.134 pozuna uygun kaynakla sökümü yapılacaktır. Sökümü yapılan yakıt tankının yerine, projede gösterildiği şekilde havalandırma odası mahalline MAKÖ-1 pozuna uygun 180cmx220cm ebadında ve 220cm yüksekliğinde ısıtıcılı, prizmatik yeni yakıt tankı imalatı yapılacaktır. Yeni yakıt tankının tüm elektrik bağlantıları tekniğe uygun şekilde yüklenici tarafından yapılacaktır. Yeni yakıt tankı ve üzerindeki ekipmanlar çalışır durumda idareye teslim edilecektir.
Yeni yakıt tankı yapıldıktan sonra, mevcut yakıt tankının içerisindeki yakıt birlik personeli nezaretinde yeni yakıt tankına boşaltılacak, mevcut yakıt tankının içerisindeki yakıt ve tortular temizlendikten sonra söküm işlemine geçilecektir. Bu işlemlerin tümü yüklenici sorumluluğunda olup, mevcut yakıt tankının kaynakla sökümü ve yeni yakıt tankı imalatının yapılması esnasında gerekli her türlü emniyet tedbiri yüklenici tarafından alınacaktır.
Kazan dairesinde mevcut havalandırma kanalı ve fanı 261.253-D ve 253.302-D pozlarına uygun olarak demonte edilecektir.
Kazan dairesinde mevcut kalorifer kazanı, brülör, plakalı eşanjör, kollektörler, sirkülasyon pompaları ve kazan bacası muhafaza edilecektir.
Demontajı yapılan tüm malzeme ve cihazlar, Birlik Komutanlığı içerisinde birliğin göstereceği bir mahalde emniyet tedbirleri alınarak istiflenecek ve tutanakla Birlik Komutanlığına teslim edilecektir.
Montajı yapılan tüm cihazlara ait kullanım kılavuzları, üretici yeterlilik belgesi, TSE belgesi, garanti belgeleri, teknik servis fişleri, test ve deney raporları vb. dokümanlar iş bitiminde idareye teslim edilecektir.
7.2.2.2.Boru, Boya ve Yalıtım İşleri
Projede gösterildiği şekilde; kazan dairesinde mevcut pot depo ile yakıt tankı arasındaki yakıt borusu 201.108-D pozuna uygun olarak demonte edilecektir. Yeni pot depo ile yeni yakıt tankı arasına 201.108 pozuna uygun yeni yakıt borusu en uygun mesafeden geçecek şekilde bağlanacaktır.
Kazan dairesinde mevcut pot depo ile yakıt tankı arasındaki havalık borusu 201.104-D pozuna uygun olarak demonte edilecektir. Demonte edilen havalık borusu 201.104 pozuna uygun olarak ve en uygun mesafeden geçecek şekilde yakıt tankı üzerindeki havalandırma ağzına bağlanacaktır.
Kazan dairesinde mevcut yakıt tankı üzerindeki doldurma ve havalandırma boruları ile yakıt tankı arasındaki bağlantılar 201.109-D pozuna uygun olarak demonte edilecektir. Mevcut doldurma ve havalandırma boruları, 201.109 pozuna uygun olarak ek yapılmak suretiyle uzatılarak yeni imal edilecek yakıt tankının üstündeki doldurma ve havalandırma ağızlarına bağlanacaktır.
Kazan dairesinde mevcut gidiş ve dönüş kollektörleri ile mevcut yakıt tankı serpantini arasındaki sıcak su gidiş ve dönüş boruları serpantin giriş ve çıkışından ayrılarak körlenecektir. Mevcut sıcak su gidiş ve dönüş boruları korunacak olup, gidiş ve dönüş kollektörlerinden yeni imal edilecek yakıt tankına 201.106 pozuna uygun yeni sıcak su gidiş ve dönüş boruları çekilecek ve yeni yakıt tankının serpantin giriş ve çıkışlarına bağlanacaktır.
Kazan dairesinde mevcut sıcak su akümülasyon tankı ile mevcut plakalı eşanjör arasındaki sıcak su borusu 201.107-D pozuna uygun olarak demonte edilecektir. Demonte edilecek mevcut yakıt tankının yerine konulacak olan yeni akümülasyon tankı ile mevcut plakalı eşanjör arasına 201.107 pozuna uygun olarak yeni sıcak su hattı çekilecektir.
Kazan dairesinde mevcut sıcak su akümülasyon tankından tavanın içerisinden bina tesisatına bağlanan temiz su boruları 204.3103-D ve 204.3105-D pozuna uygun olarak demonte edilecektir. Demonte edilecek mevcut yakıt tankının yerine konulacak olan yeni akümülasyon tankı, tavanın içerisinden bina tesisatına giden sıcak su hattına 204.3103 ve 204.3105 pozlarına uygun yeni hat çekilerek bağlanacaktır. Yeni akümülasyon tankının tüm temiz su tesisatı bağlantıları tam ve eksiksiz olarak yapılacaktır.
Mevcut sıcak su akümülasyon tankının üzerindeki drenaj borusu, 201.105-D pozuna uygun olarak demonte edilerek, yeni akümülasyon tankı üzerine 201.105-M pozuna uygun olarak monte edilecektir.
Duvar içerisinden ve zemin altından kazan dairesine gelen şehir şebekesi hattı tadilat esnasında zarar görmeyecek şekilde korunacaktır.
Borularda sıcak bükme veya presle bükme kesinlikle yapılmayacaktır. Dönüşler uygun çapta patent dirseklerle, çap daralmaları konsantrik redüksiyonlarla yapılacaktır.
Boruların montajı yapılırken her ‘’T’’ boru hattına ve tesisatta bulunan vanaların önüne veya arkasına boru çaplarına uygun rakor konularak montaj yapılacaktır.
Kazan dairesinde imalatı yapılacak olan tüm siyah çelik borular 231.101 pozuna uygun olarak idarece belirtilen renkte iki kat sülyen boya ile boyanacaktır.
Kazan dairesinde mevcut gidiş ve dönüş kollektörlerinden yeni imal edilecek yakıt tankına çekilecek yeni sıcak su gidiş ve dönüş boruları 230.1216 pozuna uygun olarak prefabrik boru cam yünü ile tecrit edilecek ve alüminyum sac kılıf içerisine alınacaktır. Yalıtım yapılmayan (açıkta kalan) diğer siyah çelik borular ise sülyen boya ile boyanacaktır.
Boru dağıtımlarında yatayda projede belirtilen azami aralıklarla mesnetleme yapılacaktır. Bina içerisinde serbest boru mesnedi kullanılacaktır. Genleşmeden dolayı borular serbestçe kayabilecektir.
Duvarlardan, bölmelerden ve döşemelerden geçecek borular için açılacak delikler boru dış çapından 5 cm daha büyük çaplı kılıflarla donanmış olacaktır. Kılıflar galvanizli borudan yapılacaktır. Boru-boru kılıfı arası boşluklar yangın yönetmeliğine uygun malzeme ile doldurulacaktır. Delik açma ve kapama işleri gerektiğinde idareye bilgi verilerek ve karot makinası ile yapılacak, bunun için ayrıca bir bedel ödenmeyecektir.
7.2.2.3. Vana, Ventil vb. Ekipman İşleri
Projede gösterildiği şekilde; kazan dairesinde mevcut pot depo ile yakıt tankı arasındaki yakıt borusu üzerinde bulunan vanalar ve yakıt filtresi 210.706-D ve 410.106-D pozuna uygun olarak demonte edilecektir. Yeni yakıt borusunun yakıt tankı girişine 210.706 pozuna uygun küresel vana monte edilecektir. Yeni yakıt borusunun pot depo çıkışına 410.106 pozuna uygun yakıt filtresi, yakıt filtresinin önüne ve arkasına 210.706 pozuna uygun küresel vana ve aynı çapta rekor monte edilecektir.
Kazan dairesinde mevcut pot depo ile brülör arasındaki flex bağlantı hortumu üzerinde bulunan vana ve filtre 210.702-D ve 410.102-D pozlarına uygun olarak flex hortuma zarar verilmeden demonte edilerek, 210.702 ve 410.102 pozlarına uygun olarak yenilenecektir. Yeni vana ve filtrenin flex hortuma bağlantıları tam ve eksiksiz olarak yapılacaktır.
Kazan dairesinde mevcut pot depo üzerindeki küresel vana 210.702-D pozuna uygun olarak demonte edilecektir. Yeni imal edilecek pot depo üzerine havalık borusu çıkışına 210.702, 227.201, 410.102 pozlarına uygun olarak küresel vana, geri tepme ventili ve yakıt filtresi monte edilecek ve havalık borusu ile yeni yakıt tankına bağlanacaktır. Havalık borusu ile pot depo arası rekor bağlantılı olacaktır. Havalık borusu yakıt tankına vida ile monte edilecektir.
Kazan dairesinde mevcut gidiş ve dönüş kollektörlerinden yeni imal edilecek yakıt tankına çekilecek yeni sıcak su borularının gidiş ve dönüş kollektör çıkışlarına 210.704 pozuna uygun yeni vanalar monte edilecektir. Yeni imal edilecek sıcak su gidiş ve dönüş boruları 210.704 pozuna uygun vanalar ile yakıt tankının serpantin giriş ve çıkışlarına bağlanacaktır.
Kazan dairesinde mevcut sıcak su akümülasyon tankı ile mevcut plakalı eşanjör arasındaki vana 210.705-D pozuna uygun olarak demonte edilecektir. Yeni akümülasyon tankı ile mevcut plakalı eşanjör arasına çekilecek yeni sıcak su hattının akümülasyon tankı çıkışına 210.705 pozuna uygun vana monte edilecektir.
Kazan dairesinde mevcut sıcak su akümülasyon tankından çıkarak tavanın içerisinden bina tesisatına bağlanan temiz su borularının üzerindeki vanalar 210.703-D, 210.704-D ve 210.705-D pozlarına uygun olarak demonte edilecektir. Yeni akümülasyon tankı ile tavanın içerisinden geçen bina tesisatı arasına çekilecek yeni temiz su boruları 210.703, 210.704 ve 210.705 pozlarına uygun vanalar ile yeni akümülasyon tankına bağlanacaktır.
Kazan dairesinde yeni imal edilecek akümülasyon tankının sıcak su dönüş borusuna MAKÖ-2 pozuna uygun yeni sirkülasyon pompası monte edilecektir.
Kazan dairesinde yeni imal edilecek akümülasyon tankına gelen şebeke basıncından 1 bar yüksekte ayarlı olacak şekilde 229.102 pozuna uygun otomatik emniyet ventili monte edilecektir.
Kazan dairesinde yeni imal edilecek akümülasyon tankı üzerine birer adet termostat, termometre, manometre ve elektrikli ısıtıcı, tüm bağlantıları tam ve eksiksiz olacak şekilde monte edilecek ve çalışır vaziyette idareye teslim edilecektir.
7.2.2.4. Etiketleme İşleri
Kazan dairesinde yeni imal edilen tüm borular içinden geçen akışkana göre tanımlanacaktır. Etiketleme işlemi, kontrol esnasında görülebilecek yerlerde olacaktır. Harfler büyük harf olacaktır. Etiketler beyaz renkte olacak ve oklarla akış yönlerini gösterecektir. Oklar akışkan cinsine uygun renkte olacak, genişliği ve uzunluğu boru kaplama çapına göre idarece belirlenecektir.
Kazan dairesinde yeni imal edilen her bir cihaz, üzerinde isim ve özelliklerini belirten korozyona dayanıklı birer plaka ile teçhiz edilecektir.
Kazan dairesinde yeni imal edilen her bir vana üzerine vana numarasını belirten mevcut sarı renkli etiketleri tekrar asılacaktır. Eksik etiketler olması durumunda bunlar yüklenici tarafından tamamlanacaktır.
Kazan dairesinde yeni imal edilen yakıt tankının yan yüzeylerine rahatça görülebilecek okunabilecek ve idarece belirtilen şekilde, Türkçe yazılmış “YAKIT TANKI”, “SİGARA İÇİLMEZ” ve “ATEŞLE YAKLAŞILMAZ-TEHLİKELİ VE YANICI MADDE” ibarelerinin yazılı olduğu etiketler yapıştırılacaktır.
Kazan dairesinde yapılacak olan tüm etiketleme işleri için ayrıca bir bedel ödenmeyecektir.
7.2.2.5. Testlerin Yapılması
Yeni yapılan boru imalatlarının sonunda cihaz bağlantıları ve yalıtım yapılmadan evvel tesisatların tümü sızdırmazlık testine tabi tutulacak ve mevcut cihazlarla bütünleştirilerek tüm sistemler çalışır vaziyette, tam ve eksiksiz olarak idareye teslim edilecektir. Testler sırasında herhangi bir aksaklık olması durumunda yüklenici tarafından söz konusu aksaklıklar düzeltilecek ve testler tekrar edilecektir. Testler idare tarafından görevlendirilen yapı denetim görevlisi/heyeti ve kullanıcı birlik personeli denetimi altında yapılacak ve söz konusu personel kabul ettikten sonra nihayete erecektir.
Yeni montajı yapılan tüm cihazların elektrik ve mekanik tesisat bağlantıları eksiksiz olarak yapılacak ve işletmeye alınarak, çalışır vaziyette idareye teslim edilecektir. Sistemlerin çalıştırılması safhasında oluşacak olumsuzluklar yüklenici tarafından hiçbir nam altında hak ve bedel talep edilmeden giderilecektir.
İş bitiminde yeni yapılan tüm kapalı kapların basınç testi yapılacak ve test sonuçları 2 (iki) asıl suret olacak şekilde rapor edilerek idareye teslim edilecektir.
Gerekli her türlü test ve malzemeler yüklenici tarafından karşılanacaktır. Söz konusu testler için ayrıca bedel ödenmeyecektir.
Poz No
MAKÖ-1
Sıra No: 1
Tanımı
Isıtıcılı Prizmatik Yakıt Tankı
Birimi:
Adet
Kitap
PROJEYE ÖZEL(PRJ)
Tarifi
Ölçü
En az 5 mm kalınlıktaki ST 37 kalite sacdan her iki yönden en fazla 50 cm aralıklarla gerdirme (takviye) uygulanmak suretiyle kaynaklı olarak işyerinde imal edilmiş; tankın ön kısmında PN-6 kalitesinde, tankın içine giriş ve çıkışlı olarak yerleştirilmiş 1" çapında dikişli çelik borudan kılıflı serpantin ısıtıcıyı; 2” çapında elektrik rezistans manşonunu; tankın üst kısmında 40cmx40cmx4cm L köşebent çerçeveli kapak ağzını ve kapak ağzına kolaylıkla açılıp kapatılacak şekilde monte edilmiş 50cmx50cmx5cm ebadında temizleme kapağını; temizleme kapağının üzerinde 2” çapında doldurma ve havalandırma ağızlarını; tankın alt kısmında 11/2” çapında boşaltma-tahliye ağzını ve vanasını; tankın yan ve alt kısmından en az 15 cm yükseklikte ve 11/2” çapında olacak şekilde yakıt borusuna bağlantı ağzını ve vanasını; tankın yan kısmında alt ve üst kenarlardan 10 cm uzaklıkta ve 1/2" çapında olacak şekilde kaynak yapılmış dişli boruları ve bu borulara bağlanmış yakıt gösterge vanalarını; tanktaki mevcut yakıt seviyesini gösterecek özellikte ve dış etkenlerden etkilenmeyecek nitelikte imal edilmiş ve yakıt gösterge vanalarına bağlantısı yapılmış 1/2" çapındaki yakıt gösterge hortumunu; tankın alt kısmında 20 cm yüksekliğinde olacak şekilde ve tankın dolu ağırlığını taşıyabilecek nitelikte imal edilmiş en az dört adet ayağı, havi; 180cmx220cm ebadında ve 220cm yüksekliğindeki ısıtıcılı prizmatik yakıt tankının, tüm dış yüzeyinin temizlenerek idarece belirtilen renkte iki kat sülyen boya ile boyanması ve tüm elektrik bağlantılarının yapılarak yerine montajı için her türlü malzeme ve zayiatı, işyerinde yükleme, yatay ve düşey taşıma, boşaltma, nakliye, işçilik, müteahhit genel giderleri ve kârı dâhil, 1 Adet fiyatıdır.
NOT: Ancak idare, lüzum gördüğü takdirde yakıt tankı kapsamına giren tüm tesisat, cihaz ve ekipmanların boyutlarında, çap ölçülerinde ve yakıt tankı üzerindeki konumlarında değişiklik yaptırabilir. Söz konusu değişiklikler için ayrıca bedel ödenmeyecektir.
ADET
Poz No
MAKÖ-2
Sıra No: 2
Tanımı
Çok hızlı sirkülasyon pompası 4-6 m3/h
Birimi:
Adet
Kitap
PROJEYE ÖZEL(PRJ)
Tarifi
Ölçü
Düz boruya takılan tipte, TSE kaliteli belgeli, maksimum çalışma sıcaklığı 1200C, maksimum 400C ortam sıcaklığına dayanıklı, PN 6 basınç sınıfına sahip flanşlı veya rekorlu bağlantılı, F sınıfı motor yalıtımlı, en az IP41 motor korumasına sahip, 220V monofaze besleme gerilimli, 1 1/2" bağlantı çaplı üç hızlı sirkülasyon pompasının temini ve yerine montajı işidir.
ADET
7.3. ELEKTRİK İŞLERİ:
“4'üncü Kolordu Komutanlığı 1969-İDA-BET-118 Albüm Numaralı Binanın Kazan Dairesinde Bulunan Kazan Müştemilatının Yenilenmesi İle Kazan Dairesi İnşaat ve Elektrik İle Mekanik Tesisat Bakım Onarımı” işi elektrik tesisat işleri kapsamında; mevcut binada aşağıda ayrıntılı olarak açıklanan demontaj (söküm) ve montaj işleri (yeni imalatlar dâhil) yapılacaktır. Elektrik işleriyle ilgili imalatlarda ilk önce elektrik enerjisi kesilecek ve enerjinin kesildiğinden emin olunduktan sonra çalışmaya başlanacaktır. Sigorta ve pano ayrıntıları projede ve mahalde gösterilen şekilde olacaktır. Elektrik tesisat işleri elektrik ustası tarafından gerçekleştirilecektir. Projede gösterilen bütün malzemelerin temini, montajı ve işçilik halinde teslimi yüklenici firmaya aittir.
7.3.1. Kablo Tava Sistemlerinin Oluşturulması
Elektrik kablolarının güvenli bir şekilde taşınmasını sağlamak üzere, 782-100 pozuna uygun kablo tava sistemleri oluşturulacaktır.
TS EN 61537 standardına, tasdikli elektrik projesinde belirtilen ebatlara ve Elektrik tesisatı genel teknik şartnamesine uygun, kablo yükünü taşıyabilecek genişlikte ve yükseklikte sac üzerine deliklerin delinecek ve bükülecektir.
Sacın mukavemetini artırmak ve esnemesini engellemek amacıyla (güçlendirilmiş) tavanın boyuna ve enine kordon çekme yöntemiyle oluk açılacaktır, yağ ve pas giderilmesi için kimyasal banyoda tutulmuş, flaks kaplama işleminden geçirilmiş, ön kurutmaya tabi tutulmuş olacaktır.
Sonra TS EN ISO 1461 standardına uygun sıcak daldırma usulüyle galvaniz kaplama yapılacak, is yerine nakli sağlanacaktır.
Tüm kablo tavaları topraklama hattına en uygun yerden 16mm² çıplak bakır kablo ile topraklanacaktır.
Askı veya konsollar vasıtasıyla tavana veya duvara montajı yapılacaktır, her türlü isçilik ve malzeme dahil isler halde teslim edilecektir.
NOT: 1- Kapak sacı, yatay, dikey ve yön değiştirme yerlerinde kullanılacak ek parçaları, redüksiyon, taşıyıcı görev yapacak konsol, askı tijleri, askı elemanları, tespit kroşeleri ile vida, somun, rondela, kopilya v.b elemanlarda sıcak daldırma galvaniz kaplı olacaktır. Bunların bedelleri birim fiyata dahil edilmiş olup ayrıca bedel ödenmeyecektir.
2- Sıcak daldırma galvaniz imalatçısından, TS EN ISO 1461 standart şartlarına uyulduğunu belirten uygunluk belgesi istenecektir.
7.3.2. Kablo Taşıma Sisteminin Yenilenmesi
Kazan dairesinde kablo kanallarının taşınmasını sağlamak için 35.190.1301 pozuna uygun olarak 21 x 12 mm - 40 x 16 mm''ye kadar, tek bölmeli PVC kablo kanalı döşenecektir.
Döşenecek kablo kanalı bina içinde kuvvetli ve zayıf akım iletkenlerinin emniyetli şekilde taşınmasında kullanılmak üzere tasarlanmış, TS EN 500885-1, TS EN 500885-2-1, TS EN 60695-2-11 standardına uygun olarak alev iletmeyen malzemeden imal edilmiş, mekanik darbelere dayanıklı olacaktır.
Kullanılacak olan PVC kendiliğinden sönen tipte(UL 94 V0 M1), atmosferik ve UV ışınlarına dayanıklı, IP 40 koruma sınıflı, -25˚C ile +60˚C ortam sıcaklığında çalışabilen, dielektrik akımı 260 kW/cm’ye dayanıklı, RAL 9010 beyaz renkli olacaktır.
Kullanılan iç köşe, dış köşe ve dirsek aksesuarları menteşeli tip ve hareketli olan, kanal tabanlarında duvara montajı kolaylaştıran şablonlaşmış dikey ve yatay montaj delikleri bulunan, PVC kanalların temini, işyerine nakili ve yerine montajı sağlanacak, bağlantıları yapılacaktır. İç köşe, dış köşe, dirseki sonlandırma, T dirsek ve çerçeveler gibi her türlü bağlantı elemanları dahil işler halinde teslim edilecektir.
7.3.3. Sıva Üstü Sac Tablo İçindeki ve Dışındaki Malzemelerin Yenilenmesi
Pano içindeki malzemelerden komütatör anahtarlara, pot ısıtıcıya, brülöre, pompalara, armatürlere giden mevcut kablolar sökülmeyecektir ve korunacaktır. Yeniden montaj esnasında tesisatta hasar ve eksiklik olması takdirde yüklenici tarafından kablo bağlantı tesisatı karşılanacak ve yenilenecektir.
Hangi malzemenin hangi cihazı çalıştırdığı yenileme öncesi ve sonrası elektrik ustası tarafından teyit edilecektir ve etiketlemeleri yapılacaktır.. Mevcut bağlantıların sökümünden önce eski bağlantılar kontrol edilecektir ve yeni bağlantı için referans alınacaktır. Mevcut pano içindeki malzemeler ve bağlantılar yenilenirken elektrik ustası ve yapı denetim görevlisi ile koordineli olarak çalışma yapılacaktır. Malzemelerin bağlantıları eksiksiz yapılacaktır.
728.521-D pozuna uygun mevcut kaçak akım koruma şalterinin demontajı yapılacaktır. Yerine Elektrik İç Tesisat Yönetmeliklerine, şartnamelere ve standartlara uygun olarak yapılmış elektrik tesisatlarında herhangi bir kaçak olduğunda fazlar ve nötr hattı üzerinde oluşan hata akımı hissederek 10-30 ms. süresinde devreyi kesmek suretiyle can ve mal güvenliğini sağlayan, monofaze devrelerde 220 V, trifaze devrelerde 380 V’ta çalışan diferansiyel bobinli, sistemin çalışıp çalışmadığını kontrol için üzerinde test butonu bulunan, tablo içi taşıma raylarına monte edilebilen dış etkilere karşı korumalı, CEE 27 ve diğer uluslararası standartlara uygun, hayat koruma için 30 mA, yangına karşı koruma için 300 mA, değerlerinde nötr hattı kopukluğunda bile çalışabilen 728.521 pozuna uygun 4x40 A’lik (300mA) kaçak akım koruma şalterinin montajı yapılacaktır.
Pot ısıtıcıyı, pompaları ve sıcak su akümülasyon tankının (veya serpantin boylerin) kontrolünü sağlayan 3 adet termik koruyuculu 1 adet koruyucusuz kontaktörün demontajı, yerine 4 adet termik koruyuculu rölesi bulunan kontaktör temin edilecektir ve montajı yapılacaktır.
Pot ısıtıcının aktifleştirilmesinin sağlanması için 718.203 pozuna uygun termik koruyuculu rölesi bulunan kontaktörlerin montajı yapılacaktır.
Pompanın ve brülörün aktifleştirilmesinin sağlanması için 718.203 pozuna uygun termik koruyuculu rölesi bulunan kontaktörlerin montajı yapılacaktır.
Sıcak su akümülasyon tankının (veya serpantin boylerin) aktifleştirilmesinin sağlanması için 718.203 pozuna uygun termik koruyuculu rölesi bulunan kontaktörlerin montajı yapılacaktır. Kontaktörler üzerinden 727.512 pozuna uygun 3x4 mm2 lik NYY kablolarla boylere besleme sağlanacaktır.
Kontaktörleri veya sigortayı aktifleştiren mevcut 713.305-D pozuna uygun pako şalterlerin demontajı yapılacaktır. Cihazları panonun dış cephesinden aktifleştirmek için 713.305 pozuna uygun 3x40 A’lik pako şalterler temin edilip kontaktörlere bağlantısı yapılacaktır.
725.901-D pozuna uygun mevcut işaret lambalarının demontajı yapılacaktır. Yerine cihazların ve sistemin çalıştığını gösteren ve kontaktörlerde arıza durumunu göstermek için panonun dış cephesine 725.901 pozuna uygun işaret lambalarının montajı yapılacaktır.
Devir daim pompaların ve sıcak su akümülasyon tankının (veya serpantin boylerin) kontrolünü sağlayan 724.411/1-D pozuna uygun mevcut üç fazlı nötr kesmeli 25 A sigortaların demontajı yapılacaktır. Yenilenmesi için 724.411/1 pozuna uygun üç fazlı nötr kesmeli 25 A sigortaların montajı yapılacaktır.
Brülörün kontrolünü sağlayan 724.411-D pozuna uygun mevcut üç fazlı nötr kesmeli 16 A sigortanın demontajı yapılacaktır. Yenilenmesi için 724.411 pozuna uygun üç fazlı nötr kesmeli 16 A sigortanın montajı yapılacaktır.
Pano içerisinde bulunun 3 adet 724.601-D pozuna uygun, 1 adet 724.602-D pozuna uygun, 1 adet 724.402/1-D pozuna uygun, 1 adet 724.408/1-D pozuna uygun sigortaların demontajı yapılacaktır.
Pot ısıtıcıya giden beslemenin kontrolünü sağlayacak olan 724.401 pozuna uygun 16 A’lik sigortanın montajı yapılacaktır.
Alarm klaksonu ve ledli uyarı levhasına giden beslemenin kontrolünü sağlayacak olan 724.408/1 pozuna uygun bir fazlı nötr kesmeli 16 A’lik sigortanın montajı yapılacaktır.
Yeni oluşturulacak yakıt deposunun bulunduğu odanın aydınlatmasını aktifleştiren anahtara giden beslemenin kontrolünü sağlayacak olan 724.601 pozuna uygun 10 A’lik(6 kA kesme kapasiteli) anahtarlı otomatik sigortanın ve sigortadan çıkan kabloların montajı yapılacaktır.
Mevcut aydınlatmaları ve yenilenecek havalandırmayı aktifleştiren komütatör anahtara giden beslemenin kontrolünü sağlayacak olan 724.601 pozuna uygun 10 A’lik(6 kA kesme kapasiteli) anahtarlı otomatik sigortaların montajı yapılacaktır.
Havalandırmaya giden beslemenin kontrolünü sağlayacak olan 724.402 pozuna uygun 32 A’lik sigortanın montajı yapılacaktır.
Pompaların aktifleştirilmesi için 724.602 pozuna uygun 25 A’lik sigortaların montajı yapılacaktır.
7.3.4. Aydınlatmaların Yenilenmesi
Mevcut 742.280-D pozuna uygun 2X18 W'Lık U Tipi Etanj Armatür ile 742.565-D pozuna uygun 2X36 W'Lık steril ortam armatürün demontajı yapılacaktır. Yerine 742.1253 pozuna uygun ışık akısı en az 3600 lm tüketim değeri en fazla 40 W Led sıva üstü etanj armatürlerin montajı yapılacaktır. Mevcut aydınlatma sortileri ve sıva üstü anahtarı korunacaktır. Tesisatın hasar görmesi halinde yüklenici anahtarlamasını ve aydınlatma sortilerini yenileyecektir.
Yeni oluşturulacak yakıt deposunun bulunduğu odanın aydınlatması için eski glob armatür ile 780.101-D pozuna uygun anahtarın sökümü yapılacaktır. Sortileri ve linyeleri bantlanacak, smzkülen yerlerin üzerleri sıvanacaktır. Odanın yeni aydınlatma tesisatı için 742.1253 pozuna uygun ışık akısı en az 3600 lm tüketim değeri en fazla 40 W Led sıva üstü etanj armatürlerin montajı yapılacaktır. Aydınlatmanın kontrolünü sağlamak için 780.105 pozuna uygun sıva üstü normal anahtar temin edilecektir ve projede gösterilen mahale montajı yapılacaktır. Panodan 10 A’lik sigortanın çıkışından 734.101 pozuna uygun aydınlatma sortisi tesis edilecektir. Anahtardan armatüre giden besleme 791.312 pozuna uygun 3x1,5 mm2 lik kablolarla sağlanacaktır.
7.3.5. Mevcut Kazan Dairesi Panosu Tesisatının Yenilenmesi
Mevcut pano korunacaktır. Sıva üstü sac tablo fiziki açıdan zarar görmeyecektir. Hasar gördüğü takdirde yüklenici tarafından aynı boyutta sıva üstü sac tablo yenilenecektir.
Kablo girişleri için gerekli delikler kapak üzerinde açılacak ve delik ağızlarına ilekten izolesinin bozulmaması için bakalit veya plastik rakor monte edilecektir.
Tablolardaki cihazlara kumanda için üzerinde delikler bulunan iç kapak şasi üzerine kolayca tespit edilir durumda olacaktır. İç kapak söküldüğünde tablo içindeki bütün bağlantılar ve cihazlar meydana çıkacak, ayrıca bu kapak üzerine her cihaz için etiketler bulunacaktır.
Pano malzemelerin bağlantısı için farklı renklerde, 6mm2’lik solar kabloların montajı yapılacaktır.
Tabloların üzerindeki faz hatları için gerekli sayıda TS EN 60445’e uygun olan gri, siyah ve kahverengi renklerde boyalı, yanmayan tipte klemens veya bara, açık mavi boyalı nötr ve yeşil/sarı boyalı topraklama baraları bulunacaktır.
Bütün demir kısımlar bir kat sülyen ve iki kat mat tabanca boyası ile boyanmış ve tablo kapağı bükülgen iletkenle ana gövdeye bağlanıp topraklanacaktır.
7.3.6. Led İle Aydınlatılmış Uyarı İkaz Levhasının Yenilenmesi
Alarm sistemine bağlı mevcut uyarı levhasına ALÇAK BASINÇ ARIZASI yazılı satır ve yazıyı aydınlatacak led aydınlatmalar eklenecektir. Presotatta basınç 1 bar’ın altında düştüğünde, ELKÖ-1 pozuna uygun olarak led ile aydınlatılmış olan uyarı levhasındaki kırmızı renkli “ALÇAK BASINÇ ARIZASI” sütununu aydınlatacak, alarm devreye girecek ve brülörü devreden çıkartacaktır. Uyarı levhasının mevcut sistemi ve bağlantıları korunacaktır. Uyarı ikaz sistemi ve alarm klaksonunun çalışmaması halinde, uyarı ikaz düzenini oluşturan levha ve alarm klaksonu yüklenici tarafından tümüyle yenilenecektir.
Poz No
ELKÖ-1
Sıra No: 1
Tanımı
LED ile aydınlatılmış uyarı ikaz levhası
Birimi:
Adet
Kitap
PROJEYE ÖZEL(PRJ)
Tarifi
Ölçü
45x70x5 cm boyutunda sac levha üzerine yerleştirilmiş 40x10 mm’lik 6 adet led ile aydınlatılmış uyarı ikaz levhaları aralarında 1 cm boşluk bırakılacaktır. Elektriksel bağlantılar sac levhanın arka kısmından yapılacaktır. Uyarı ikaz levhaları teknik şartname ve projedeki renklere uygun olarak yapılacaktır. Bağlantı elemanları dahil her nevi malzeme ve işçilik halinde teslim edilecektir.
ADET
7.3.7. Halojen Free Alev Yanmayan 25’lik Spiral Boruların Yenilenmesi
Taşıyıcı kablo tava sisteminden brülöre, pot ısıtıcıya, sıcak su akümülasyon tankına (veya boylere) inen bağlantıların korunması için, kablolar ELKÖ-2 pozuna uygun Halojen Free Alev Yanmayan 25’lik Spiral Borularla kaplanacaktır.
Poz No
ELKÖ-2
Sıra No: 2
Tanımı
Halojen Free Alev Yanmayan 25’lik Spiral Boru
Birimi:
Metre
Kitap
PROJEYE ÖZEL(PRJ)
Tarifi
Ölçü
Mahal içinde; kuvvetli ve zayıf akım iletkenlerinin emniyetli şekilde taşınmasında kullanılmak üzere tasarlanmış, IDO 9001-2000 belgeli, TS IEC 60695-1-2, TS EN 50085-2-1, TS EN 50085-2-2, TS EN 50085-2-3 standartlarına uygun, alev iletmeyen, halojen free malzemeden imal edilmiş, mekanik darbelere dayanıklı, kendiliğinden sönen PVC (UL 94 v0 M1) atmosferik ve UV ışınlarına dayanıklı, IP 40 koruma sınıflı CE belgeli, EEE yönetmeliğine uygun, -25˚C ile +60˚C ortam sıcaklığında çalışabilen, dielektrik akımı 260 kW/cm’ye dayanıklı, siyah renkli, kanal tabanlarında duvara montajı kolaylaştıran, PVC kanallarının temini, iş yerine nakli yerinde montajı, bağlantılarının yapılması, iç köşe, dış köşe, dirsek sonlandırma, T dirsek, kapak ve çerçeveler gibi her türlü bağlantı elemanları dahil işler halinde teslimi.
METRE
7.3.8. Topraklama Sisteminin Yenilenmesi
Kazan dairesi panosunun mevcut topraklaması 791.441 pozuna uygun 1x16 mm2’lik yer altı kablo hattı tesis edilerek, 985.102 pozuna uygun termokaynak eki kullanılarak ve 983.102 pozuna uygun ø20mm çapında 1,5 mt uzunluğunda 2 parça halinde bakır topraklama çubuğu çakılarak yapılacaktır. Topraklama rögarı kullanılacaktır.
Topraklama hattı panodan kablo tavasına, kablo tavasından kapıya PVC kablo kanalıyla taşınacaktır. En az 2 metre derinliğinde projede gösterilen mesafe uzunluğunda kazılacaktır. Zeminin 50 cm derinliğinden itibaren 1,5 metrelik çubuklar çakılacaktır.
791.441 pozuna uygun 1x16 mm2’lik yer altı kablo hattı, çıplak bakır tel halinde olmayacaktır. Dış etkilere karşı korunaklı olacaktır.
Panodan çıkan eski topraklama hattının demontajı yapılacaktır.
Topraklama direnci ölçümü yapılacaktır, topraklama direncinin 5 ohm’dan düşük olması halinde yüklenici tarafından toprak direnci düşürücü alüminyum silikat ve karbon esaslı kimyasal madde temin edilecektir ve mahale uygulanacaktır.
Teknik zorunluluk olduğu takdirde topraklama yapılacak yer değiştirilecektir ve topraklama mesafesi kısaltılmayacaktır.
7.3.9. Havalandırma Sisteminin Yenilenmesi
Havalandırma sistemindeki mevcut aspiratörün ve bağlantıların demontajı yapılacak ve birlik yetkililerine teslim edilecektir. Kazan dairesinin havalandırması için 253.303 pozuna uygun 900 m3/h’lık pencere tipi domestik fan temin edilecektir ve montajı yapılacaktır.
Yenilenecek fan havayı direkt olarak dış ortama egzost etmek için tasarlanmış, hava hareketli otomatik panjurlu, tek yönlü, motorları Class B yalıtımlı ve aşırı ışımaya karşı korumalı 230V-50 Hz monofaze ve IPX4 sınıfında olacaktır.
TS EN 60335-2-80 standartı ile 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları için Tasarlanan Elektrikli Ekipman ile ilgili Yönetmeliğe uygun olarak üretilmiş olacaktır. En fazla 35-45 dB aralığında ses seviyesine haiz olarak üretilmiş olacaktır.
Mevcut anahtarlama kullanılacaktır. Sistemin çalışmaması durumunda yüklenici tarafından yeni anahtar temin edilecek ve montajı yapılacaktır. Fanın elektriksel bağlantıları 791.311 pozuna uygun 3x2,5 mm2’lik kablolarla yapılacaktır. Kablolar panonun çıkışından itibaren kablo tavaları ve PVC kablo taşıma sistemiyle korunarak taşınacaktır.
19-06-BBOG-010 PROJE NUMARALI 4'ÜNCÜ KOLORDU KOMUTANLIĞI 1969-İDA-BET-118 ALBÜM NUMARALI BİNANIN KAZAN DAİRESİNDE BULUNAN KAZAN MÜŞTEMİLATININ YENİLENMESİ İLE KAZAN DAİRESİ İNŞAAT VE ELEKTRİK İLE MEKANİK TESİSAT BAKIM ONARIMI İŞİNE AİT ÖZEL-GENEL İDARİ VE TEKNİK ŞARTNAMESİNİN İMZA SAYFASIDIR.
TEKNİK ŞARTNAMEYİ HAZIRLAYANLAR
İLANLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR:
1. Bu sayfada yayınlanan bilgilerin hukukî ve mali sorumluluğu bulunmamaktadır. Kamu İhale Bülteni ve ihale dosyasındaki bilgiler esas alınacaktır.
2. İlânla ilgili sorumluluk ve başvuru makamı bilgileri aşağıdadır.
a.Şikayet ve Başvuru Makamı: 4 UNCU KOLORDU KOMUTANLIGI
b.Telefon Numarası: +903123695710-2977
c.Fax Numarası: +903123699376
d.Elektronik Posta adresi: