EĞİTİM ALAY KOMUTANLIĞI İHALE DETAYI
İşin Adı EĞİTİM ALAY KOMUTANLIĞI GÜÇ TRAFOLARININ YILLIK BAKIM VE ONARIMI YAPILMASI
İhale Usulü DOĞRUDAN TEMİN
İdare Adı : Eğitim Alay Komutanlığı
Adres : Eğitim Alay Komutanlığı Ihale Komisyon Alaşehir MANISA
Telefon : +902366530011-12
Faks : +902366530017
Elektronik Posta Adresi : eğt_al_ih_kom@mynet.com
Malın Niteliği ve Türü İLAN METNİNDE BELİRTİLMİŞTİR.
Malın Miktarı İLAN METNİNDE BELİRTİLMİŞTİR. İLAN METNİNDE BELİRTİLMİŞTİR.
Mal Teslim Yeri EĞİTİM ALAY KOMUTANLIĞI
Mal Teslim Tarihi İLAN METNİNDE BELİRTİLMİŞTİR.
İhale Yeri EĞİTİM ALAY KOMUTANLIĞI
İhale Tarihi 06.04.2022 11:00
İhale İlanı Metni
TRAFO BİLGİLERİ
Trafo Adı Seri Nu. Abone Nu. Trafo Tipi Trafo Bina Albüm Nosu Trafo Markası Trafo Cinsi Trafo Gücü (kVA) Giriş Gerilimi (kV) Çıkış Gerilimi (V) Giriş Anma Akımı (A) Trafo Koruma Tipi Soğutma Şekli
EĞİTİM ALAY KOMUTANLIĞI TRAFO TESİSİ - - Bina 1985-TRF-KRS-053 ELKİMA Yağlı Tip 400 34,5 400 35 Sekonder Yağ
EĞİTİM ALANI TRAFO TESİSİ - - Direk DİREK TİPİ TRANSFORMATÖR ELKİMA Yağlı Tip 100 34,5 400 35 Sekonder Yağ
BAKIM HİZMETLERİ SÖZLEŞME TASARISI
Madde 1 – İşin Adı: Güç Trafolarının Yıllık Bakım ve Onarımının Yapılması Hizmet Alım İşi.
Madde 2 – Sözleşmenin Tarafları : Bu sözleşme, bir tarafta EĞİTİM ALAY KOMUTANLIĞI (bundan sonra “İdare” olarak anılacaktır) ile diğer taraf ................................... .................................................................................................................................................. (bundan sonra “Bakım Sorumlusu” olarak anılacaktır) arasında aşağıda yazılı şartlar dahilinde akdedilmiştir.
Madde 3 - Taraflara İlişkin Bilgiler :
3.1. İdarenin
a) Adı: Eğt.A.K.lığı
b) Adresi : Ulş. Per. Okl. ve Eğt. Mrk. K.lığı Eğt. A.K.lığı Alaşehir / MANİSA
c) Telefon numarası: 0 236 653 00 11 (1041-1042-1043)
ç) Faks numarası: 0 236 653 00 12
3.2. Yüklenicinin;
a)Adı ve soyadı/Ticaret Unvanı:. ...................................................................................
b) T.C. Kimlik No: .........................................................................................................
c)Vergi Kimlik No: ........................................................................................................
ç) Yüklenicinin tebligata esas adresi:. ............................................................................
d) Telefon numarası: ......................................................................................................
e) Bildirime esas faks numarası: .....................................................................................
Madde 4 – Sözleşmenin Türü:
Bu sözleşme birim fiyat sözleşme olup idarece hazırlanmış cetvelde yer alan her bir iş kaleminin miktarı ve bu iş kalemleri için yüklenici tarafından teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan tutarların toplamı olan ………………………………. bedel üzerinden akdedilmiştir. Yapılan işlerin bedellerinin ödenmesinde birim fiyat teklif cetvelinde yüklenicinin teklif ettiği ve sözleşme bedelinin tespitinde kullanılan birim fiyatlar esas alınır.
Sözleşme Ekleri:
İdare dokümanı bu sözleşmenin eki ve ayrılmaz bir parçası olup idare ve yükleniciyi bağlar.
Ancak sözleşme yükümleri ile ihale dokümanlarını oluşturan belgelerdeki hükümler arasında çelişki ve farklılık olması halinde teknik şartnamedeki hükümler esas alınır.
Madde 5 – Sözleşmenin Tutarı (KDV HARİÇ) : ………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….(Rakam ve Yazı İle) Ancak işletme sırasında meydana gelen arızaların, çağrı üzerine giderilmesi ve gerekse idarenin isteği üzerine yapılacak değişiklikler veya yenilemeler bu ücretin dışında olup idarece ayrıca ödenecektir.
Madde 6 – Sözleşmenin Başlama Tarihi ve Süresi : Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 5 (beş ) gün içinde yer teslimi yapılarak işe başlanır. Yüklenici taahhüdün tümünü, işyeri teslim tarihinden itibaren 15 (onbeş) gün içinde tamamlayarak kabule hazır hale getirmek zorundadır. Madde 7 - İşin Yapılacağı Yer: Eğt.A.K.lığı Tuğgeneral Burhan Ruhi Taş Kışlası Alaşehir / MANİSA
Madde 8 – Bakım Sorumlusu/ Yüklenicinin Yükümlülükleri:
a. Bakım Sorumlusu, bu sözleşmenin imzalanmasının ardından idare ve işletme sorumlusunun istekleri doğrultusunda, işletmenin koşullarına uygun düşecek biçimde yapacaktır.
b. Bakım Sorumlusu tarafından hazırlanacak olan bakım programı idarenin onayına müteakip uygulanmasına geçilecek, ayrıca elektrik kesimini gerektiren uygulamalarda, bakım öncesinde idare ve işletme sorumlusu ile (gün ve saat konusunda) uzlaşılacaktır.
c. Bakım sorumlusu, işletme sırasında ortaya çıkabilecek cihaz arızalanmalarında idare veya işletme sorumlusunun çağrısı üzerine, mümkün olan en kısa sürede arızayı giderecek ve sonuçlarını raporlayacaktır.
ç. Bakım Sorumlusu, yürüttüğü bakım çalışmaları süresince, çalıştırdığı elemanların güvenliğinden sorumlu olacaktır.
e. Yüklenici; işyerlerindeki her türlü araç, malzeme, ihzarat, iş ve hizmet makineleri, taşıtlar, tesisler ile sözleşme konusu iş için, işin özellik ve niteliğine göre, işe başlama tarihinden iş bitim tarihine kadar ki süre zarfında oluşabilecek deprem, su/sel baskını, toprak kayması, fırtına, yangın gibi doğal afetler ile hırsızlık, sabotaj gibi risklere ve 3’üncü şahıslara karşı “ALL RİSK” sigorta yaptırmak zorundadır.
Madde 9 – İdarenin Yükümlülükleri:
İdare, Bakım Sorumlusunun gerekli gördüğü malzemeleri sağlanması ile alınması öngörülen önlemlerin alınması ve ayrıca işletme sorumlusu ile eşgüdümlü sağlamak ile yükümlü olacaktır.
Madde 10- İdarece Uygulanacak Cezalar:
İşin özelliği gereği sürekli tekrar eden kısımlarının; ihale dokümanında uygun yerine getirilmediği sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmediği durumlarda idarece her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere kesilecek ceza miktarı için sözleşme bedelinin %0,06 (ONBİNDEALTI) oranında gecikme cezası uygulanır.
Madde 11 - Sözleşmenin feshine ilişkin şartlar
Aşağıda belirtilen durumlardan en az birinin doğması ve karşı tarafa yazılı olarak bildirilmesi durumunda sözleşme fesih edilmiş sayılır.
İdarenin yerine getirmediği yükümlülüklerin nedeni ile Bakım Sorumlusunun sorumluluk altına girmesi veya bakım sorumluluğu hizmetini yerine getirmenin güçleşmesi,
İdarenin ücret ve ödemelerini yapmaması ve/veya ödeme gecikmelerinin olması ve bunda ısrarlı olması,
“Özel hükümler” bölümünde fesih ile ilgili hükümler bulunması halinde, maddeye uygun durumun doğması,
Bakım Sorumluluğu yükümlülüklerini yerine getirmemesi,
Bakım Sorumlusunu hizmeti yürütmede işini, geciktirmesi, işletmenin şartlarına uyum göstermemesi ve bunda ısrarlı olması,
Bakım Sorumlusunun çalışma sonuçlarını işletmeye raporlamaması ve bunda ısrarlı olması,
Bakım Sorumlusunun hatası, yetersizliği veya yeterli çalışmayı yapmaması sonucu işletmenin maddi zarar uğraması ve bunun kanıtlanması,
Madde 12 – Anlaşmazlıkların Çözümü:
Anlaşmazlıkların çözümünde yetkili merci esas olarak Alaşehir Mahkemeleri yetkilidir.
Ancak taraflardan birinin talebi ve diğer tarafın uygun görüş belirtmesi durumunda anlaşmazlıkların ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI (EMO) hakemliğinde çözülmesi mümkündür. Anlaşmazlıkların EMO hakemliğinde çözülmesi halinde, EMO tarafından görevlendirilecek bir uzman, idare veya yetkilisi, Hizmet yükümlüsü veya vekili anlaşmazlık konusunu inceleyip karara bağlayacak heyeti oluştururlar. Taraflar bu heyete birden fazla kişiyle katılabilirler ancak oy hakları değişmez ve (1) bir’dir.
Madde 13 - Hüküm bulunmayan haller:
Bu sözleşme ve eklerinde hüküm bulunmayan hallerde, ilgisine göre 4734 sayılı Kanun, Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümleri ve 4735 sayılı Kanun hükümleri, bu Kanunlarda hüküm bulunmaması halinde ise Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.
Madde 14- Teminat Miktarı ve Süresi:
14.1. Kesin teminat alınmayacaktır.
Madde 15 - Tanımlar:
Yüksek Gerilim (YG) Tesisleri:
İşletmenin elektrik enerjisinin temininde kullanılan ve anma gerilimi 1000 Voltun üzerinde olan (güç trafosu, kesici, ayırıcı, akım trafosu, gerilim trafosu, sigorta, parafudr, geçit izolatörü, mesnet izolatörü v.b.) teçhizat, cihazlar arası bağlantı elemanları, primer ve sekonder koruma sistemi ile tesisin oluşturulmasında kullanılan tüm cihaz kaideleri, konstrüksiyonları, kumanda, koruma, sinyal, kilit devreleri ve panoları, AG ana dağıtım panosu ve teçhizatın oluşturduğu bölümlerdir.
b. Bakım Hizmetleri:
İşletme sorumlusu tarafından gerilimsiz hale getirilmiş YG tesislerinin bakım ve revizyonlarının yapılması, hasar gören teçhizatın onarılması veya değiştirilmesi, işletme esnasında ortaya çıkan cihaz arızalarına (çağrı üzerine) müdahale edilmesi ve giderilmesi, gerekli testlerin yapılması, test sonuçlarının ve tesis ile ilgili gerekli görülen hususların işletme sorumlusuna raporlanması şeklinde özetlenen ve ayrıntıları aşağıda belirtilen hizmetlerin tamamı BAKIM HİZMETLERİ olarak anılacaktır.
Madde 16 - Bakım Sorumlusunun Niteliği:
Bakım sorumlusunun Elektrik Mühendisi olması şarttır. Bakım sorumlusunun bir kuruluş adına hareket etmesi bu durumu değiştirmez. Bakım Hizmetleri Yöneticisi bir kuruluş olması durumunda, bu sözleşmenin uygulanmasında kendisini temsilen yetkili bir Elektrik Mühendisini Bakım Sorumlusu olarak belirler ve Tablo-1’ de belirtir. Sözleşme bu Bakım Sorumlusu için geçerlidir. Bakım Sorumlusunun kuruluş tarafından değiştirilmesi istenildiğinde, hizmetin devri hükümleri uygulanır.
Madde 17 - Sözleşmenin Konusu:
YG tesis birimlerine, bu sözleşmenin ekindeki Kodlu Bakım Yönergesi uyarınca yapılacak periyodik bakımların esaslarını ve tarafların yükümlülüklerinin belirlenmesi, bu sözleşmenin konusunu oluşturur.
Madde 18 - Müşterek Yükümlülükler:
Yüksek Gerilim Tesislerinin işletilmesi ve bakımı ile ilgili olarak taraflar;
a.Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği (30.11.1995 tarih ve 22479 sayılı resmi gazete),
b.İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü (11.01.1974 tarih ve 14765 sayılı resmi gazete),
c.Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği (30.11.2000 tarih ve 24246 sayılı resmi gazete),
ve konuya ilişkin diğer mevzuatın kendileri ile ilgili hükümlerini yerine getirmekle yükümlü olacaktır.
Madde 19 - Ödeme Yeri ve Şartları:
Yer teslimine müteakip 15 (Onbeş) gün içinde trafoların bakımı yüklenici tarafından yapılacaktır.
Hazırlanacak hizmet alımı kabul belgesi ve hakediş ile Alaşehir Mal Müdürlüğünce ödeme Yükleniciye yapılacaktır.
c. Bu iş için avans verilmeyecek ve fiyat farkı ödenmeyecektir.
Madde 20 - Özel Hükümler:
Gerekmesi halinde sözleşmeye özel hükümler ilave edilebilir. Ancak bu sözleşmenin eki olarak düzenlenecek özel hükümler, bu sözleşme hükümleri ile çelişemez.
Madde 21 - Yürürlük:
Bu sözleşme taraflarca imzalandığı tarihte yürürlüğe girer.
Madde 22 - Sözleşmenin İmzalanması:
Bu sözleşme 22 maddeden ibaret olup, İdare ve Yüklenici tarafından tam olarak okunup anlaşıldıktan sonra ..../..../2022 tarihinde bir nüsha olarak imza altına alınmıştır. Sözleşmenin, imzalanmasını izleyen 5 gün içinde EMO’ya kayıtlı mühendis onayına sunulması zorunludur. Ayrıca İdare, Yüklenicinin talebi halinde sözleşmenin "aslına uygun idarece onaylı suretini" düzenleyip Yükleniciye verecektir.
EKİ :
LAHİKA-1 : ( TABLO-1)
İDARENİN ADI : Eğt.A.K.lığı
İLETİŞİM NUMARASI : 0 236 653 00 11
FAX : 0 236 653 00 12
TRAFO ADRESİ : Tuğgeneral Burhan Ruhi Taş Kışlası Alaşehir / MANİSA
TRAFO GÜCÜ : 1 ADET 400 KVA BİNA TİPİ TRAFO ve 1 ADET 100 KVA DİREK TİPİ TRAFO
MERKEZ TİPİ : Bina
KORUMA TİPİ : Sekonder/Primer
BAKIM SORUMLUSUNUNUN ADI VE ADRESİ:
İLETİŞİM NUMARASI:
BELGEGEÇER (FAKS) NUMARASI:
LAHİKA-1
TABLO-1 :
Adet
Pozisyon
Mesleki Unvanı
Mesleki Özellikleri
1
Bakım Sorumlusu
Elektrik Mühendisi
İhale Konusu İş Alanında Asgari 2 (İki) Yıl Tecrübeli
GÜÇ TRAFOSU
3.2.19.1. Temizlik
3.2.19.1.1. Trafo bölümünün temizliğini yapınız
3.2.19.1.2. Trafo tankının, radyatörlerinin ve bu bölümde var olan tüm yapıların temizliğini yapınız. Toz temizliğini takiben yağların temizliğini yapınız. Trafo sıcaklığının dış ortama verilmesinde büyük önem taşıyan radyatörlerin toz ve yağının temizlenmesini en sona bırakınız ve ayrı bir özenle temizleyiniz.
3.2.19.1.3. Yer ve metal aksam temizliğinden sonra yalıtım sağlayan elemanların temizliğini yapınız.
3.2.19.1.4. Trafo buşinglerini en son temizleyiniz. Çıkmayan kirlerin temizliği için, Karbon-Tetra-Klorid kullanınız.
3.2.19.2. Kontrol ve İncelemeler
3.2.19.2.1. Trafo tekerleklerinin kilit durumlarını kontrol ediniz (kilitler trafonun ray doğrultusundaki hareketini tamamen önler durumda olmalıdır).
3.2.19.2.2. Yağ kaçağı yönünden bütün bağlantıları kontrol ediniz.
3.2.19.2.3. Bütün elektrik ve mekanik bağlantıları, gevşeklik yönünden kontrol ediniz.
3.2.19.2.4. Termostat ve Bucholz rölesinin, fonksiyon testini yapınız.
3.2.19.2.5. Teneffüs cihazını kontrol ediniz. Gerekiyorsa silikagel (hidroskobik madde) kurutması yapınız (filtre yağını tamamlayınız).
3.2.19.2.6. Ark boynuzlarını kontrol ediniz ve gerekiyorsa ayarlayınız.
3.2.19.3. TESTLER
(Aşağıdaki testleri yapmak değerlendirme sonuçlarına göre periyot öncesi testlerin gerekip gerekmediğini, ölçme sonuçlarını ve varsa alınması gerekli önlemleri raporlayınız)
3.2.19.3.1. YG/AG, YG/Tank, AG/Tank yalıtım testleri (yalıtım seviyesi, PE-SÇ).
3.2.19.3.2. Yağın dielektrik dayanım testi.
3.2.19.3.3. Yağ nem miktarı (çıtırtı deneyi),
3.2.19.3.4. Yağ renk kodu testi.
3.2.19.3.5. Gerekiyorsa, yılsonu bakımı kapsamında güç trafosu yağı yenilenecektir.
3.2.19.3.6. Yıldız noktası yüklenmesinin ölçülmesi.
3.2.19.3.7. İşletme topraklama direncinin ölçülmesi.
3.2.20. KESİCİLER (DİSJONKTÖRLER)
3.2.20.1. Kontrol ve İncelemeler
3.2.20.1.1. Giriş ve çıkışlardaki baraların kesiciye bağlantılarını kontrol ediniz ve baralardan kesiciye mekanik yük gelmemesini sağlayınız.
3.2.20.1.2. Yağ seviye göstergelerini ve yağ seviyesini kontrol ediniz. Gerekiyorsa yağ ilavesi yapınız.
3.2.20.1.3. Yağın rengini kontrol ediniz. Gerekiyorsa değiştiriniz.
3.2.20.1.4. Yağ kaçağı yönünden, bağlantı noktalarını kontrol ediniz. Yağ kaçağı varsa, kaçağın meydana geldiği noktayı tespit ediniz.
3.2.20.1.5. Elektrik bağlantı yüzeylerini kontrol ediniz ve gerekiyorsa yüzey temizliği yapınız.
3.2.20.2. Temizlik
3.2.20.2.1. Hücrenin temizliğini yapınız.
3.2.20.2.2. Çelik yapının ve ardından kesici kutupların temizliğini yapınız.
3.2.20.2.3. Mekanizma bölümünü açarak, basınçlı hava yardımı ile temizliği yapınız.
3.2.20.3. Düzeltme
3.2.20.3.1. Mekanizmayı, elemanların aşınması, kırık ve çatlakların varlığı, yayların durumu, ayar kaçıklıkları yönünden kontrol ediniz. Gerekiyorsa mekanizmayı sökerek, belirlenen aksaklıkları gideriniz.
3.2.20.3.2. Yağını temiz bir kaba alarak kesiciye dökünüz. Kontakları, kesme hücresini, yalıtım tüpünü temizleyiniz.
3.2.20.3.3. Sabit ve hareketli kontakları kontrol ederek, varsa ark çapaklarını ince bir eğe ile alınız. İnce bir zımpara kullanarak, yüzey düzgünlüğünü sağlayınız. İnce bir zar oluşturacak şekilde, kontak yüzeylerini vazelinleyiniz.
3.2.20.3.4. Kesme hücresi elemanlarını kontrol ederek, gerekiyorsa ark izlerini (malzemesine uygun bir yöntemle) temizleyiniz.
3.2.20.3.5. Kesici yağının rengini ve renk kodu yönünden uygunsa dielektrik dayanımını ölçünüz. Gerekiyorsa, yeni yağ hazırlayınız.
3.2.20.3.6. Kesici montajını ve ayarlarını yapınız. Yağını doldurunuz.
3.2.20.3.7. Açma kapama işlemlerini yaparak kontak hareketlerini kontrol ediniz. Kontakların senkron hareketlerini inceleyiniz.
3.2.20.3.8. Hareket sonu kontaklarında kayma olup olmadığını ve kesici konumları ile tam çakışıp çakışmadığını kontrol ediniz. Gerekiyorsa ayarlayınız.
3.2.20.3.9. Sekonder devre ile ilgili bağlantıları kontrol ediniz. (Fonksiyon testleri yaparak)
3.2.21. AKIM TRAFOLARI
3.2.21.1. Temizlik
3.2.21.1.1. Çelik yapı temizliğini yapınız.
3.2.21.1.2. Yalıtılmış bölümlerinin temizliğini yapınız.
3.2.21.2. Kontrol ve/veya İncelemeler
3.2.21.2.1. Primer ve sekonder bağlantıları kontrol ediniz. Gerekiyorsa kontak yüzeylerini temizleyiniz.
3.2.21.2.2. Bütün bağlantıları kontrol ediniz. Gerekenleri sıkınız.
3.2.21.2.3. Yalıtım testini yapınız. Sonucu raporlayınız.
GERİLİM TRAFOLARI
3.2.21.3. Temizlik
3.2.21.3.1. Çelik yapı temizliğini yapınız.
3.2.21.3.2. Yalıtılmış bölümlerin temizliğini yapınız.
3.2.21.4. Kontrol Ve İncelemeler
3.2.21.4.1. Primer ve sekonder bağlantıları kontrol ediniz. Gerekiyorsa kontak yüzeylerini temizleyiniz.
3.2.21.4.2. Bütün bağlantıları kontrol ediniz. Gerekiyorsa sıkınız.
3.2.21.4.3. Yalıtım testini yapınız. Sonucu raporlayınız.
3.2.22. PARAFUDRLAR
3.2.22.1. Temizlik
3.2.22.1.1. Çelik yapı temizliğini yapınız
3.2.22.1.2. Yalıtılmış bölümlerin temizliğini yapınız. Çıkmayan kirlenmeler varsa, karbon –Tetra-Klorid kullanınız.
3.2.22.2. Kontrol ve İncelemeler
3.2.22.2.1. Y.G. Tarafı bağlantılarını kontrol ediniz. Gerekiyorsa kontak yüzeylerini temizleyiniz.
3.2.22.2.2. Toprak iletkeni ile olan bağlantıları kontrol ediniz. Gerekiyorsa kontak yüzeylerini temizleyiniz.
3.2.22.2.3. Bütün bağlantıları kontrol ediniz. Gerekiyorsa sıkınız.
3.2.22.3. Testler
3.2.22.3.1. Yalıtım testini yapınız.
3.2.22.3.2. Topraklama direnç değerini ölçünüz.
3.2.23. AYIRICILAR
3.2.23.1. Temizlik
3.2.23.1.1. Çelik yapı temizliğini yapınız.
3.2.23.1.2. Yalıtılmış bölümlerin temizliğini yapınız.
3.2.23.2. Kontrol ve İncelemeler
3.2.23.2.1. Elektrik bağlantıları kontrol ediniz. Gerekiyorsa kontak yüzeylerini temizleyiniz.
3.2.23.2.2. Bütün bağlantıları kontrol ederek gerekenleri sıkınız.(kumanda mekanizması dahil).
3.2.23.2.3. Bara bağlantılarındaki kasılmalar yüzünden, mesnet izolatörlerine mekanik yük gelmediğini kontrol ediniz.
3.2.23.2.4. Hareketli ve sabit kontakları kontrol ediniz. Gerekiyorsa ark çapaklarına ince eğe ve zımpara uygulayarak düzgün yüzey sağlayınız. Kontakları (ince) vazelinleyiniz.
3.2.23.2.5. Kontak basma durumunu kontrol ediniz. Gerekiyorsa kontak basma yay ayarlarını değiştirerek eksik veya fazla basmaları düzenleyiniz.
3.2.23.2.6. Üç faza ait hareketli kontakların senkron hareket yönünden kontrollerini yapınız. Gerekiyorsa ayarlayınız.
3.2.23.2.7. Mesnet ve itici izolatörleri kırık, çatlak, v.b. yönünden kontrol ediniz. Gerekiyorsa değiştiriniz.
3.2.23.2.8. Kumanda mekanizmasını, kumanda boru ve mafsallarını kontrol ederek normal olduklarını ve normal çalıştıklarını bakınız.
3.2.23.3. Testler
3.2.23.3.1. İzolatörlerin durumundan şüphe duyulduğu durumlarda, yalıtım testi yapınız.
3.2.24. BARALAR
3.2.24.1. Bara temizliklerini yapınız. Bütün bara bağlantılarını kontrol ediniz. Gerekiyorsa yüzey temizliğini yapınız ve sıkınız. Gerekiyorsa “bara”ları boyayınız.
3.2.25. MESNET İZOLATÖRLERİ
3.2.25.1. İzolatör temizliklerini yapınız. Bağlantı gevşekliklerini kontrol ediniz. Gerekenleri sıkınız. Baraların izolatör bağlantılarını kontrol ediniz. Kırılmış veya çatlamış izolatörleri değiştiriniz.
3.2.26. GEÇİT İZOLATÖRLERİ
3.2.26.1. Dâhilden dâhile (D/D) ve dâhilden harice (D/H), geçit izolatörlerini temizliklerini yapınız. Tij ve iletken bağlantılarını kontrol ediniz. Gerekirse temas yüzeylerini temizleyiniz.
3.2.27. KABLO BAŞLIĞI
3.2.27.1. Harici ve dâhili tip kablo başlıklarını temizliklerini yapınız. Kasıntılı çalışma yönünden durumu kontrol ediniz. Gerekiyorsa temas yüzeylerini temizleyiniz.
3.2.28. AKÜ VE REDRESÖR
3.2.28.1. Akü bataryası
3.2.28.1.1. Akü bataryası su seviyelerini kontrol ediniz. Gerekenleri tamamlayınız. Elemanların bome ve gerilim değerlerini okuyunuz., okunan değerleri kontrol ediniz.
3.2.28.1.2. Akü bataryasına suni yük bağlayarak deşarj ve takiben şarj ediniz. Bu işi 2 veya gerekiyorsa 3 defa tekrarlayarak ölçmeleri yenileyiniz.
3.2.28.1.3. Son şarjı takiben su tamamlama işlemlerini yaparak bataryayı tampon şarja alınız.
3.2.28.2. Redresör
3.2.28.2.1. Redresör panosunun dış ve iç (hava ile) temizliğini yapınız.
3.2.28.2.2. Ölçü aletleri, sigortalar, doğrultucu elemanlar, şalterler, sinyal tertipleri v.b. elemanların normal çalıştıklarını denetleyiniz.
3.2.28.2.3. AC ve DC bağlantılarını kontrol ediniz.
3.2.29. PANOLAR
3.2.29.1. AG Ana Dağıtım Panoları
3.2.29.1.1. Panoların dış ve iç temizliğini, basınçlı havadan da yararlanarak yapınız.
3.2.29.1.2. Pano teçhizatının normal durumda olduğunu denetleyiniz.
3.2.29.1.3. Bütün elektrik bağlantıları kontrol ediniz.
3.2.29.2. Kumanda-Sinyal-Koruma Panoları;
3.2.29.2.1. Panoların iç ve dış temizliklerini, basınçlı havadan da yararlanarak yapınız.
3.2.29.2.2. Röle, yardımcı röle, sesli ve ışıklı sinyal, şalter ölçü aleti v.b.teçhizatın normal çalıştıklarını görünüz. Rölelerin fonksiyon testlerini yapınız.
3.2.29.2.3. Elektrik bağlantılarını kontrol ediniz. Gerekenleri sıkınız.
3.2.30. TOPRAKLAMALAR
3.2.30.1. Kontrol ve Bakımlar
3.2.30.1.1. Bütün cihazların (güç trafosu, kesici, ayırıcı, akım trafosu, gerilim trafosu, parafudr, kablo başlığı v.b.) gövdelerindeki ve bağlı oldukları çelik yapıdaki topraklama bağlantılarını sökerek, temas yüzeylerini temizleyiniz. Gerekiyorsa alüminyum boya ile boyayarak bağlantıyı yenileyiniz.
3.2.30.1.2. Bu bağlantılardan başlayarak, topraklama barasına kadar olan topraklama iletkenlerini kontrol ediniz. Ek noktalarında ki bağlantıları sökerek, temas yüzeylerini temizleyiniz. Gerekirse alüminyum boya ile boyayınız.
3.2.30.1.3. Topraklama barası üzerindeki bütün bağlantılar için de aynı işlemi tekrarlayınız.
3.2.30.1.4. Birbirlerine cıvata ile bağlı bütün metal aksamı ayrı bir birim kabul ederek, her birinin topraklama barasına bağlantı yolu üzerindeki bağlantılar için aynı işlemi tekrarlayınız.
3.2.30.1.5. Hücre kapılarının flex, topraklama bağlantılarını açınız ve aynı işlemi tekrarlayınız.
3.2.30.1.6. Topraklanmamış birimler var ise, topraklama barasına bağlantılarını yapınız.(birbirlerine cıvata ile bağlı birimlerin bu bağlantıları, topraklama yönünden elektrikli bir bağlantı sayılmaz).
3.2.30.1.7. Topraklama barasının, topraklama elektroduna yer altından bağlantısını sağlayan bölümün en az 50 cm’lik kısmını açarak korozyon yönünden kontrol ediniz. Aşırı derecede korozyona uğradığı belirlenirse, topraklama iletkeninin yer altında ki bölümüne ve elektroda koşut bağlanan ikinci bir topraklama kurunuz.
3.2.30.2. Ölçme
3.2.30.2.1. Topraklama barasını, topraklama elektroduna en yakın bağlantısından ayırarak, topraklama elektrodunun topraklama direncini ölçünüz(bu ölçme, toprak altında kalan kısmın topraklama direncini verir). Bulunan değerin doğruluğunu kontrol ediniz.
3.2.30.2.2. Ayrılan bağlantıyı normale getirerek, topraklama direncini topraklama elektroduna en uzak bulunan 3 veya 4 noktadan tekrar ölçünüz. Bu değerler, topraklamanın yer altındaki kısmına ait topraklama direnç değeri ile aynı olmalıdır. Daha büyük değerlerin ölçülmesi durumunda, ara bağlantılarda kötü temas olduğu belirleneceğinden, hatalı bağlantıyı bularak onarınız (ölçme için, insanların en çok temas ettikleri noktaların seçilmesi uygun olur.
3.2.31. YERALTI KABLOLARI VE KABLO KANALLARI
3.2.31.1. Kontrol
3.2.31.1.1. Kablonun hariçte kalan bölümleri kanal içinde ise, kanalları açarak kabloyu kontrol ediniz. Gerekiyorsa kanalı temizleyiniz.
3.2.31.1.2. Kablonun hariçte ve dâhilde, toprak üstünde kalan bölümlerini ve mekanik bağlantılarını kontrol ediniz.
3.2.31.1.3. Kablonun mekanik bağlantısını sağlayan elemanların (kelepçe v.b.), kablo izolasyonunu zedeleyip zedelemediğini kontrol ediniz.
3.2.31.2. Test
3.2.31.2.1. Kablonun her iki ucundan elektrik bağlantılarını çözerek, yalıtım testini yapınız. Bulunan değerleri raporlayınız.
4. DENETİM VE MUAYENELER İÇİN NUMUNE ALMA
4.1. Parçalı hizmette denetim ve muayeneler için numune alma işlemi, yürürlükteki TSK Mal ve Hizmet Muayene Yönergesi Esaslarına göre yapılacaktır.
4.2. Hizmet kapsamında yapılan her bakım ve onarım ile bu faaliyetler sonucu tanzim edilen formlar, numune olarak kabul edilecektir.
5. DENETİM VE MUAYENE
5.1. Genel Hususlar
5.1.1. Denetim ve muayeneler, yürürlükte olan Hizmet Alımları, Muayene ve Kabul Yönetmeliği esaslarına göre yapılacaktır.
5.1.2. Muayene esnasında lüzumlu her türlü alet, araç, gereç, ortam, test ve ölçme cihazı/aleti, sarf malzemeleri, doküman, yardımcı personelin ve muayene masraflarının (TSK laboratuvarlarda yapılamayan analiz ve test masrafları dahil olmak üzere) yüklenici tarafından temin edilecektir.
5.1.3. Yüklenici tarafından karşılanan ve muayenelerde kullanılacak tüm cihaz ve ölçü aletlerinin kalibrasyonlarının yapıldığına dair kalibrasyonu yapan akredite firma/kurum veya kuruluşun verdiği muayene geçerliliği bulunana belge/sertifika, muayeneler sırasında Muayene ve Kabul Komisyonuna ibraz edilecektir.
5.1.4. Muayene esnasında dizayn ve imalat hataları sebebiyle meydana gelebilecek kaza ve hasarlardan yüklenici sorumlu olacaktır.
5.2. Yapılacak Muayeneler
5.2.1. Göz Muayenesi: Teknik şartnamenin 3’üncü maddesinde yer alan gözle kontrol edilmesi gereken huşuların muayenesi ve istek ve özellikler bölümünde uygunluğu belgelendirme ve yazılı taahhüt şeklinde yükleniciden talep edilen hususlar için yüklenici tarafından teslim edilen belgelerin istek ve özellik ile uyumluluğu ve geçerliliğinin kontrolü yapılacaktır.
5.2.2. Ölçü Muayenesi: Teknik şartnamenin 3’üncü maddesinde yer alan ölçerek kontrol edilmesi gereken hususlar, amaca uygun ve kalibrasyonlu ölçü aleti kullanılarak kontrol edilecektir. Sayısal İstek ve özelliklerde yer alan tolerans değerlendirilmesi, yürürlükteki MSB Teknik Şartname Hizmetleri Yönergesinde Belirtildiği gibi olacaktır.
5.2.3. Fonksiyon Muayenesi: Teknik şartnamenin 3’üncü maddesinde yer alan fonksiyon özellikleri, malzemenin kullanımına yönelik olarak kontrol edilecektir.
6. YARARLANILAN KAYNAKLAR
6.1. Elektrik Tesisleri Genel Teknik Şartnamesi
6.2. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yeni Yapı, Büyük Onarım ve Küçük Onarım Faaliyetlerini Planlama, Programlama, Bütçeleme ve Uygulama Yönergesi
7. EKLER
7.1. Çizelge-1: (Trafo Bilgileri Çizelgesi)
İLANLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR:
1. Bu sayfada yayınlanan bilgilerin hukukî ve mali sorumluluğu bulunmamaktadır. Kamu İhale Bülteni ve ihale dosyasındaki bilgiler esas alınacaktır.
2. İlânla ilgili sorumluluk ve başvuru makamı bilgileri aşağıdadır.
a.Şikayet ve Başvuru Makamı: Eğitim Alay Komutanlığı
b.Telefon Numarası: +902366530011-12
c.Fax Numarası: +902366530017
d.Elektronik Posta adresi: eğt_al_ih_kom@mynet.com