ANA SAYFA BAKAN KURUMSAL BİRİMLER BASIN FAALİYETİ HİZMETLER SİTE HARİTASI
Bakanlık Geri
Bakan Yaşar GÜLER

Yaşar GÜLER

Bakan

1954 doğumlu olan Yaşar GÜLER, Teğmen rütbesiyle 1974’te Kara Harp Okulundan ve 1975’de Muhabere Okulundan mezun olmasını müteakip 1975-1984 yıllarında çeşitli birliklerde Muhabere Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1986’da Kara Harp Akademisinden, 1988’de Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olduktan sonra Kurmay subay olarak sırasıyla; Yurt İçi Bölge Komutanlığı Harekât Başkanı (1986-1988), Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı Plan Subayı (1988-1991), 12’nci Piyade Tümen Komutanlığı Harekât ve Eğitim Şube Müdürü (1991-1992), Silopi’de İç Güvenlik Tabur Komutanı (1992-1994), Bosna-Hersek Türk Tugayı Komutan Yardımcısı (1994-1995), Başbakanlık Askerî Başdanışmanlığı Proje Subayı (1995-1997), Napoli/İtalya’da konuşlu NATO Güney Bölge Komutanlığı Muhabere Başkan Yardımcısı (1997-1999), Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanı (1999-2000), Genelkurmay Başkanlığı Tatbikatlar Şube Müdürü (2000-2001) olarak görev yapmıştır. 2001 yılında ise Tuğgeneralliğe terfi etmiştir.

Tuğgeneral rütbesiyle 10’uncu Piyade Tu...

Devamı

MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı

4 UNCU KOLORDU KOMUTANLIGI İHALE DETAYI

İşin Adı Araç Takip Sistemi Yazılım Hizmeti Alımı (78 Adet Araç İçin)

İhale Usulü DOĞRUDAN TEMİN

         

İdare Adı : 4 UNCU KOLORDU KOMUTANLIGI

Adres : ORGENERAL ESREF AKINCI KISLASI MAMAK/ANKARA

Telefon : +903123695710-2977

Faks : +903123699376

Elektronik Posta Adresi :

         

Malın Niteliği ve Türü HİZMET ALIMI

Malın Miktarı 1 KALEM

Mal Teslim Yeri ANKARA MERKEZ KOMUTANLIĞI

Mal Teslim Tarihi 40 GÜN

İhale Yeri 4'ÜNCÜ KOLORDU İHALE KOMİSYON BAŞKANLIĞI

İhale Tarihi 14.08.2017 10:00


İhale İlanı Metni

DOĞRUDAN TEMİN USULÜ İLE ALIMI YAPILACAK ARAÇ TAKİP SİSTEMİ YAZILIM HİZMETİ ALIMINA AİT İDARİ ŞARTNAMEDİR.

1. Alım komisyonunca alınan karar 3 (üç) takvim günü içinde ihaleyi alan Yüklenici firmaya tebliğ edilecektir. Kararı tebliğ eden Yüklenici 3 (üç) takvim günü içinde karar pulu bedelini 4’üncü Kor.K.lığı Saymanlık Müdürlüğüne yatıracaktır.

2. Tedarik konusu hizmet alımı ile ilgili olarak sözleşme yapılacaktır.  Kati teminat alınacaktır. İlgili mevzuat kapsamında sözleşme bedeline göre hesap edilen Sözleşme Pulu/karar pulu/damga pulu alınacaktır.

3.   Sözleşme imzalanmasına müteakip işe başlanacak ve 40 (kırk) takvim günü içerisinde EK-B İhtiyaç Listesi’nde belirtilen araçlara Araç Takip Sistemleri takılacak ve Ankara Mrk.K.lığı Hrk.Mrk.’nde yüklenici tarafından kurulacak Araç Takip Sistemi Merkezine, Araç Takip Sistemi Yazılımı yüklemesi gerçekleştirilecektir. Sözleşme süresi sonunda hizmet alımı işi sona erecek ve yüklenicinin hizmete başlarken araçlara taktığı cihazlar idarede kalacak ve hizmet sona erdirilecektir.        

4.   Bu işte alt yüklenici çalıştırılmayacak ve işlerin tamamı yüklenicinin kendisi tarafından yapılacaktır.

5.   Yüklenicinin bu sözleşme gereği teslim ettiği mallarda, malzemenin hileli olmasından veya malın teknik gereklerine uygun imal edilmemiş olmasından dolayı zarar ve kayıplar oluştuğu takdirde bu zarar ve kayıplar, Yükleniciye tamamlattırılır veya ödettirilir.

6.  Araç Takip Sistemi yazılım hizmeti kapsamında takılan cihazların ve kurulacak yazılımın garanti süresi iki yıldır. Malzemede kullanım süresi içerisinde bozulma ve kullanmama sorunu oluştuğunca yüklenici tarafından bedelsiz olarak değiştirilecektir.

7. Yapılacak iş; 19.12.2002 tarih ve 24968 R.G.Nu.lı: Hizmet Alımları Muayene ve Kabul Yönetmeliği ile MSY 331-3 (A) TSK Hizmet Alımları Muayene ve Kabul İşlemleri Yönergesi esaslarına göre Hizmet İşleri Kontrol Teşkilatı  tarafından kontrol edilecektir.

8. Yapılacak iş; 19.12.2002 tarih ve 24968 R.G.Nu.lı: Hizmet Alımları Muayene ve Kabul Yönetmeliği ile MSY 331-3 (A) TSK Hizmet Alımları Muayene ve Kabul İşlemleri Yönergesi esaslarına göre Hizmet İşleri Muayene ve Kabul Komisyonu tarafından muayene ve kabul edilecektir.

9. 4'üncü Kor.K.lığı Mly.Büt.Ş.Md.lüğünce Hizmet İşleri Kontrol Teşkilatı ve  Hizmet İşleri Muayene ve Kabul Komisyonunun hazırlayacağı evraklara istinaden gider gerçekleştirilerek (tahakkuka bağlanarak), Maliye Bakanlığınca belirlenen serbest bırakma oranları dahilinde düzenlenecek ödenek gönderme belgelerine göre Maliye Bakanlığı 4'üncü Kor.K.lığı Saymanlık Md.lüğünce ödeme yapılacaktır.

10.  Her türlü muayene masrafı yükleniciye aittir.

11. Takılacak Araç Takip Sistemi cihazlarının kullanımı ile ilgili eğitimler verilecek ve cihazların arızalanmaları halinde hizmetin aksamaması için 48 saat içerisinde yenisi ile değiştirilecektir.

12. İstenen özellikler bu madde ile beraber 12 (oniki) maddeden ibarettir.

ARAÇ TAKİP SİSTEMİ YAZILIM HİZMETİ ALIMI (78 ARAÇ İÇİN) SÖZLEŞME TASARISI

 

Madde 1- Sözleşmenin Tarafları

Bu sözleşme, bir tarafta 4. KOR. K.LIĞI MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI GENEL KURMAY BAŞKANLIĞI BAĞLILARI VE MÜSTEŞARLIK (bundan sonra İdare olarak anılacaktır) ile diğer tarafta.................... (bundan sonra Yüklenici olarak anılacaktır) arasında aşağıda yazılı şartlar dahilinde akdedilmiştir.

 

Madde 2-Taraflara İlişkin Bilgiler

İdarenin;

a) Adı: 4. KOR. K.LIĞI MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI GENEL KURMAY  

    BAŞKANLIĞI BAĞLILARI VE MÜSTEŞARLIK

b) Adresi: SAMSUN YOLU ORGENERAL ESREF AKINCI KISLASI 06262 - MAMAK

    / ANKARA     

c) Telefon numarası: 3123695710

ç) Faks numarası: 3123699376

d) Elektronik posta adresi(varsa): 4korihkombsk@kkk.tsk.tr

 

Yüklenicinin;

a)

Adı ve soyadı / Ticaret Unvanı: …………………………………………………….

b)

T.C. Kimlik No: ……………………………………………………………………….

c)

Vergi Kimlik No: ………………………………………………………………………

ç)

Yüklenicinin tebligata esas adresi: ……………………………………..................

d)

Telefon numarası: ……………………………………………………………………

e)

Bildirime esas faks numarası: ………………………………………………………

f)

Bildirime esas elektronik posta adresi (varsa): ……………………………………

 

Her iki taraf 2.1. ve 2.2. maddelerinde belirtilen adreslerini tebligat adresleri olarak kabul etmişlerdir. Adres değişiklikleri usulüne uygun şekilde karşı tarafa tebliğ edilmedikçe en son bildirilen adrese yapılacak tebliğ ilgili tarafa yapılmış sayılır.

 

Taraflar, yazılı tebligatı daha sonra süresi içinde yapmak kaydıyla, kurye, faks veya elektronik posta gibi diğer yollarla da bildirim yapabilirler.

Madde 3-Sözleşmenin Dili

       Sözleşme Türkçe olarak hazırlanmıştır.

Madde 4- Tanımlar

       Bu Sözleşmenin uygulanmasında, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile Hizmet İşleri Genel Şartnamesinde (bundan sonra Genel Şartname olarak anılacaktır) yer alan tanımlar geçerlidir.

Madde 5- İş tanımı

Sözleşme Konusu İş: Araç Takip Sistemi Yazılım Hizmeti alımı (78 Adet araç için).

      Sözleşme konulu iş; Araç Takip Sistemi Hizmetinin teknik özellikleri ve diğer ayrıntıları sözleşmede yer alan ve ihale dokümanını oluşturan belgelerde düzenlenmiştir.

Madde 6- Sözleşmenin türü ve bedeli

Bu sözleşme birim fiyat sözleşme olup, İdarece hazırlanmış cetvelde yer alan her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için Yüklenici tarafından teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan tutarların toplamı olan KDV Hariç ………………………… TL. bedel üzerinden akdedilmiştir.

Madde 7- Sözleşme bedeline dâhil olan giderler

 

Taahhüdün yerine getirilmesine ilişkin sözleşme kapsamındaki ve yürürlükteki mevzuat hükümleri gereğince taahhüt konusu işe ait tüm vergi (KDV Hariç), resim ve harç giderleri ile eğitim, ulaşım, sigorta, tahmil, tahliye, muayene ve muayene giderleri ile sözleşmenin çoğaltılması dâhil sözleşme giderleri sözleşme bedeline dâhildir. İlgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak Katma Değer Vergisi, sözleşme bedeline dâhil olmayıp idare tarafından yükleniciye ödenecektir.

Madde 8- Sözleşmenin ekleri

Bu sözleşme İdareyi ve Yükleniciyi bağlar.
Belgeler arasındaki öncelik sıralaması aşağıdaki gibidir;

a)

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi,

b)

İdari Şartname,

c)

Sözleşme Tasarısı ve ekleri,

d)

Teknik Hususlardır.

Madde 9- Sözleşmenin süresi

Sözleşmenin süresi, ise başlama tarihinden itibaren 770 takvim günüdür.

Madde 10- İşin yapılma yeri, işyeri teslim ve işe başlama tarihi

 

İşin/hizmetin yapılma yeri: Ankara Merkez K.lığında mevcut 78 adet araca Araç Takip Sistemi takılacak ve kurulan merkezde raporlama işlemleri yapılacaktır.

10.2.  İşe başlama tarihi: Sözleşme imzalanmasına müteakip işe başlanacak ve 40 (kırk) takvim günü içerisinde Onay Belgesi EK-A’ sında yer alan İhtiyaç Listesi’nde belirtilen araçlara Araç Takip Sistemleri takılacak ve Ankara Merkez K.lığı Harekat Merkezinde yüklenici tarafından kurulacak Araç Takip Sistemi Merkezine, Araç Takip Sistemi Yazılımı yüklemesi gerçekleştirilecektir. Sözleşme süresi sonunda hizmet alımı işi sona erecek ve yüklenicinin hizmete başlarken araçlara taktığı cihazlar idarede kalacak ve hizmet sona erdirilecektir.        

 

Madde 11- Teminata ilişkin hükümler

11.1. Kesin teminatın miktarı ve süresi:

11.1.1. Yüklenici...........................................[Teminat tutarı rakam ve yazı ile yazılacaktır.] teminat olarak vermiştir.

11.1.2. Kesin teminat mektubunun süresi ….../…../........ tarihine kadardır. Bu sözleşme hükümleri çerçevesinde yükleniciye süre uzatımı verilmesi halinde kesin teminat mektubunun süresi, uzatılan süre kadar yenilenir.

11.2. Ek kesin teminat:

11.2.1. Fiyat farkı ödenmesinin öngörülmesi halinde, fiyat farkı olarak ödenecek bedelin % 6'si, iş artışı olması halinde artış tutarının %6'si oranında teminat olarak kabul edilen değerler üzerinden ek kesin teminat alınır. Fiyat farkı olarak ödenecek bedel üzerinden hesaplanan ek kesin teminat miktarı, hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle de karşılanabilir.

11.2.2. Ek kesin teminatın, teminat mektubu olması halinde, ek kesin teminat mektubunun süresi kesin teminat mektubunun süresinden daha az olamaz.

11.2.3. Yüklenici tarafından verilen kesin ve ek kesin teminat, 4734 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinde belirtilen değerlerle değiştirilebilir.

11.3. Kesin teminat ve ek kesin teminatın geri verilmesi:

11.3.1. Taahhüdün, sözleşme ve ihale dokümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirildiği ve Yüklenicinin bu işten dolayı İdareye herhangi bir borcunun olmadığı tespit edildikten sonra sözleşmenin konusunun piyasadan hazır halde alınıp satılan mal alımı olması ve bir garanti süresinin öngörülmesi halinde yarısı, garanti süresi dolduktan sonra kalanı, garanti süresi öngörülmeyen hallerde ise tamamı, Yükleniciye iade edilir.

11.3.2. Yüklenicinin sözleşme konusu iş nedeniyle İdareye ve Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçları ile ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan kanuni vergi kesintilerinin kesin kabul tarihine kadar ödenmemesi halinde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın kesin teminatlar paraya çevrilerek borçlarına karşılık mahsup edilir, varsa kalanı yükleniciye iade edilir.

11.3.3. Yukarıdaki hükümlere göre mahsup işlemi yapılmasına gerek bulunmayan hallerde; alım konusu malın veya malların kabul tarihinden veya varsa garanti süresinin bitim tarihinden itibaren iki yıl içinde İdarenin yazılı uyarısına rağmen, talep edilmemesi nedeniyle iade edilmeyen kesin teminat mektupları hükümsüz kalır ve düzenleyen bankaya iade edilir. Teminat mektubu dışındaki teminatlar, sürenin bitiminde Hazineye gelir kaydedilir.

11.3.4. Her ne suretle olursa olsun, İdarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.

Madde 12- Ödeme yeri ve şartları

 Sözleşme bedeli, 4’üncü Kor.K.lığı Saymanlık Müdürlüğünce ve Genel Şartnamenin hatalı, kusurlu ve eksik işlere ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla aşağıda öngörülen plan ve şartlar çerçevesinde ödenecektir: Taahhüt konusu hizmete ait sözleşme bedeli, ilgili mevzuat gereği tanzim edilecek raporlara istinaden, tek seferde Araç Takip Cihazlarının takılmasına ve Araç Takip Sistemi Yazılımı yüklenmesi ve kontrol teşkilatınca Hizmet İşleri Hakediş Raporu hazırlanmasına müteakip 2017 mali yıla ait 03.5.1.03 Bilgisayar Hizmeti Alımları ekonomik kodundan 4’üncü Kor.K.lığı, Mly.Büt.Ş.Md.lüğünce tahakkuka bağlanarak, varsa sözleşmeye ve yürürlükteki mevzuata göre yapılacak kesintiler hakedişten çıkarıldıktan sonra, sözleşmenin ödemeye ilişkin hükümleri çerçevesinde, ödeme yapılacaktır.

 

Yüklenici yapılan işe ilişkin hakediş ve alacaklarını idarenin yazılı izni olmaksızın başkalarına devir veya temlik edemez. Temliknamelerin noterlikçe düzenlenmesi ve idare tarafından istenilen kayıt ve şartları taşıması zorunludur.

 

Madde 13- Avans verilmesi, şartları ve miktarı

Bu iş için avans verilmeyecektir.

 

Madde 14- Fiyat farkı

 

 Fiyat farkı verilmeyecektir.

 

 Sözleşmede yer alan fiyat farkına ilişkin esas ve usullerde sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapamaz.

 

Madde 15- Alt yüklenicilere ilişkin bilgiler ve sorumluluklar

 

       Bu işte alt yüklenici çalıştırılmayacak ve işlerin tamamı yüklenicinin kendisi tarafından yapılacaktır.

 

Madde 16- Cezalar ve sözleşmenin feshi

 

       Sözleşme konusu hizmet faaliyeti iş tanımına uygun bir şekilde yürütülmediği takdirde ve/veya idarenin uygun gördüğü herhangi bir zamanda sözleşme idare tarafından tek taraflı olarak feshedilebilir. İdarenin sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetmesi durumuna Yüklenici itiraz etmeyecektir.

 

16.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir.

 

16.2. Birim fiyat teklif cetveli ekinde yer alan teknik özelliklerin 3’üncü maddesinde belirtilen cihazlar ile ilgili olarak oluşabilecek arızalar için idare tarafından telefon/belgegeçer ile ulaşıldığında 48 saat içerisinde arızayı gidermekle yükümlüdür.

 

16.3. İhtarda belirtilen sürenin bitmesine rağmen aynı durumun devam etmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminat gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

 

16.4. Sözleşmenin uygulaması sırasında yüklenicinin 4735 sayılı kanunun 25. maddesinde sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi halinde ise ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminat gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

 

 

 

Madde 17- Süre uzatımı verilebilecek haller ve şartları

 

Mücbir sebepler nedeniyle süre uzatımı verilebilecek haller aşağıda sayılmıştır.

 

Mücbir sebepler:

 

a)

Doğal afetler,

b)

Kanuni grev,

c)

Genel salgın hastalık,

ç)

Kısmi veya genel seferberlik ilanı,

d)

Gerektiğinde Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenecek benzeri diğer haller.

 

Yukarıda belirtilen hallerin mücbir sebepler olarak kabul edilecek durumun;

 

a) Yüklenicinin kusurundan kaynaklanmamış olması,

b) Taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması,

c)  Yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemesi,

ç) Mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen 20 (yirmi) gün içinde yüklenicinin İdareye yazılı olarak bildirimde bulunmaması,

d) Yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi zorunludur.

 

 

Yüklenici tarafından zamanında yapılmayan başvurular dikkate alınmaz ve Yüklenici başvuru süresini geçirdikten sonra süre uzatımı isteğinde bulunamaz.

 

İdareden kaynaklanan nedenlerle süre uzatımı verilecek haller:

 

İdarenin sözleşmenin ifasına ilişkin yükümlülüklerini yüklenicinin kusuru olmaksızın, öngörülen süreler içinde yerine getirmemesi ve bu sebeple sorumluluğu yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi, bu durumun taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması ve yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş olması halinde; işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre, işin bir kısmına veya tamamına ait süre en az gecikilen süre kadar uzatılır.

 

Süre uzatımına ilişkin diğer hususlarda Genel Şartnamenin ilgili hükümleri uygulanır.

 

Madde 18- Kontrol Teşkilatı, görev ve yetkileri

 

 İşin, sözleşme ve eklerinde tespit edilen standartlara (kalite ve özelliklere) uygun yürütülüp yürütülmediği İdare tarafından görevlendirilen Kontrol Teşkilatı aracılığıyla denetlenir. Kontrol Teşkilatı, Genel Şartnamenin Dördüncü Bölümünde belirtilen yetkileri kullanır ve görevleri yerine getirir.

 

Madde 19- İşin yürütülmesine ilişkin kayıt ve tutanaklar

 

       Bu madde boş bırakılmıştır.

 

Madde 20- Teslim, muayene ve kabul işlemlerine ilişkin şartlar

 

Teslim alınan işin muayene ve kabul işlemleri “Hizmet Alımları Muayene ve Kabul Yönetmeliği” ile Hizmet İşleri Genel Şartnamesinde yer alan hükümlere göre yapılacaktır.

 

Sözleşme konusu iş tamamlandığında yüklenici işin kabul işlemlerinin yapılması için idareye dilekçe ile başvuracaktır.

 

Teslim alınan işin muayene ve kabul işlemleri Hizmet Alımları Muayene ve Kabul Yönetmeliği ile Hizmet İşleri Genel Şartname bölümüne yer alan hükümler göre işin kabule elverişli şekilde teslim edildiği tarihten itibaren 7 (yedi) iş günü içinde yapılarak kesin hesap raporu çıkarılır.

 

 

 

Madde 21- İş ve işyerlerinin korunması ve sigortalanması

 

İşyerinde, işyerinin teslim edilmesinden kabul belgesinin düzenlenmesine kadar her türlü araç, malzeme, makine ve taşıtlar ile sözleşme konusu hizmet işinin korunmasından yüklenici sorumludur. Yüklenici, kazaların, zarar ve kayıpların meydana gelmesini önlemek amacı ile gereken bütün önlemleri almak ve kontrol teşkilatı tarafından, kaza, zarar ve kayıp ihtimallerini azaltmak için verilecek talimatların hepsine uymak zorundadır. Yüklenici, işin devamı süresince iş yerinde yapılacak çalışmalarda her türlü güvenlik önlemi almak zorundadır. İş sahasında veya çevresindeki bölgede, yeterli güvenlik önleminin alınmaması nedeniyle doğabilecek hasar ve zararın ödenmesi yüklenicinin sorumluluğundadır. Ayrıca yüklenici, işyerinde kullanılan ekipmanın neden olabileceği kazalardan korunma usullerini ve önlemlerini çalışanlara öğretmek zorundadır. Bu konularda gerek kontrol teşkilatı tarafından istenen ve gerekse yüklenicinin kendi arzusu ile uyguladığı güvenlik ve koruma önlemlerine ilişkin giderlerin tümü yükleniciye aittir.

 

Madde 22- Yüklenicinin sözleşme konusu iş ile ilgili çalıştıracağı personele ilişkin sorumlulukları

 

       Yüklenicinin sözleşme konusu iş ile ilgili çalıştıracağı personele ilişkin sorumlulukları, ilgili mevzuatın bu konuyu düzenleyen emredici hükümleri ve Genel Şartnamenin Altıncı Bölümünde belirlenmiş olup, Yüklenici bunları aynen uygulamakla yükümlüdür.

 

Madde 23- Sözleşmede değişiklik yapılması

 

Sözleşme bedelinin aşılmaması ve İdare ile Yüklenicinin karşılıklı olarak anlaşması kaydıyla,

 

       a)  İşin yapılma veya teslim yeri,

       b) İşin süresinden önce yapılması veya teslim edilmesi kaydıyla işin süresi ve bu süreye uygun olarak ödeme şartlarına ait hususlarda sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılabilir.

 

 Bu hallerin dışında sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılamaz ve ek sözleşme düzenlenemez.

 

Madde 24- Yüklenicinin Ölümü, İflası, Ağır Hastalığı, Tutukluluğu veya Mahkûmiyeti

 

       Yüklenici, gerçek veya tüzel tek bir kişi ise; 4735 sayılı Kanunun 17’nci maddesine göre hareket edilecek, yüklenici ortak girişim ise iş ortaklığı veya konsorsiyum olmasına göre aynı kanunun 18’inci maddesi uygulanacaktır.

 

Madde 25- Yüklenicinin sözleşmeyi feshetmesi

 

 Yüklenicinin, sözleşme yapıldıktan sonra mücbir sebep halleri dışında, mali acz içinde bulunması nedeniyle taahhüdünü yerine getiremeyeceğini gerekçeleri ile birlikte İdareye yazılı olarak bildirmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

 

Madde 26- İdarenin sözleşmeyi feshetmesi

 

 Aşağıda belirtilen hallerde İdare sözleşmeyi fesheder:

 

       a)  Yüklenicinin taahhüdünü sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, sözleşmede belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az 20 (yirmi) gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi,

 

       b)  Sözleşmenin uygulanması sırasında Yüklenicinin 4735 sayılı Kanunun 25’inci maddesinde belirtilen yasak fiil ve davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi, hallerinde ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

 

Madde 27- Sözleşmeden önceki yasak fiil veya davranışlar nedeniyle fesih

 

Yüklenicinin, 4734 sayılı Kanuna göre yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun sözleşme yapıldıktan sonra tespit edilmesi halinde, sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.
Taahhüdün en az % 80’inin tamamlanmış olması ve taahhüdün tamamlattırılmasında kamu yararı bulunması kaydıyla;

       a)    İvediliği nedeniyle taahhüdün kalan kısmının yeniden ihale edilmesi için yeterli sürenin bulunmaması,

       b)    Taahhüdün başka bir yükleniciye yaptırılmasının mümkün olmaması,

 

       c)    Yüklenicinin yasak fiil veya davranışının taahhüdünü tamamlamasını engelleyecek nitelikte olmaması hallerinde, İdare sözleşmeyi feshetmeksizin Yükleniciden taahhüdünü tamamlamasını isteyebilir ve bu takdirde Yüklenici taahhüdünü tamamlamak zorundadır.

 

 Ancak bu durumda, Yüklenici hakkında 4735 sayılı Kanunun 26’ncı maddesi hükmüne göre işlem yapılır ve Yükleniciden sözleşme bedelinin %0,2 (binde iki) oranında ceza tahsil edilir. Bu ceza hakedişinden kesinti yapılmak suretiyle de tahsil edilebilir.

 

Madde 28- Mücbir sebeplerden dolayı sözleşmenin feshi

 

       Mücbir sebeplerden dolayı İdare veya Yüklenici sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir. Ancak Yüklenicinin mücbir sebebe dayalı bir süre uzatımı talebi varsa idarenin sözleşmeyi feshedebilmesi için uzatılan sürenin sonunda işin sözleşme ve eklerine uygun şekilde tamamlanmamış olması gerekir. Sözleşmenin feshedilmesi halinde, hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

 

Madde 29- Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi

 

       Bu sözleşmede 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24 üncü maddesi çevresinde idare tarafından iş eksilişi yapılabilir.

 

Madde 30- Yüklenicinin Ceza Sorumluluğu

 

 İş tamamlandıktan ve kabul işlemi yapıldıktan sonra tespit edilmiş olsa dahi 4735 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde belirtilen ve Türk Ceza Kanununa göre suç teşkil eden fiil veya davranışlarda bulunan Yüklenici ile o işteki ortak veya vekilleri hakkında Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre ceza kovuşturması yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu kişiler hakkında bir cezaya hükmedilmesi halinde, 4735 sayılı Kanunun 27’nci maddesi hükmü uygulanır.

 

Madde 31- Yüklenicinin Tazmin Sorumluluğu

 

 Yüklenici, taahhüdü çerçevesinde kusurlu veya standartlara uygun olmayan malzeme seçilmesi, verilmesi veya kullanılması, tasarım hatası, uygulama yanlışlığı, denetim eksikliği, taahhüdün sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yerine getirilmemesi ve benzeri nedenlerle ortaya çıkan zarar ve ziyandan doğrudan sorumludur. Bu zarar ve ziyan genel hükümlere göre Yükleniciye ikmal ve tazmin ettirileceği gibi, haklarında 4735 sayılı Kanunun 27’nci maddesi hükümleri de uygulanır.

 

 

Madde 32- Fikri ve sınaî mülkiyete konu olan hususlar

 

 Yüklenici, sözleşme hükümlerine göre sağlayacağı hizmet ile bunların herhangi bir parçasına ait marka, patent, endüstriyel tasarım ve faydalı model hak bedellerini ödeyecektir. Sözleşmeye göre üstlendiği yükümlülüklerini yerine getirmesi sırasında veya getirmesi nedeniyle, ilgili mevzuat hükümleri gereğince koruma altına alınmış fikri ve/veya sınaî mülkiyet konusu olan bir hak ve/veya menfaatin ihlal edilmesi halinde, bundan kaynaklanan her türlü idari, hukuki, cezai ve mali sorumluluk kendisine aittir. Yüklenici bu konuda idareden herhangi bir istemde bulunamaz. Buna rağmen idare hukuksal bir yaptırımla karşı karşıya kalırsa, diğer hakları saklamak kaydıyla yükleniciye rücu eder. İdarenin talebi üzerine yüklenici, sözleşme imzalanmadan önce, üstleneceği hizmetin fikri ve sınaî mülkiyet konusu olup olmadığını, eğer bu kapsamda ise, konuya ilişkin kendisine ve üçüncü kişilere ait hak ve yükümlülükleri, idareye tam olarak bildirmek ve belgelendirmek zorundadır. Bu ödevin hiç veya gereği gibi yerine getirilmemesi nedeniyle idare herhangi bir zarara, zarar tehlikesine veya hak kaybına uğrarsa, bu nedenle uğradığı her türlü zararı diğer hakları saklı kalmak üzere (yoksun kalınan kar ve kaçırılan fırsatlar dâhil) yükleniciden tahsil ve tazmin eder.

 

 Yüklenici, fikri ve/veya sınaî mülkiyet konusu hak veya eser üzerindeki hakların lisans/lisanslarını idare adına temin edecektir.

 

Madde 33- Montaj, işletmeye alma, eğitim, bakım, yedek parça gibi destek hizmetlerine ait şartlar

       Yüklenici, işi yapacak personellere gerekli eğitimi verecektir.

Madde 34- Garanti ve bakım onarım ile ilgili şartlar.     

34.1. Garanti: Yüklenici tarafından teslim edilecek malların kabulünden sonra asgari 24 ay garanti süresi olacaktır. Yüklenici bu mallara ait garanti belgelerini İdare adına düzenletmek ve orijinal nüshalarını İdareye teslim etmekle mükelleftir. Alınan mallara ilişkin İdare adına garanti belgesi düzenlenmesinin mümkün olmaması durumunda yüklenici garantiye ilişkin taahhütleri içeren bir belgeyi İdareye sunmak zorundadır. Garanti kapsamındaki malzemede sözleşme süresi içerisinde tespit edilecek hata, ayıp ve eksikliklerin garanti sağlayan kişi veya kuruluş tarafından giderilmesini Yüklenici üstelenecektir. Bu yükümlülüğün Yüklenici tarafından yerine getirilmemesi halinde İdare, garantinin sağlanması için yapacağı tüm giderleri Yüklenicinin alacağından keserek veya teminatını paraya çevirerek tahsil eder.

34.2. Yüklenici, malın ; garanti süresi içinde, gerek malzeme ve isçilik gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanması halinde isçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamirini yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.

34.3. Yüklenici, garanti süresi boyunca, malın kullanım kılavuzu veya diğer dokümantasyonunda belirtilen periyotlarda bakımını, her türlü sarf malzemesinin bedeli [kendine] ait olmak üzere gerçekleştirecektir.

34.4. Malın arızalanması durumunda tamirde geçen süre garanti süresine eklenir.

34.5. Satış sonrası bakım, onarım ve yedek parça temini

34.6. Malın tamir süresi en fazla iş günüdür. Bu süre mala ilişkin arızanın yükleniciye veya yetkili servise bildirildiği tarihinden başlar. Malın arızasının iş günü içerisinde giderilememesi halinde yüklenici tamir sonuna kadar benzer özelliklere sahip başka bir malı idareye tahsis eder.

34.7. Malın İdareye teslim edildiği tarihten itibaren, kullanım hataları dışında yukarıda belirlenen garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde; aynı arızanın, fazla tekrarlanması veya farklı arızaların, fazla meydana gelmesi veya belirlenen garanti süresi içerisinde farklı arızaların toplamının fazla olması ve bu arızaların maldan yararlanamama sonucunu ortaya çıkarması durumunda, yüklenici mali değiştirmekle yükümlüdür. Ancak, malın birden fazla üniteden oluşması halinde yüklenici, sadece arızanın meydana geldiği ünite veya üniteleri değiştirmekle yükümlüdür.

34.8 Yüklenicinin sözleşmede hüküm altına alınmış olmasına rağmen; bakım ve onarım yükümlülüğünü yerine getirmekten imtina etmesi veya gecikmeli olarak yerine getirmesi nedeniyle malda oluşacak zarar ve hasarların giderilmesinden Yüklenici sorumludur. Yüklenicinin bakım ve onarım yükümlülüğünü tam veya zamanında yerine getirmemesi sebebiyle malın onarımı imkansız hale gelmişse ve bu durum garanti kapsamı dışında ise Yüklenici, malın aynısını ücretsiz temin etmekle yükümlü olacaktır.

34.9. Takılacak Araç Takip Sistemi cihazları, arızalanmaları halinde hizmetin aksamaması için idarenin arızayı bildirmesini müteakip 48 saat içerisinde onarılacak, onarım yapılamayanlar yenisi ile değiştirilecektir.

 

 

Madde 35- Hüküm bulunmayan haller

       Bu sözleşme ve eklerinde hüküm bulunmayan hallerde, ilgisine göre 4734 ve 4735 sayılı Kanun hükümlerine, bu Kanunlarda hüküm bulunmaması halinde ise genel hükümlere göre hareket edilir.

Madde 36- Diğer Hususlar

 

 Yüklenici, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 13’üncü ve 34’üncü maddeleri hükümleri ve işle ilgili olarak elde ettiği her tür bilgi ve dokümanı özel ve gizli tutacak, idarenin yazılı izni olmaksızın sözleşmeye ait herhangi bir detayı ifşa etmeyecek veya yayınlamayacaktır. Türk yargı mercilerinin kararları saklı kalmak kaydıyla, sözleşmenin amaçları doğrultusunda her hangi bir ifşa veya yayınlama gerekliliği konusunda bir uzlaşmazlık ortaya çıkarsa idarenin bu konudaki kararı nihai olacaktır. Gizlilik yükümlülüğü, sözleşmenin herhangi bir nedenle sona ermesinden sonra da devam eder hükümleri saklıdır.
 Sözleşme kapsamındaki her türlü faaliyet; işletme sorumlusu veya birlik komutanının uygun gördüğü bir personel ile Kontrol Teşkilatının denetiminde gerçekleştirilecektir.
 Sözleşme kapsamında düzenlenmesi gereken kayıtların tutulması, takip ve kontrolü Kontrol Teşkilatının sorumluluğundadır.
Yüklenici, sözleşme konusu işle ilgili, idarenin talepte bulunduğu her türlü bilgiyi, yazılı veya sözlü, vermek zorundadır. İdare sözleşme konusu işle ilgili her türlü bilgiyi sözleşme esnasında isteyebileceği gibi sözleşme bittikten sonra da herhangi bir zamanda talep edebilir. Yüklenici, idarenin bu talebini her halükarda karşılamak zorundadır.
Taraflardan hiçbiri, bu sözleşmedeki sorumluluklarından, yükümlülüklerinden herhangi birini veya haklarından veya menfaatlerinden herhangi birini diğer tarafın önceden yazılı onayını almadan temlik etmeyecek ve devretmeyecektir.
Yüklenici, sözleşme imzalanmasına müteakip, Ankara Merkez K.lığı Hrk.Mrk. bünyesindeki sunucu bilgisayarına Araç Takip Sistemi yazılımını kuracak ve sözleşmede ve teknik evsaf çizelgesinde belirtilen teknik özelliklere göre, Onay Belgesi EK-A’ sında yer alan İhtiyaç Listesi’ndeki araçlara cihazları monte edecektir.
Kurumumuza hizmet veren araçların, uydu takip sistemi sayesinde on-line olarak takip edilmesi ve gerekli kontrollerin yapılması (hızlarının, nerelerde ve ne kadar durakladıkları, hangi yolları takip ettikleri vb.) istenmektedir. Kurulacak sistem ile araçların ve araç sürücülerinin en iyi şekilde yönlendirilmesi ve kontrollerin artırılması amaçlanmaktadır. Sistem araçlara tesis edilecek cihazların GPS uydularından ve cihaza bağlı sensörlerden aldığı verileri GSM/GPRS üzerinden sunucu bilgisayarlara; sunucu üzerinden de kullanıcı bilgisayarlarına veya cep telefonlarına aktarması mantığı ile çalışacaktır.
GENEL TANIMLAR

  Araç: Kurumumuz bünyesindeki otomobil, otobüs, kamyonet, kamyon ve benzeri motorlu hizmet taşıtı.
  Sistem: Araç Takip Sistemi, Araç Takip Sistemi uygulama sunucusu ve Araç Takip Sistemi veritabanı sunucusu üzerindeki tüm yazılımlar.
  Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemi: GPS ve GSM/GPRS teknolojileri kullanılarak mobil araç veya ekiplerin sayısal haritalar üzerinde izlenmesi, takip edilmesi, raporlanması, uzaktan yönetilmesi ve benzeri işleri gerçekleştiren donanım ve yazılımlardan oluşan sistemdir.
  Kullanıcı Yazılımları: Kurumumuz çalışanlarının Araç Takip ve Filo Yönetim Sisteminden faydalanabilmeleri için bilgisayarlarına yükledikleri veya Internet üzerinden kullandıkları programlardır.
  Filo Yönetim Yazılımı: Araç bilgilerinin ruhsat, muayene, bakım vb. bilgilerin işlenip ilgili raporların temin edildiği ve araç takip sistemi ile aynı ara yüzde ve entegre çalışan yazılımdır.
  Araç Takip Terminali: Araçlara tesis edilen, entegre GSM ve GPS modülleri ve antenleri bulunan cihazdır.
  Haberleşme Sunucusu: Araçlardan gelen ve araçlara gönderilen verilerin saklandığı ve sistemin çalışabilmesi için gerekli yazılımların bulunduğu Sunucu bilgisayar(lar)dır.
  GPS: (Global Positioning System) Küresel Konumlandırma Sistemi
   GSM: (Global System for Mobile Communications) Mobil İletişim için Küresel Sistem
   GPRS: (General Packet Radio Services) Genel Paket Radyo Servisleri
  AES: (Advenced Encryption Standard ) Gelişmiş Şifreleme Standardı.

 

36.9. GENEL ŞARTLAR

  Kurumumuzun talep etmesi halinde, Yüklenici teknik yeterlilik için sistemin çalışır bir demosunu sunacaktır.
  Teklif edilen her türlü donanım ve yazılım teknik özellik dokümanında yer alan asgari şartları taşımalıdır.
  Tüm donanımlar tamamen yeni ve hiç kullanılmamış olmalı, orijinal kutularında teslim edilmelidir. Donanımların ve yazılımların yerli üretim olması tercih sebebi olacaktır.
  Sistem içinde kullanılacak tüm yazılımlar lisanslı olmalıdır.
  Satın alınan sistemlerin, ünitelerin ve yazılımların Türkçe kullanım kılavuzları, kullanıcılara teslim edilecek, bu dokümanlar için ek ücret ödenmeyecektir.
   Sistem için gerekli donanımlar, yazılımlar, araç montajı, eğitimler dâhil anahtar teslim olarak alınacaktır.

36.10. ARAÇ TAKİP CİHAZI

   Araçlara kolayca monte edilecek, sarsıntıya dayanıklı ve ekibin hiçbir müdahalesine gerek kalmadan çalışabilecek şekilde tasarlanmış olacaktır.
   Araçta göz önünde olmayan, gizli bir bölümüne monte edilebilecek kapalı kutu tarzında olacaktır.
  -20 0C ve +80 0C ısı aralıklarında çalışabilecektir.
   İlave bir birim kullanmaya gerek kalmadan doğrudan gerilim 7 - 40 V DC elektrik ile çalışabilecektir.
   Kullanılan GSM ve GPS modüllerinin marka ve model bağımsız sistem yazılımı özelliği olacaktır. Teknolojik gelişmelere uygun olarak, kullanılan GSM ve GPS modülleri ileride çıkabilecek üst versiyonları ile kolaylıkla değiştirilebilir olacaktır. Bunun için tüm cihazları değiştirmek gerekmeyecektir. Bu güncellemeler için sistemin geriye yönelik sistem özellik uyumluluğu sağlanmış olacaktır.
   Cihazlar, Assist GPS özelliğine sahip olmalıdır.
  Cihazın üzerinde ışıklı göstergeler bulunacaktır, bu göstergeler cihazın GSM ve GPS bağlantı durumlarını gösterecektir.
  GSM modemi cihaz içinde entegre olacak, GSM 900 ve GSM 1800 şebekelerini destekleyecektir.
   GPS alıcısı cihaz içine entegre olacak ve en az 48 Kanal olacaktır.
   Cihaz, GPS modem, GPS alıcısı, GSM ve GPS anteni entegre tek bir ünite şeklinde olacaktır. GSM ve GPS antenleri cihaz içinde dahili olarak bulunacaktır. Araç içinde ayrıca harici kablolar ile cihaza bağlanmış GSM ve GPS antenleri bulunmayacaktır.
  En az 20.000 adet konum bilgisini tutabilecek belleğe sahip olacaktır. Ayrıca aracın yapmış olduğu kilometre bilgisi, hız limiti aşımı, duraklama ve benzeri alarmlar cihazın hafızasında saklanabilecektir.
   Cihaz AES 128 (Advanced Encryption Standart) Gelişmiş Şifreleme Standardını destekleyecektir.
 Tüm parametrik değerler GPRS bağlantısı üzerinden uzaktan değiştirilebilecektir. Cihaz ile merkez arasındaki tüm mesajlaşma GSM/GPRS üzerinden olacaktır.
  Müteakip süreçte, araç yakıt depo kapağına depo kapağı sensörü takılabilecek, depo kapağı sensörü, araç takip cihazı üzerinden yakıt deposu kapağının ne zaman açıldığı ve kapandığı bilgisini merkeze gönderebilme özelliğine sahip olacaktır.
  Aracın hareket ettiği bilgisi cihazın içinde donanımsal olarak bulunacak G sensör (ivme-hareket sensörü) sayesinde algılanacaktır. Sadece Yazılım ile yapılacak uygulamalar kabul edilmeyecektir. Aracın hareket ettiği, ivmelenmesi, savrulması veya kaza / çarpışma bilgisi ve şiddeti bu sensör ile tespit edilecektir.
  Araç takip cihazları ile uygulama sunucusu arasındaki trafiğin şifrelenmesi için en az AES 128 bit (Advanced Encryption Standart-Gelişmiş Şifreleme Standartı) şifreleme algoritması kullanılacak, şifrelemenin yapılacağı anahtarlar belirli periyotlarla değiştirilecektir. Anahtar değişimi merkez sunucu üzerinden yapılarak, sisteme entegre olan tüm Araç Takip Cihazları tarafından yeni anahtarlar alınarak trafiğin şifreli olarak geçmesi sağlanacaktır.

36.11. ARAÇ TAKİP YAZILIMLARI

     Kullanıcılar, yetki seviyeleri dâhilinde web tabanlı yazılımlar, bilgisayarlarına kuracakları    desktop yazılımları veya cep bilgisayarları üzerinden de araçları izleyebileceklerdir. Yazılım her iki seçeneği de desteklemelidir. Tüm bu uygulamalar için gerekli yazılımlar lisansları ile birlikte teslim edilecektir. İstenildiği takdirde 2 yıla kadar geri tarihli verilere ulaşılabilecek ve bu veriler harici bir belleğe kaydedilebilecektir.

36.12. SUNUCU YAZILIMLARI

  Yüklenici ya da sunucu üzerinde çalışacak, kullanıcılar ve araçlar arasındaki veri trafiğini düzenleyecek, gelen ve giden verileri uygun veri tabanında saklayacak yazılımlardır.
  İdare sunucu yazılımlarını kendi bünyesinde tutmak isterse yüklenici tüm sunucu yazılımlarının ve tek kütüphanelerinin ve kaynak kodlarının okunabilir ve anlaşılabilir olarak idareye teslim edilecektir.
  Araç takip cihazlarından AES128 standartlarında şifrelenmiş olarak sunucuya gelen veriler sunucularda çözümlenecektir.
  Kullanıcı ile sunucu arasındaki verilerin güvenliği için web ara yüz erişimleri en az TLS 1.0 versiyonu destekleyecektir.
  Şifrelemede kullanılacak anahtarlar en fazla yılda bir yenilenecektir. Anahtar yönetim planı hazırlanarak, değerlendirilmek üzere K.K. MEBS Bşk.lığı Bil.Sis.D.Bşk.lığına sunulacaktır.
   Araç Takip Sistemi için gerekli sunucunun K.K.Bil.Sis.Mrk.’nde kurularak sistemde kullanılacak her türlü yazılım üzerinde K.K. MEBS Bşk.lığı tarafından zafiyet testleri yapılacak ve testler sonucu alınması gereken önlemleri firma tarafından yerine getirilecektir.
  Yazılım sayesinde, araç takip cihazlarının GSM/GPRS şebekesi üzerinden sunucu bilgisayara göndereceği konum, alarm ve benzeri bilgiler çok kullanıcılı ortamlar ve yüksek veri işleme kapasitesine uygun SQL veri tabanına kaydedilecektir.
  Yazılım, veri gönderen veya veri isteyen araçlar ve kullanıcılar arasındaki trafiği düzenleyecektir.
   Sunucu yazılımları üzerinden yetkilendirmeler yapılabilecektir. Hangi araçların veya araç gruplarının hangi kullanıcılar tarafından izlenebileceği yazılım üzerinden kolayca tanımlanabilecektir. Böylece sunucu bilgisayara bağlanan kullanıcılar sistemde sadece yetki seviyeleri dâhilinde olan araçları takip edebileceklerdir. Hangi kullanıcıların hangi araçları izleyebileceği yetkilendirmesi kolayca yapılabilecektir.
   Araçlar ve sunucu yazılımları arasındaki veri iletişimi şifreli olarak gerçekleştirilecek ve sisteme dışarıdan müdahaleye izin verilmeyecektir.
  Araçlardan gelen ve araçlara gönderilen veriler eş zamanlı olarak görülebilecektir. Hangi araçtan en son ne zaman bilgi geldiği ve gelen bilginin türü görülebilecektir.
   Araçlar ve sistemi kullanacak kullanıcılar tanımlanabilecektir. Hangi kullanıcıların hangi araçları izleyebileceği yetkilendirmesi kolayca yapılabilecektir.
 Sistemde o anda aktif olan araç sayısı ve gelen veri adedi eş zamanlı olarak takip edilebilecektir.
  Sistemde kayıtlı olan bütün araçlar sayısal harita üzerinde aynı ekranda görüntülenebilmeli ve araçların hareketleri anlık olarak izlenebilmelidir.
  Kullanıcı yazılımları ile araçlar 7 gün 24 saat sayısal haritalar üzerinde eş zamanlı (on-line) olarak takip ve kontrol edilecektir.
  Araçlardan anlık olarak konum bilgisi istenebilecektir.
  Araçlar hem mesafeye hem de zamana göre düzenli olarak konum bilgisi gönderecek şekilde programlanabilecektir. Zamana göre programlama seçeneği dururken ayrı, hareketliyken ayrı olacak şekilde ayarlanabilecektir.
   Araçlar kullanıcıların belirleyebileceği açı derecesine göre yön değiştirdiğinde otomatik olarak konum bilgisi gönderecek şekilde programlanabilecektir.
  Tüm programlama parametreleri araca müdahale etmeden uzaktan değiştirilebilecektir.
   Harita üzerinde sınırsız coğrafi bölge tanımlanabilmeli, araçlar belirlenen bu bölgelere girdiğinde veya çıktığında bilgi gönderebilmelidir.
   Araçlar için hız limiti tanımlanabilecek ve araçlar belirlenecek hız limitini aştıklarında ekranda uyarı mesajı çıkacaktır.
   Araçlar için ayrı ayrı duraklama süresi limiti belirlenebilecek, araçlar belirlenen süreden daha fazla duraklama yaptıklarında ekranda uyarı mesajı çıkacaktır.
  Araçlar hareket ettiklerinde alarm mesajı gönderecek şekilde programlanabilecektir. Hareket alarmı sadece belirli saat aralıklarında aktif olacak şekilde ayarlanabilecektir.
  Aracın günlük toplam çalışma süresi görülebilecektir. Ayrıca kontağın ilk açıldığı yer ve zamanı ile kontağın son kapandığı yer ve zamanı takip edilebilecektir.
  Araçların rölantide çalıştığı süreler görülebilecek, ayrıca istenirse araç rölantide çalışmaya başladığında kullanıcılar uyarılacaktır.
   Aracın kötü kullanımını kontrol etmek amacıyla ani hızlanmalar, ani yavaşlamalar ve savrulmalar takip edilebilecektir.
 Aracın çekici ile çekilmesi durumunda kullanıcılar uyarılacaktır.
GPS verisi gönderemeyen veya iletişim kurulamayan araçlar olması durumunda kullanıcılar uyarılacaktır.
Tüm uyarı mesajları sesli ve görsel olarak gösterilecektir. Mesaj geldiğinde otomatik olarak açılacak ve ekranda gösterilecektir. Uyarı mesajları alarm olarak tanımlanabilecek ve bu durumda mesaj ekranı kullanıcı tarafından kapatılana kadar ekranda kalacak ve sürekli uyarı verecektir. İstendiğinde belirlenen mesajlar SMS mesajı veya e-mail olarak da tanımlanan telefon ve e-mail adreslerine atılabilecektir.
Yazılım içinde sayısal Türkiye Karayolları Haritası 81 İl merkezinin sokak detayında haritaları entegre olacaktır. Haritalar, yüklenici firma adına lisanslandırılmış haritalar olacak ve güncellenecektir. Sadece Google Maps veya Microsoft Bing ve benzeri haritalar ile çalışan sistemler kabul edilmeyecektir. Bu sistemlerin ilgili firmalar tarafından kapatılması, içeriğinin veya ticari modellerinin değiştirilmesi durumunda, mevcut sistem etkilenmemeli ve sistemdeki lisanslı haritalar çalışmaya devam etmelidir.
  Gerekli entegrasyonlar yapılarak Google uydu fotoğrafları üzerinde de araçlar aynı şekilde izlenebilmelidir.
Harita üzerinde yakınlaştırma, uzaklaştırma, mesafe ölçme ve mouse ile kaydırma özellikleri olacaktır.
Harita üzerinde detaylı adres araması yapılabilecektir.
  Harita üzerinde tüm araçlar tek bir ekranda ve aynı anda görüntülenebilecektir. Araçların konum değiştirmeleri ekranda anlık olarak izlenebilecektir. Araç ekrandaki harita görüntüsü içinde kaldığı sürece haritanın tekrar yüklenmesi veya güncellenmesi gerekmeyecektir. Harita sabit kalacak, sadece araç ikonları hareket edecektir.
  Araçlar haritada tek tek veya oluşturulacak gruplar halinde de izlenebilecektir. Sınırsız sayıda grup ve bu gruplara ait alt grup yaratılabilecektir. Grup tanımları yetkili kullanıcılar tarafından program üzerinden kolaylıkla yapılabilecektir. Sistemde ayrıca “Tüm araçlar”, “Hareketli araçlar”, “Duran araçlar vb. gibi önceden tanımlanmış standart gruplar da bulunacaktır.
Araçların harita üzerinde gösterilmesinin yanı sıra bulundukları konumlara ait adres bilgisi ve hızı yazılı olarak da ekranda gösterilecektir.
  İstenilen araç veya grup ayrı bir ekran açılarak takip edilebilecektir. Sistemde birden fazla araç takip penceresi açmak mümkün olacaktır. Örneğin bir ekranda tek bir araç izlenirken başka bir ekranda seçilen bir grup veya tüm araçlar izlenebilecektir.
Tek bir araç izlenmek istendiğinde, harita araç üzerine odaklanarak kullanıcının hiçbir müdahalesine gerek kalmadan araç ile birlikte hareket edecektir.
Araçlar harita üzerinde nokta işareti ikonlar ile görüntülenecek, durumları değişik renkler ile ifade edilecektir. Duran araçlar ve hareketli araçlar farklı renkler ile görüntülenebilecektir. Aracın gidiş yönü işaret ile de gösterilecektir.
Araçları temsil eden ikonlara mouse ile tıklanarak aracın yeri, hızı, plakası, sürücünün adı, o zamana kadar yaptığı günlük toplam kilometre, son 24 saat içinde yapmış olduğu ihlaller, araçla ilgili açıklamalar gibi kısa bilgilere ulaşılabilecektir.
GPS uydularından alınan bilgiler sayesinde aracın yapmış olduğu toplam kilometre bilgisi takip edilebilecektir. Ancak ileride istenmesi durumunda bu bilgi doğrudan aracın kilometre sayacından da alınabilecektir.
Harita üzerinde belirlenmiş noktalar arasında, en kısa yol, en hızlı yol tanımlaması alternatifli olarak belirlenebilecektir. Bu alternatifler içerisinden istenilen çözüm, rota olarak araçlara tanımlanabilecek ve bunun takip ve raporlaması yapılabilecektir.
 Araçların plaka, sürücü ve benzeri kayıtlar ve tanımlamalar program üzerinden yetkili kullanıcılar tarafından kolayca yapılabilecektir.
Haritaya bağlı kalmadan araçlardan gelen konum bilgileri eş zamanlı olarak liste halinde de görülebilecektir. Araçlardan bilgi geldikçe liste otomatik olarak güncellenecektir.
  Araçların geçmişe yönelik izledikleri güzergâh, harita üzerinde görsel olarak görülebilecek ayrıca text rapor olarak görüntülenebilecektir. Geçmişe yönelik hareket takip raporları alınabilecektir. Bu raporlar istenildiğinde MS Excel, Acrobat veya benzeri başka programlara aktarılabilecektir. Araçların geçmiş bilgileri harita üzerinde hareketli olarak tekrar gösterilebilecektir.
Araçların geçmişe yönelik hız aşım raporları, zaman ve yer bilgisi ile alınabilecektir.
Araçların geçmişe yönelik duraklama yaptığı yerler ve süreleri ile ilgili raporlar alınabilecektir.
Kullanıcıların kendilerine özel raporları oluşturabileceği bir raporlama ara yüzü olacaktır. Sadece istenilen bilgiler ve araçlar seçilerek kullanıcıya özel raporlar program tarafından oluşturulabilecektir. Bu raporlar istenildiğinde MS Excel veya benzeri başka programlara aktarılabilecektir.
Kullanıcılar yazılıma kendilerine özel şifreleri ile girecek, isterse yazılım üzerinden şifresini değiştirebilecektir.
Tüm alarm bilgilerinin topluca takip edilebildiği bir ara yüz bulunacaktır.

 

36.13. İLETİŞİM ALTYAPISI

  Her araç takip cihazı için gereken GSM Hattı, yüklenici tarafından temin edilecektir. Hat açılış ücretleri, açılış vergileri ve aylık ücretleri yüklenici sorumluluğunda olacaktır.
  Araçlardaki cihazlara takılı GSM hatları üzerinden verinin, merkezdeki uygulama sunucusuna güvenli bir şekilde gelmesini sağlamak için APN (Access Point Name-Erişim Noktası Adı) kullanılacak, bu sayede APN’ye dâhil olmayan adreslerden gelecek erişim istekleri ve tehditler önlenecektir.
  APN’e dâhil edilecek araç takip cihazları için statik IP adresleri aralığı tahsis edilecektir. Araç takip cihazları için tahsis edilen IP adresleri, APN hizmeti veren kurum tarafından başka bir kurum ya da kullanıcıya verilmeyecektir.
  Araç takip izlemesi yapan istasyondan uygulama sunucusuna yapılacak bağlantılar HTTPS (Secure Hypertext Transfer Protocol-Güvenli Metin Aktarım Protokolü) protokolü üzerinden yapılacaktır.
  Sistemde kullanılan uygulama sunucusu ile veritabanı sunucuları farklı VLAN (Virtual Local Area Network)larda çalışacak, Araç Takip Sisteminden gelen bilgiler merkezde DMZ (Demilitarized Zone)de bulunan uygulama sunucusuna erişecek, doğrudan veritabanına bağlantı olmayacaktır.
   GSM hatlarına kurum tarafından talep edilmesi durumunda APN tanımlaması yapılacaktır.

 

 

36.14. KURULUM, MONTAJ, EĞİTİM VE GARANTİ

  Program kurulumları ve araca montajları yüklenici tarafından kurumumuzun talep ettiği yerde yapılacaktır. Montajlarda tarafımızdan belirlenecek iş planına uyulacak, araçların ve kullanıcıların işlerini aksatmayacak şekilde gerçekleştirilecektir.
  Sistem (Araç Takip Sistemi, Uygulama, VT sunucusu) üzerinde çalışan tüm yazılımlar, zafiyet ve örün uygulamaları zafiyet tarama sistemleri ile taranacak tespit edilen zafiyetler firma tarafından giderilecektir.
  Sözleşme imzalanmasına müteakip işe başlanacak, Cihazların montajı ve gerekli eğitimlerin tamamlanması dâhil 40 (kırk) takvim günü geçmeyecektir.
  Montajı yapılan ürünler ve kullanılan yazılımlar en az 2 (iki) yıl boyunca garanti kapsamında olacaktır. Bu dönem içerisine, garanti kapsamındaki ürün ve parça değişiklikleri ile teknik servis işlemleri dâhildir. Kullanıcı hataları dışında kaynaklanabilecek problemler en geç 5 (Beş) gün içerisinde giderilecek veya cihaz yenisi ile değiştirilecektir.
  Sistem, yüklenici sunucularında çalışacağı için 2 (iki) yıllık garanti süresince sunuculara erişim, izleme ve takip izlenimi ve kullanımı teklif fiyatına dahil olacaktır.
   Sistem üzerinde çalışan tüm uygulama ve yazılımlar kurumun talebini beklemeden kurumla koordine ederek firma tarafından güncellenecektir.
  Kullanıcılara en az 5 (beş) saat olmak üzere Kurumumuzda sistem eğitimi verilecektir. Eğitime katılacak personel ve grup sayısı ile eğitim saatleri kurumumuz tarafından belirlenecektir.
  Her kullanıcı için sistemin kullanımı ile ilgili ayrıntılı anlatımların yer alacağı Türkçe kullanım kılavuzu verilecektir.
   Sistem panik butonu montajına uygun olacaktır. İdarenin panik butonlarını tedarik etmesi durumunda sisteme montajı Yüklenici tarafından yapılacaktır.
   Milli Stok Numarası ve kodlandırılması ile ilgili tüm takip işlemleri ve masrafları Yükleniciye ait olacaktır.

   

Madde 37- Anlaşmazlıkların Çözümü

       Bu sözleşme ve eklerinin uygulamasından doğabilecek her türlü anlaşmazlığın çözümünde ANKARA mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.

 

 

Madde 38- Yürürlük

       Bu sözleşme taraflarca imzalandığı tarihte yürürlüğe girer.

 

Madde 39 – Sözleşmenin imzalanması

       Bu sözleşme Otuzdokuz (39) maddeden ibaret olup, İdare ve Yüklenici tarafından tam olarak okunup anlaşıldıktan sonra ……/……/2017 tarihinde bir nüsha olarak imza altına alınmıştır. Ayrıca İdare, yüklenicinin talebi halinde sözleşmenin “aslına uygun idarece onaylı bir suretini” Yükleniciye verecektir.

ANKARA MERKEZ K.LIĞINDA MEVCUT 78 ADET ARACA ARAÇ TAKİP SİSTEMİ TAKILMASI İŞİNE AİT TEKNİK EVSAF ÇİZELGESİ.

 

Kurumumuza hizmet veren araçların, uydu takip sistemi sayesinde on-line olarak takip edilmesi ve gerekli kontrollerin yapılması (hızlarının, nerelerde ve ne kadar durakladıkları, hangi yolları takip ettikleri vb.) istenmektedir. Kurulacak sistem ile araçların ve araç sürücülerinin en iyi şekilde yönlendirilmesi ve kontrollerin artırılması amaçlanmaktadır. Sistem araçlara tesis edilecek cihazların GPS uydularından ve cihaza bağlı sensörlerden aldığı verileri GSM/GPRS üzerinden sunucu bilgisayarlara; sunucu üzerinden de kullanıcı bilgisayarlarına veya cep telefonlarına aktarması mantığı ile çalışacaktır.

 

GENEL TANIMLAR

  Araç: Kurumumuz bünyesindeki otomobil, otobüs, kamyonet, kamyon ve benzeri motorlu hizmet taşıtı.
  Sistem: Araç Takip Sistemi, Araç Takip Sistemi uygulama sunucusu ve Araç Takip Sistemi veritabanı sunucusu üzerindeki tüm yazılımlar.
  Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemi: GPS ve GSM/GPRS teknolojileri kullanılarak mobil araç veya ekiplerin sayısal haritalar üzerinde izlenmesi, takip edilmesi, raporlanması, uzaktan yönetilmesi ve benzeri işleri gerçekleştiren donanım ve yazılımlardan oluşan sistemdir.
  Kullanıcı Yazılımları: Kurumumuz çalışanlarının Araç Takip ve Filo Yönetim Sisteminden faydalanabilmeleri için bilgisayarlarına yükledikleri veya Internet üzerinden kullandıkları programlardır.
  Filo Yönetim Yazılımı: Araç bilgilerinin ruhsat, muayene, bakım vb. bilgilerin işlenip ilgili raporların temin edildiği ve araç takip sistemi ile aynı ara yüzde ve entegre çalışan yazılımdır.
  Araç Takip Terminali: Araçlara tesis edilen, entegre GSM ve GPS modülleri ve antenleri bulunan cihazdır.
  Haberleşme Sunucusu: Araçlardan gelen ve araçlara gönderilen verilerin saklandığı ve sistemin çalışabilmesi için gerekli yazılımların bulunduğu Sunucu bilgisayar(lar)dır.
  GPS: (Global Positioning System) Küresel Konumlandırma Sistemi
   GSM: (Global System for Mobile Communications) Mobil İletişim için Küresel Sistem
   GPRS: (General Packet Radio Services) Genel Paket Radyo Servisleri
  AES: (Advenced Encryption Standard ) Gelişmiş Şifreleme Standardı.

 

. GENEL ŞARTLAR

  Kurumumuzun talep etmesi halinde, Yüklenici teknik yeterlilik için sistemin çalışır bir demosunu sunacaktır.
  Teklif edilen her türlü donanım ve yazılım teknik özellik dokümanında yer alan asgari şartları taşımalıdır.
  Tüm donanımlar tamamen yeni ve hiç kullanılmamış olmalı, orijinal kutularında teslim edilmelidir. Donanımların ve yazılımların yerli üretim olması tercih sebebi olacaktır.
  Sistem içinde kullanılacak tüm yazılımlar lisanslı olmalıdır.
  Satın alınan sistemlerin, ünitelerin ve yazılımların Türkçe kullanım kılavuzları, kullanıcılara teslim edilecek, bu dokümanlar için ek ücret ödenmeyecektir.
   Sistem için gerekli donanımlar, yazılımlar, araç montajı, eğitimler dâhil anahtar teslim olarak alınacaktır.

 ARAÇ TAKİP CİHAZI

   Araçlara kolayca monte edilecek, sarsıntıya dayanıklı ve ekibin hiçbir müdahalesine gerek kalmadan çalışabilecek şekilde tasarlanmış olacaktır.
   Araçta göz önünde olmayan, gizli bir bölümüne monte edilebilecek kapalı kutu tarzında olacaktır.
  -20 0C ve +80 0C ısı aralıklarında çalışabilecektir.
   İlave bir birim kullanmaya gerek kalmadan doğrudan gerilim 7 - 40 V DC elektrik ile çalışabilecektir.
   Kullanılan GSM ve GPS modüllerinin marka ve model bağımsız sistem yazılımı özelliği olacaktır. Teknolojik gelişmelere uygun olarak, kullanılan GSM ve GPS modülleri ileride çıkabilecek üst versiyonları ile kolaylıkla değiştirilebilir olacaktır. Bunun için tüm cihazları değiştirmek gerekmeyecektir. Bu güncellemeler için sistemin geriye yönelik sistem özellik uyumluluğu sağlanmış olacaktır.
   Cihazlar, Assist GPS özelliğine sahip olmalıdır.
  Cihazın üzerinde ışıklı göstergeler bulunacaktır, bu göstergeler cihazın GSM ve GPS bağlantı durumlarını gösterecektir.
  GSM modemi cihaz içinde entegre olacak, GSM 900 ve GSM 1800 şebekelerini destekleyecektir.
   GPS alıcısı cihaz içine entegre olacak ve en az 48 Kanal olacaktır.
   Cihaz, GPS modem, GPS alıcısı, GSM ve GPS anteni entegre tek bir ünite şeklinde olacaktır. GSM ve GPS antenleri cihaz içinde dahili olarak bulunacaktır. Araç içinde ayrıca harici kablolar ile cihaza bağlanmış GSM ve GPS antenleri bulunmayacaktır.
  En az 20.000 adet konum bilgisini tutabilecek belleğe sahip olacaktır. Ayrıca aracın yapmış olduğu kilometre bilgisi, hız limiti aşımı, duraklama ve benzeri alarmlar cihazın hafızasında saklanabilecektir.
   Cihaz AES 128 (Advanced Encryption Standart) Gelişmiş Şifreleme Standardını destekleyecektir.
 Tüm parametrik değerler GPRS bağlantısı üzerinden uzaktan değiştirilebilecektir. Cihaz ile merkez arasındaki tüm mesajlaşma GSM/GPRS üzerinden olacaktır.
  Müteakip süreçte, araç yakıt depo kapağına depo kapağı sensörü takılabilecek, depo kapağı sensörü, araç takip cihazı üzerinden yakıt deposu kapağının ne zaman açıldığı ve kapandığı bilgisini merkeze gönderebilme özelliğine sahip olacaktır.
  Aracın hareket ettiği bilgisi cihazın içinde donanımsal olarak bulunacak G sensör (ivme-hareket sensörü) sayesinde algılanacaktır. Sadece Yazılım ile yapılacak uygulamalar kabul edilmeyecektir. Aracın hareket ettiği, ivmelenmesi, savrulması veya kaza / çarpışma bilgisi ve şiddeti bu sensör ile tespit edilecektir.
  Araç takip cihazları ile uygulama sunucusu arasındaki trafiğin şifrelenmesi için en az AES 128 bit (Advanced Encryption Standart-Gelişmiş Şifreleme Standartı) şifreleme algoritması kullanılacak, şifrelemenin yapılacağı anahtarlar belirli periyotlarla değiştirilecektir. Anahtar değişimi merkez sunucu üzerinden yapılarak, sisteme entegre olan tüm Araç Takip Cihazları tarafından yeni anahtarlar alınarak trafiğin şifreli olarak geçmesi sağlanacaktır.

 ARAÇ TAKİP YAZILIMLARI

     Kullanıcılar, yetki seviyeleri dâhilinde web tabanlı yazılımlar, bilgisayarlarına kuracakları    desktop yazılımları veya cep bilgisayarları üzerinden de araçları izleyebileceklerdir. Yazılım her iki seçeneği de desteklemelidir. Tüm bu uygulamalar için gerekli yazılımlar lisansları ile birlikte teslim edilecektir. İstenildiği takdirde 2 yıla kadar geri tarihli verilere ulaşılabilecek ve bu veriler harici bir belleğe kaydedilebilecektir.

SUNUCU YAZILIMLARI

  Yüklenici ya da sunucu üzerinde çalışacak, kullanıcılar ve araçlar arasındaki veri trafiğini düzenleyecek, gelen ve giden verileri uygun veri tabanında saklayacak yazılımlardır.
  İdare sunucu yazılımlarını kendi bünyesinde tutmak isterse yüklenici tüm sunucu yazılımlarının ve tek kütüphanelerinin ve kaynak kodlarının okunabilir ve anlaşılabilir olarak idareye teslim edilecektir.
  Araç takip cihazlarından AES128 standartlarında şifrelenmiş olarak sunucuya gelen veriler sunucularda çözümlenecektir.
  Kullanıcı ile sunucu arasındaki verilerin güvenliği için web ara yüz erişimleri en az TLS 1.0 versiyonu destekleyecektir.
  Şifrelemede kullanılacak anahtarlar en fazla yılda bir yenilenecektir. Anahtar yönetim planı hazırlanarak, değerlendirilmek üzere K.K. MEBS Bşk.lığı Bil.Sis.D.Bşk.lığına sunulacaktır.
   Araç Takip Sistemi için gerekli sunucunun K.K.Bil.Sis.Mrk.’nde kurularak sistemde kullanılacak her türlü yazılım üzerinde K.K. MEBS Bşk.lığı tarafından zafiyet testleri yapılacak ve testler sonucu alınması gereken önlemleri firma tarafından yerine getirilecektir.
  Yazılım sayesinde, araç takip cihazlarının GSM/GPRS şebekesi üzerinden sunucu bilgisayara göndereceği konum, alarm ve benzeri bilgiler çok kullanıcılı ortamlar ve yüksek veri işleme kapasitesine uygun SQL veri tabanına kaydedilecektir.
  Yazılım, veri gönderen veya veri isteyen araçlar ve kullanıcılar arasındaki trafiği düzenleyecektir.
   Sunucu yazılımları üzerinden yetkilendirmeler yapılabilecektir. Hangi araçların veya araç gruplarının hangi kullanıcılar tarafından izlenebileceği yazılım üzerinden kolayca tanımlanabilecektir. Böylece sunucu bilgisayara bağlanan kullanıcılar sistemde sadece yetki seviyeleri dâhilinde olan araçları takip edebileceklerdir. Hangi kullanıcıların hangi araçları izleyebileceği yetkilendirmesi kolayca yapılabilecektir.
   Araçlar ve sunucu yazılımları arasındaki veri iletişimi şifreli olarak gerçekleştirilecek ve sisteme dışarıdan müdahaleye izin verilmeyecektir.
  Araçlardan gelen ve araçlara gönderilen veriler eş zamanlı olarak görülebilecektir. Hangi araçtan en son ne zaman bilgi geldiği ve gelen bilginin türü görülebilecektir.
   Araçlar ve sistemi kullanacak kullanıcılar tanımlanabilecektir. Hangi kullanıcıların hangi araçları izleyebileceği yetkilendirmesi kolayca yapılabilecektir.
 Sistemde o anda aktif olan araç sayısı ve gelen veri adedi eş zamanlı olarak takip edilebilecektir.
  Sistemde kayıtlı olan bütün araçlar sayısal harita üzerinde aynı ekranda görüntülenebilmeli ve araçların hareketleri anlık olarak izlenebilmelidir.
  Kullanıcı yazılımları ile araçlar 7 gün 24 saat sayısal haritalar üzerinde eş zamanlı (on-line) olarak takip ve kontrol edilecektir.
  Araçlardan anlık olarak konum bilgisi istenebilecektir.
  Araçlar hem mesafeye hem de zamana göre düzenli olarak konum bilgisi gönderecek şekilde programlanabilecektir. Zamana göre programlama seçeneği dururken ayrı, hareketliyken ayrı olacak şekilde ayarlanabilecektir.
   Araçlar kullanıcıların belirleyebileceği açı derecesine göre yön değiştirdiğinde otomatik olarak konum bilgisi gönderecek şekilde programlanabilecektir.
  Tüm programlama parametreleri araca müdahale etmeden uzaktan değiştirilebilecektir.
   Harita üzerinde sınırsız coğrafi bölge tanımlanabilmeli, araçlar belirlenen bu bölgelere girdiğinde veya çıktığında bilgi gönderebilmelidir.
   Araçlar için hız limiti tanımlanabilecek ve araçlar belirlenecek hız limitini aştıklarında ekranda uyarı mesajı çıkacaktır.
   Araçlar için ayrı ayrı duraklama süresi limiti belirlenebilecek, araçlar belirlenen süreden daha fazla duraklama yaptıklarında ekranda uyarı mesajı çıkacaktır.
  Araçlar hareket ettiklerinde alarm mesajı gönderecek şekilde programlanabilecektir. Hareket alarmı sadece belirli saat aralıklarında aktif olacak şekilde ayarlanabilecektir.
  Aracın günlük toplam çalışma süresi görülebilecektir. Ayrıca kontağın ilk açıldığı yer ve zamanı ile kontağın son kapandığı yer ve zamanı takip edilebilecektir.
  Araçların rölantide çalıştığı süreler görülebilecek, ayrıca istenirse araç rölantide çalışmaya başladığında kullanıcılar uyarılacaktır.
   Aracın kötü kullanımını kontrol etmek amacıyla ani hızlanmalar, ani yavaşlamalar ve savrulmalar takip edilebilecektir.
 Aracın çekici ile çekilmesi durumunda kullanıcılar uyarılacaktır.
GPS verisi gönderemeyen veya iletişim kurulamayan araçlar olması durumunda kullanıcılar uyarılacaktır.
Tüm uyarı mesajları sesli ve görsel olarak gösterilecektir. Mesaj geldiğinde otomatik olarak açılacak ve ekranda gösterilecektir. Uyarı mesajları alarm olarak tanımlanabilecek ve bu durumda mesaj ekranı kullanıcı tarafından kapatılana kadar ekranda kalacak ve sürekli uyarı verecektir. İstendiğinde belirlenen mesajlar SMS mesajı veya e-mail olarak da tanımlanan telefon ve e-mail adreslerine atılabilecektir.
Yazılım içinde sayısal Türkiye Karayolları Haritası 81 İl merkezinin sokak detayında haritaları entegre olacaktır. Haritalar, yüklenici firma adına lisanslandırılmış haritalar olacak ve güncellenecektir. Sadece Google Maps veya Microsoft Bing ve benzeri haritalar ile çalışan sistemler kabul edilmeyecektir. Bu sistemlerin ilgili firmalar tarafından kapatılması, içeriğinin veya ticari modellerinin değiştirilmesi durumunda, mevcut sistem etkilenmemeli ve sistemdeki lisanslı haritalar çalışmaya devam etmelidir.
  Gerekli entegrasyonlar yapılarak Google uydu fotoğrafları üzerinde de araçlar aynı şekilde izlenebilmelidir.
Harita üzerinde yakınlaştırma, uzaklaştırma, mesafe ölçme ve mouse ile kaydırma özellikleri olacaktır.
Harita üzerinde detaylı adres araması yapılabilecektir.
  Harita üzerinde tüm araçlar tek bir ekranda ve aynı anda görüntülenebilecektir. Araçların konum değiştirmeleri ekranda anlık olarak izlenebilecektir. Araç ekrandaki harita görüntüsü içinde kaldığı sürece haritanın tekrar yüklenmesi veya güncellenmesi gerekmeyecektir. Harita sabit kalacak, sadece araç ikonları hareket edecektir.
  Araçlar haritada tek tek veya oluşturulacak gruplar halinde de izlenebilecektir. Sınırsız sayıda grup ve bu gruplara ait alt grup yaratılabilecektir. Grup tanımları yetkili kullanıcılar tarafından program üzerinden kolaylıkla yapılabilecektir. Sistemde ayrıca “Tüm araçlar”, “Hareketli araçlar”, “Duran araçlar vb. gibi önceden tanımlanmış standart gruplar da bulunacaktır.
Araçların harita üzerinde gösterilmesinin yanı sıra bulundukları konumlara ait adres bilgisi ve hızı yazılı olarak da ekranda gösterilecektir.
  İstenilen araç veya grup ayrı bir ekran açılarak takip edilebilecektir. Sistemde birden fazla araç takip penceresi açmak mümkün olacaktır. Örneğin bir ekranda tek bir araç izlenirken başka bir ekranda seçilen bir grup veya tüm araçlar izlenebilecektir.
Tek bir araç izlenmek istendiğinde, harita araç üzerine odaklanarak kullanıcının hiçbir müdahalesine gerek kalmadan araç ile birlikte hareket edecektir.
Araçlar harita üzerinde nokta işareti ikonlar ile görüntülenecek, durumları değişik renkler ile ifade edilecektir. Duran araçlar ve hareketli araçlar farklı renkler ile görüntülenebilecektir. Aracın gidiş yönü işaret ile de gösterilecektir.
Araçları temsil eden ikonlara mouse ile tıklanarak aracın yeri, hızı, plakası, sürücünün adı, o zamana kadar yaptığı günlük toplam kilometre, son 24 saat içinde yapmış olduğu ihlaller, araçla ilgili açıklamalar gibi kısa bilgilere ulaşılabilecektir.
GPS uydularından alınan bilgiler sayesinde aracın yapmış olduğu toplam kilometre bilgisi takip edilebilecektir. Ancak ileride istenmesi durumunda bu bilgi doğrudan aracın kilometre sayacından da alınabilecektir.
Harita üzerinde belirlenmiş noktalar arasında, en kısa yol, en hızlı yol tanımlaması alternatifli olarak belirlenebilecektir. Bu alternatifler içerisinden istenilen çözüm, rota olarak araçlara tanımlanabilecek ve bunun takip ve raporlaması yapılabilecektir.
 Araçların plaka, sürücü ve benzeri kayıtlar ve tanımlamalar program üzerinden yetkili kullanıcılar tarafından kolayca yapılabilecektir.
Haritaya bağlı kalmadan araçlardan gelen konum bilgileri eş zamanlı olarak liste halinde de görülebilecektir. Araçlardan bilgi geldikçe liste otomatik olarak güncellenecektir.
  Araçların geçmişe yönelik izledikleri güzergâh, harita üzerinde görsel olarak görülebilecek ayrıca text rapor olarak görüntülenebilecektir. Geçmişe yönelik hareket takip raporları alınabilecektir. Bu raporlar istenildiğinde MS Excel, Acrobat veya benzeri başka programlara aktarılabilecektir. Araçların geçmiş bilgileri harita üzerinde hareketli olarak tekrar gösterilebilecektir.
Araçların geçmişe yönelik hız aşım raporları, zaman ve yer bilgisi ile alınabilecektir.
Araçların geçmişe yönelik duraklama yaptığı yerler ve süreleri ile ilgili raporlar alınabilecektir.
Kullanıcıların kendilerine özel raporları oluşturabileceği bir raporlama ara yüzü olacaktır. Sadece istenilen bilgiler ve araçlar seçilerek kullanıcıya özel raporlar program tarafından oluşturulabilecektir. Bu raporlar istenildiğinde MS Excel veya benzeri başka programlara aktarılabilecektir.
Kullanıcılar yazılıma kendilerine özel şifreleri ile girecek, isterse yazılım üzerinden şifresini değiştirebilecektir.
Tüm alarm bilgilerinin topluca takip edilebildiği bir ara yüz bulunacaktır.

İLETİŞİM ALTYAPISI

  Her araç takip cihazı için gereken GSM Hattı, yüklenici tarafından temin edilecektir. Hat açılış ücretleri, açılış vergileri ve aylık ücretleri yüklenici sorumluluğunda olacaktır.
  Araçlardaki cihazlara takılı GSM hatları üzerinden verinin, merkezdeki uygulama sunucusuna güvenli bir şekilde gelmesini sağlamak için APN (Access Point Name-Erişim Noktası Adı) kullanılacak, bu sayede APN’ye dâhil olmayan adreslerden gelecek erişim istekleri ve tehditler önlenecektir.
  APN’e dâhil edilecek araç takip cihazları için statik IP adresleri aralığı tahsis edilecektir. Araç takip cihazları için tahsis edilen IP adresleri, APN hizmeti veren kurum tarafından başka bir kurum ya da kullanıcıya verilmeyecektir.
  Araç takip izlemesi yapan istasyondan uygulama sunucusuna yapılacak bağlantılar HTTPS (Secure Hypertext Transfer Protocol-Güvenli Metin Aktarım Protokolü) protokolü üzerinden yapılacaktır.
  Sistemde kullanılan uygulama sunucusu ile veritabanı sunucuları farklı VLAN (Virtual Local Area Network)larda çalışacak, Araç Takip Sisteminden gelen bilgiler merkezde DMZ (Demilitarized Zone)de bulunan uygulama sunucusuna erişecek, doğrudan veritabanına bağlantı olmayacaktır.
   GSM hatlarına kurum tarafından talep edilmesi durumunda APN tanımlaması yapılacaktır.

KURULUM, MONTAJ, EĞİTİM VE GARANTİ

  Program kurulumları ve araca montajları yüklenici tarafından kurumumuzun talep ettiği yerde yapılacaktır. Montajlarda tarafımızdan belirlenecek iş planına uyulacak, araçların ve kullanıcıların işlerini aksatmayacak şekilde gerçekleştirilecektir.
  Sistem (Araç Takip Sistemi, Uygulama, VT sunucusu) üzerinde çalışan tüm yazılımlar, zafiyet ve örün uygulamaları zafiyet tarama sistemleri ile taranacak tespit edilen zafiyetler firma tarafından giderilecektir.
  Sözleşme imzalanmasına müteakip işe başlanacak, Cihazların montajı ve gerekli eğitimlerin tamamlanması dâhil 40 (kırk) takvim günü geçmeyecektir.
  Montajı yapılan ürünler ve kullanılan yazılımlar en az 2 (iki) yıl boyunca garanti kapsamında olacaktır. Bu dönem içerisine, garanti kapsamındaki ürün ve parça değişiklikleri ile teknik servis işlemleri dâhildir. Kullanıcı hataları dışında kaynaklanabilecek problemler en geç 5 (Beş) gün içerisinde giderilecek veya cihaz yenisi ile değiştirilecektir.
  Sistem, yüklenici sunucularında çalışacağı için 2 (iki) yıllık garanti süresince sunuculara erişim, izleme ve takip izlenimi ve kullanımı teklif fiyatına dahil olacaktır.
   Sistem üzerinde çalışan tüm uygulama ve yazılımlar kurumun talebini beklemeden kurumla koordine ederek firma tarafından güncellenecektir.
  Kullanıcılara en az 5 (beş) saat olmak üzere Kurumumuzda sistem eğitimi verilecektir. Eğitime katılacak personel ve grup sayısı ile eğitim saatleri kurumumuz tarafından belirlenecektir.
  Her kullanıcı için sistemin kullanımı ile ilgili ayrıntılı anlatımların yer alacağı Türkçe kullanım kılavuzu verilecektir.
   Sistem panik butonu montajına uygun olacaktır. İdarenin panik butonlarını tedarik etmesi durumunda sisteme montajı Yüklenici tarafından yapılacaktır.
   Milli Stok Numarası ve kodlandırılması ile ilgili tüm takip işlemleri ve masrafları Yükleniciye ait olacaktır.

ARACIN CİNSİ MODELİ RENK
RENAULT CLİO 1.5 DCİ SPORT TOURER JOY 1.5 DCI 75 BG 2015 BEYAZ
RENAULT CLİO 1.5 DCİ SPORT TOURER JOY 1.5 DCI 75 BG 2016 SİYAH
RENAULT CLİO 1.5 DCİ SPORT TOURER JOY 1.5 DCI 75 BG 2016 SİYAH
ARAÇ KOMBİVAN, FORD TOURNEO COURIER 1.6 TDCI 95 PS TITANIUM 2015 AYTOZU GRİSİ
ARAÇ KOMBİVAN, FORD TOURNEO COURIER 1.6 TDCI 95 PS TITANIUM 2015 BEYAZ
ARAÇ KOMBİVAN, FORD TOURNEO COURIER 1.6 TDCI 95 PS TITANIUM 2015 BEYAZ
FORD CONNECT 2008 BEYAZ
FORD TRANSİT 2013 BEYAZ
OTOKAR SULTAN 2013 BEYAZ
OTOKAR SULTAN 2013 BEYAZ
OTOKAR TEMPO 2013 BEYAZ
RENAULT CLİO 1.5 DCİ SPORT TOURER JOY 1.5 DCI 75 BG 2016 SİYAH
FORD TRANSİT 2015 BEYAZ
FORD TRANSİT 2002 BEYAZ
İVECO KAMYONET 2003 BEYAZ
FORD TRANSİT (AMBÜLANS) 2011 BEYAZ
CLİO SYMBOL 2012 SİYAH
F.TRANSİT CONNECT 2008 BEYAZ
F.TRANSİT CONNECT 2008 BEYAZ
F.TRANSİT CONNECT  2008 BEYAZ
F.TRANSİT CONNECT 2008 BEYAZ
F.TRANSİT CONNECT 2012 BEYAZ
F.TRANSİT CONNECT 2008 BEYAZ
F.TRANSİT CONNECT 2008 BEYAZ
F.TRANSİT CONNECT 2008 BEYAZ
F.TRANSİT CONNECT 2013 BEYAZ
F.TRANSİT CONNECT 2008 BEYAZ
TOURNEO CONNECT 1.6 TDCI 95 PS 2016 BEYAZ
TOURNEO CONNECT 1.6 TDCI 95 PS 2016 BEYAZ
TOURNEO CONNECT 1.6 TDCI 95 PS 2016 BEYAZ
TOURNEO CONNECT 1.6 TDCI 95 PS 2016 BEYAZ
TOURNEO CONNECT 1.6 TDCI 95 PS 2016 BEYAZ
F.TRANSİT MİN. 330 S 2002 BEYAZ
F.TRANSİT MİN.370 L 13+1 2013 BEYAZ
FORD TRANSİT 430ED 14+1 2008 BEYAZ
OTOKAR SULTAN 140 S 2013 BEYAZ
CLİO 1.5 DCİ 2014 SİYAH
F.TRANSİT PICK-UP 2007 BEYAZ
CLİO 1.5 DCİ 2014 SİYAH
F.TRANSİT 350M D/C CENAZE NAKİL ARACI 2011 HAKİ
F.TRANSİT 350M D/C CENAZE NAKİL ARACI 2012 HAKİ
F.TRANSİT 350M D/C CENAZE NAKİL ARACI 2012 HAKİ
F. CONNECT 2008 BEYAZ
F. CONNECT 2008 BEYAZ
F. CONNECT 2008 BEYAZ
F. CONNECT 2008 BEYAZ
F. CONNECT 2012 BEYAZ
F. CONNECT 2008 BEYAZ
F.CONNECT 2012 BEYAZ
F. CONNECT 2012 BEYAZ
F. CONNECT 2008 BEYAZ
TOURNEO CONNECT 1.6 TDCI 95 PS 2016 BEYAZ
TOURNEO CONNECT 1.6 TDCI 95 PS 2016 BEYAZ
TOURNEO CONNECT 1.6 TDCI 95 PS 2016 BEYAZ
TOURNEO CONNECT 1.6 TDCI 95 PS 2016 BEYAZ
TOURNEO CONNECT 1.6 TDCI 95 PS 2016 BEYAZ
F.TRANSİT T13+1 2013 BEYAZ
F.TRANSİT 410L 2014 BEYAZ
F.TRANSİT T-17+1 2009 BEYAZ
OTOKAR TEMPO 2015 BEYAZ
F.TRANSİT 350M D/C CENAZE NAKİL ARACI 2011 BEYAZ
F.TRANSİT 350M D/C CENAZE NAKİL ARACI 2011 YEŞİL
F.TRANSİT 350M D/C CENAZE NAKİL ARACI 2012 YEŞİL
RENAULT CLİO 2012 SİYAH
TOURNEO CONNECT  2016 BEYAZ
RENAULT CLİO  2014 BEYAZ
RENAULT CLİO  2014 SİYAH
FORD TRANSİT 430ED 14+1 2007 BEYAZ
FORD TRANSİT 430ED 14+1 2008 BEYAZ
FORD TRANSİT 430ED 14+1 2007 BEYAZ
FORD TRANSİT 2012 BEYAZ
FORD TRANSİT 430ED 14+1 2009 BEYAZ
OTOKAR SULTAN 2008 BEYAZ
FORD TRANSİT 430ED 14+1 2008 BEYAZ
FORD CONNECT 2008 BEYAZ
FORD CONNECT 2008 BEYAZ
FORD CONNECT 2008 BEYAZ
FORD CONNECT 2008 BEYAZ

NOT:FAKS VE MAİL İLE YAPILAN TEKLİFLER DEĞERLENDİRMEYE ALINMAYACAKTIR.

         

İLANLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR:

1. Bu sayfada yayınlanan bilgilerin hukukî ve mali sorumluluğu bulunmamaktadır. Kamu İhale Bülteni ve ihale dosyasındaki bilgiler esas alınacaktır.

2. İlânla ilgili sorumluluk ve başvuru makamı bilgileri aşağıdadır.

a.Şikayet ve Başvuru Makamı: 4 UNCU KOLORDU KOMUTANLIGI

b.Telefon Numarası: +903123695710-2977

c.Fax Numarası: +903123699376

d.Elektronik Posta adresi: