4 UNCU KOLORDU KOMUTANLIGI İHALE DETAYI
İşin Adı EKMEK, KEMİK VE YEMEK ARTIĞI
İhale Usulü 2886 sayılı Kanunun 5/C maddesi
İdare Adı : 4 UNCU KOLORDU KOMUTANLIGI
Adres : ORGENERAL ESREF AKINCI KISLASI MAMAK/ANKARA
Telefon : +903123695710-2977
Faks : +903123699376
Elektronik Posta Adresi :
Malın Niteliği ve Türü MALZEME SATIŞ
Malın Miktarı 50000 KG
Mal Teslim Yeri 28’inci Mknz.P. (BG) Tug. K.lığı
Mal Teslim Tarihi 365 GÜN
İhale Yeri 4'ÜNCÜ KOLORDU İHALE KOMİSYON BAŞKANLIĞI
İhale Tarihi 05.05.2016 10:00
İhale İlanı Metni
SATILACAK MALZEME LİSTESİ
S.NU. CİNSİ BİRİMİ MİKTARI
1. EKMEK, KEMİK VE YEMEK ARTIĞI KG. 50.000
28’İNCİ MKNZ.P.TUG.K.LIĞINA AİT EKMEK, KEMİK, VE YEMEK ARTIĞI SATIŞINDA UYGULANACAK İDARİ ŞARTNAME
I - İHALENİN KONUSU VE TEKLİF VERMEYE İLİŞKİN HUSUSLAR
Madde 1 - İdareye ilişkin bilgiler
1.1. İdarenin;
a) Adı: 4’üncü Kor. K.lığı
b) Adresi: Samsun Yolu Orgeneral Eşref Akıncı Kışlası 06262 Mamak/ANKARA
c) Telefon numarası: 3123695710
ç) Faks numarası: 3123699376
d) Elektronik posta adresi: ihkom4.kor@mynet.com
e) İlgili personelinin adı, soyadı ve unvanı:, İkm.Kd.Bçvş. Levent ALAÇAM Ted.Mlz.Astsb.
1.2. İstekliler, ihaleye ilişkin bilgileri yukarıdaki adres ve numaralardan görevli personelle irtibat kurmak suretiyle temin edebilirler.
Madde 2 - İhale konusu alıma ilişkin bilgiler
2.1. İhale konusu malın;
a) Adı: Ekmek, Kemik ve Yemek Artığı Satışı
b) Varsa kodu:
c) Miktarı ve türü: 50.000 Kg.
ç)Teslim edileceği/alınacağı yer: 28’inci Mknz.P.Tug.K.lığı Mamak/Ankara
d) Bu bent boş bırakılmıştır.
Madde 3 - İhaleye ilişkin bilgiler ile ihale ve son teklif verme tarih ve saati
3.1. a) İhale kayıt numarası: 2016/…..
b) İhale usulü: 3212 Sayılı kanun Hükümlerince
c) Tekliflerin sunulacağı adres: 4’üncü Kor.K.lığı İhale Kom.Bşk.lığı Mamak/ANKARA
ç) İhalenin yapılacağı adres: 4’üncü Kor.K.lığı İhale Kom.Bşk.lığı Mamak/ANKARA
d) İhale (son teklif verme) tarihi: …../…./2016
e) İhale (son teklif verme) saati: ….:…..
f) İhale komisyonunun toplantı yeri: 4üncü Kor.K.lığı İhale Kom.Bşk.lığı Mamak/ANKARA
3.2. Teklifler ihale (son teklif verme) tarih ve saatine kadar yukarıda belirtilen yere verilebileceği gibi, iadeli taahhütlü posta yoluyla da gönderilebilir. İhale (son teklif verme) saatine kadar İdareye ulaşmayan teklifler değerlendirmeye alınmaz.
3.3. Verilen teklifler, zeyilname düzenlenmesi hali hariç, herhangi bir sebeple geri alınamaz.
3.4. İhale tarihinin tatil gününe rastlaması halinde ihale, takip eden ilk iş gününde yukarıda belirtilen yer ve saatte yapılır ve bu saate kadar verilen teklifler kabul edilir.
3.5. İlan tarihinden sonra çalışma saatlerinin değişmesi halinde de ihale yukarıda belirtilen saatte yapılır.
3.6. Saat ayarlarında, Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun (TRT) ulusal saat ayarı esas alınır.
Madde 4 - İhale dokümanının görülmesi ve temini
4.1. İhale dokümanı aşağıda belirtilen adreste bedelsiz olarak görülebilir. Ancak, ihaleye teklif verecek olanların, İdarece onaylı ihale dokümanını satın alması zorunludur.
a) İhale dokümanının görülebileceği yer: 4’üncü Kor. K.lığı İhale Kom. Bşk.lığı Mamak/ANKARA
b) İhale dokümanının görülebileceği internet adresi: www.msb.gov.tr
c) İhale dokümanının satın alınabileceği yer: 4’üncü Kor.K.lığı İhale Kom.Bşk.lığı Mamak/ANKARA
ç) İhale dokümanı satış bedeli (varsa vergi dâhil): 10 TL. (Türk Lirası)
4.2. İhale dokümanını satın almak isteyenler, ihale dokümanını oluşturan belgelerin aslına uygunluğunu ve belgelerin tamam olup olmadığını kontrol eder. Bu incelemeden sonra, ihale dokümanını oluşturan belgelerin tamamının aslına uygun olarak teslim alındığına dair standart form biri satın alana verilmek üzere iki nüsha olarak imzalanır.
4.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
4.4. İhale dokümanının tamamını veya bir kısmını oluşturan belgelerin, Türkçe yanında başka dillerde de hazırlanıp isteklilere verilmesi halinde, ihale dokümanının anlaşılmasında, yorumlanmasında ve anlaşmazlıkların çözümünde Türkçe metin esas alınır.
4.5. Her sayfası onaylanan ihale dokümanı ilanda belirtilen adres ile yayımlanmış ise resmi internet sayfasında bedelsiz olarak görülebilir. İhale dokümanın alınması halinde, doküman teslim formu istekliye imzalatılarak teslim edilir. İhaleye katılmak isteyenlerin bu dokümanın her sayfası onaylanmış örneğini satın almaları zorunludur. Ancak gerekli güvenlik önlemlerinin alınması kaydıyla, dokümanın ‘’compact disc (CD)’’ ortamına aktarılmış kopyalarının satılması mümkündür.
4.6. Dokümanın, basım maliyetini aşmayacak bir bedelle satılması zorunludur. Dokümanın basım maliyetine ilişkin belge ve bilgileri içeren bir tutanak düzenlenerek ihale işlem dosyasında muhafaza edilir.
4.7. İdarece öngörülmesi halinde doküman satış bedelinin önceden idare hesabına havale edilmesi kaydıyla, ihale dokümanı iadeli taahhütlü posta, acele posta veya kargo yolu ile satın alınabilir. Bu durumda, posta veya kargo masrafları da dahil edilerek belirlenen doküman bedelinin yatırılacağı banka hesap numarasına ilanda yer verilir.
4.8. Dokümanın posta veya kargo yoluyla gönderilmesini talep edenler, bu taleplerini üçüncü fıkraya göre belirlenen doküman bedelinin idarenin hesabına yatırıldığına ilişkin dekont ile birlikte ihale veya son başvuru tarihinden en az 5 gün önce idareye faksla veya posta yoluyla bildirirler. İdare, talebin alındığı tarihi izleyen 2 iş günü içinde dokümanı, dokümanın satın alındığına ilişkin idare yetkilisince imzalı formu da ekleyerek talep sahibinin belirttiği adrese gönderir. Bu durumda dokümanın postaya veya kargoya verildiği tarih dokümanın satın alınma tarihi olarak kabul edilir. Dokümanın ulaşmamasından veya geç ulaşmasından ya da eksik olmasından dolayı idare hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4.9. İhale dokümanı satın alan isteklilerden arzu edenlerin, gerekli önlemleri almak kaydıyla, satış konusu taşınır malı yerinde görebilmeleri idare tarafından sağlanabilir.
Madde 5 - İhale dokümanının kapsamı
5.1. İhale dokümanı aşağıdaki belgelerden oluşmaktadır:
a) İdari Şartname,
b) Sözleşme Tasarısı,
c) Standart formlar: Geçici Teminat Mektubu, İş Ortaklığı Beyannamesi, Kesin Teminat Mektubu, Birim Fiyat Teklif Mektubu, Birim Fiyat Teklif Cetveli
ç) İdari Şartnameye Eklenecek Özel Şartlar.
5.2. Ayrıca, bu Şartnamenin ilgili hükümleri gereğince İdarenin düzenleyeceği zeyilnameler ile isteklilerin yazılı talebi üzerine İdare tarafından yapılan yazılı açıklamalar, ihale dokümanının bağlayıcı bir parçasıdır.
5.3. İstekli tarafından, ihale dokümanının içeriği dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Teklifin verilmesine ilişkin şartların yerine getirilmemesinden kaynaklanan sorumluluk teklif verene aittir. İhale dokümanında öngörülen kriterlere ve şekil kurallarına uygun olmayan teklifler değerlendirmeye alınmaz.
Madde 6 - Bildirim ve tebligat esasları
6.1. Bildirim ve tebligat, iadeli taahhütlü posta yoluyla veya imza karşılığı elden yapılır. Ancak, ihale dokümanının satın alındığına ilişkin formda ve/veya teklif mektubunda elektronik posta adresinin ve/veya faks numarasının belirtilmesi ve bu adrese veya faks numarasına yapılacak bildirimlerin kabul edileceğinin taahhüt edilmesi kaydıyla, İdare tarafından elektronik posta yoluyla veya faksla bildirim de yapılabilir.
6.2. İadeli taahhütlü mektupla yapılan tebligatta mektubun postaya verilmesini takip eden yedinci gün, yabancı isteklilerde ise ondokuzuncu gün tebliğ tarihi sayılır. Tebligatın bu tarihten önce muhataba ulaşması halinde ise fiili tebliğ tarihi esas alınır.
6.3. Elektronik posta yoluyla veya faks ile yapılan bildirimlerde, bildirim tarihi tebliğ tarihi sayılır. Bu şekilde yapılan bildirimlerin aynı gün İdare tarafından teyit edilmesi zorunludur. Aksi takdirde bildirim yapılmamış sayılır. Teyit işleminin gerçekleşmiş kabul edilmesi için tebligatın iadeli taahhütlü mektupla bildirime çıkarılmış olması yeterlidir. Elektronik posta yoluyla veya faks ile yapılan bildirimler, bildirim tarihi ve içeriğini de kapsayacak şekilde ayrıca belgelenir.
6.4. Elektronik posta yoluyla yapılacak bildirimler, İdarenin resmi elektronik posta adresi kullanılarak yapılır.
6.5. İdare tarafından ortak girişimlere yapılacak bildirim ve tebligat, yukarıdaki esaslara göre pilot/koordinatör ortağa yapılır.
6.6. İstekli olabilecekler ve istekliler tarafından İdareyle yapılacak yazışmalarda elektronik posta ve faks kullanılamaz. Ancak, bu Şartnamenin 4.3. maddesinde ihale dokümanının posta veya kargo yoluyla satılması hususu düzenlenmiş olması şartıyla, ihale dokümanının satın alınmasına ilişkin talepler faksla yapılabilir.
II - İHALEYE KATILMAYA İLİŞKİN HUSUSLAR
Madde 7 - İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri
7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:
a) Mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odası veya ilgili meslek odası belgesi;
1) Gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da esnaf ve sanatkârlar odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge,
2) Tüzel kişi olması halinde, ilgili mevzuatı gereği kayıtlı bulunduğu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge,
b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;
1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,
2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,
c) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu,
ç) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin standart forma uygun geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar,
d) Bu Şartnamenin 7.4 ve 7.5 inci maddelerinde belirtilen, sekli ve içeriği Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen yeterlik belgeleri,
e) Vekâleten ihaleye katılma halinde, vekil adına düzenlenmiş ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekâletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi,
f) İsteklinin ortak girişim olması halinde, bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun iş ortaklığı beyannamesi,
g) Alt yüklenici çalıştırılmasına izin verilmesi halinde, alt yüklenici kullanacak olan isteklinin alt yüklenicilere yaptırmayı düşündüğü işlerin listesi,
ğ) Yerli malı teklif eden yerli istekli lehine fiyat avantajı tanınması durumunda bu avantajdan yararlanmak isteyen yerli isteklilerce sunulacak yerli malı belgesi,
h) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli malı müşavir ya da serbest muhasebeci malı müşavir tarafından ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren, standart forma uygun belge,
ı) Bu bent boş bırakılmıştır.
7.2. İhaleye iş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde;
7.2.1. İş ortaklığının her bir ortağı tarafından 7.1 maddesinin (a) ve (b) bentlerinde yer alan belgelerin ayrı ayrı sunulması zorunludur. İş ortaklığının tüzel kişi ortağı tarafından, iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, bu ortak (h) bendindeki belgeyi de sunmak zorundadır.
7.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin aranacak belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler
7.4.1. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin aranacak belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler
7.5.1. İhalede teklif verecek gerçek veya tüzel kişi veya kişiler tarafından iş deneyimini göstermek üzere toplamda en az 50.000 kg lık ekmek, kemik ve yemek artığı işi deneyim belgesi 4’üncü Kolordu İhale Komisyon Başkanlığına teslim edilecektir.
7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:
7.6.1. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.7. Belgelerin sunuluş şekli:
7.7.1. İstekliler, yukarıda sayılan belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini vermek zorundadır. Ancak, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca aslının aynıdır şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri de kabul edilecektir.
7.7.2. Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile ibraz edilenin aynıdır veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmeyecektir.
7.7.3. İstekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale tarihinden önce İdare tarafından aslı idarece görülmüştür veya bu anlama gelecek şekilde şerh düşülen suretlerini tekliflerine ekleyebilirler.
7.7.4. Türkiye Cumhuriyetinin yabancı ülkelerde bulunan temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgeler dışında yabancı ülkelerde düzenlenen belgeler ile yabancı ülkelerin Türkiye'deki temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgelerin tasdik işlemi:
7.7.4.1. Tasdik işleminden, belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.
7.7.4.2. Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesine taraf ülkelerde düzenlenen ve bu Sözleşmenin 1 inci maddesi kapsamında bulunan resmi belgeler, apostil tasdik şerhi taşıması kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.
7.7.4.3. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletlerarasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik işlemi, bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.
7.7.4.4. Apostil tasdik şerhi taşımayan veya tasdik işlemine ilişkin özel hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme kapsamında sunulmayan ve yabancı ülkelerde düzenlenen belgelerin üzerindeki imzanın, mührün veya damganın, düzenlendiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla, belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgeler ise sırasıyla, düzenlendiği ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.
7.7.4.5. Yabancı ülkenin Türkiye'deki temsilciliği tarafından düzenlenen belgeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.
7.7.4.6. Fahri konsolosluklarca düzenlenen belgelere dayanılarak işlem tesis edilmez.
7.7.4.7. Tasdik işleminden muaf tutulan resmi niteliği bulunmayan belgeler
7.7.4.7.1. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.7.5. Teklif kapsamında sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin yapılması ve bu tercümelerin tasdik işlemi:
7.7.5.1. Yerli istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:
7.7.5.1.1. Yerli istekliler ile Türk vatandaşı gerçek kişi ve/veya Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ortağı bulunan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye'deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması zorunludur. Bu tercümeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.
7.7.5.2. Yabancı istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi, aşağıdaki şekilde yapılır:
7.7.5.2.1. Tercümelerin tasdik işleminden tercümeyi gerçekleştiren yeminli tercümanın imzası ve varsa belge üzerindeki mührün ya da damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.
7.7.5.2.2. Belgelerin tercümelerinin, düzenlendiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümesinde apostil tasdik şerhi taşıması halinde bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz. Bu tercümelerin apostil tasdik şerhi taşımaması durumunda ise tercümelerdeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damga, bu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla, belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.
7.7.5.2.3. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletlerarasında belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde belgelerin tercümelerinin tasdik işlemi de bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.
7.7.5.2.4. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, düzenlendiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümenin de apostil tasdik şerhi taşımaması durumunda ise söz konusu tercümedeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damganın sırasıyla bu ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.
7.7.5.2.5. Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin Türkiye'deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması halinde, ise bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz.
7.7.6. Kalite ve standarda ilişkin belgelerin sunuluş şekli
7.7.6.1. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.8. Yabancı istekli tarafından ihaleye teklif verilmesi halinde, bu şartname ve eklerinde istenilen belgelerin, isteklinin kendi ülkesindeki mevzuat uyarınca düzenlenmiş dengi olan belgelerin sunulması gerekir.
7.9. Tekliflerin dili
7.9.1. Teklifi oluşturan bütün belgeler ve ekleri ile diğer doküman Türkçe olacaktır. Başka bir dilde sunulan belgeler, Türkçe onaylı tercümesi ile birlikte verilmesi halinde geçerli sayılacaktır. Bu durumda teklifin veya belgenin yorumlanmasında Türkçe tercüme esas alınır. Tercümelerin yapılması ve tercümelerin tasdiki işleminde ilgili maddedeki düzenlemeler esas alınacaktır.
Madde 8 - İhalenin yabancı isteklilere açıklığı
8.1. Bu ihaleye sadece yerli istekliler katılabilir. Yabancı isteklilerle ortak girişim yapan yerli istekliler bu ihaleye katılamaz. İhaleye katılan gerçek kişilerin yerli istekli oldukları, teklif mektubunda yer alan Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasından anlaşılır. Tüzel kişilerin yerli istekli oldukları ise teklifleri kapsamında sunulan belgeler üzerinden değerlendirilir.
Madde 9 - İhaleye katılamayacak olanlar
9.1. Aşağıdaki şahıslar doğrudan veya dolaylı olarak ihalelere katılamazlar:
(a)Satışla ilgili birimin amiri, ihale yetkilisi ve görevlileri ile bunların eşleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları ile evlatları ve evlat edinenler,
(b)Kamu ihalelerinden yasaklı gerçek ve/veya tüzel kişiler ile bunların yarısından fazla sermayesine ortak oldukları tüzel kişiler,
(c)2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun kapsamına giren şahıslar,
(ç)3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı hükümlü olanlar,
(d)Örgütlü suçlardan ya da kamu görevlilerine rüşvet vermek suçundan dolayı hükümlü olanlar,
(e)İlgili mercilerce hileli iflas ettiğine karar verilenler.
9.2. Yukarıdaki belirtilen kişilerden bu yasağa rağmen doğrudan veya dolaylı olarak ihaleye girenin üzerine ihale yapılmış ise, ihale iptal edilerek geçici teminatı, sözleşme yapılmış ise, sözleşme fesih edilerek kesin teminatı hazineye irad kaydedilir.
Madde 10 - İhale dışı bırakılma ve yasak fiil veya davranışlar
İhale işlemlerinin hazırlanması, yürütülmesi ve sonuçlandırılması sırasında;
10.1. Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikâp, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek,
10.2. İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak,
10.3. Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek,
10.4. Bu Yönergenin Dördüncü Bölüm g bendine göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılmak fiillerinin oluşması durumunda ihale dışı bırakılır ve geçici teminatı hazineye irad kaydedilir.
Madde 11 - Teklif hazırlama giderleri
11.1. Tekliflerin hazırlanması ve sunulması ile ilgili bütün masraflar isteklilere aittir. İstekli, teklifini hazırlamak için yapmış olduğu hiçbir masrafı İdareden isteyemez.
Madde 12 - İhale dokümanına ilişkin açıklama yapılması
12.1. İstekliler, tekliflerin hazırlanması aşamasında, ihale dokümanında açıklanmasına ihtiyaç duydukları hususlarla ilgili olarak, ihale tarihinden yirmi gün öncesine kadar yazılı olarak açıklama talep edebilir. Bu tarihten sonra yapılacak açıklama talepleri değerlendirmeye alınmayacaktır.
12.2. Talebin uygun görülmesi halinde İdarece yapılacak yazılı açıklama, ihale tarihinden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı alanların tamamına gönderilir veya imza karşılığı elden tebliğ edilir.
12.3. Açıklamada, sorular ile İdarenin ayrıntılı cevabi yer alır, açıklama talebinde bulunanın kimliği belirtilmez.
12.4. Açıklamalar, açıklamanın yapıldığı tarihten sonra dokümanı satın alanlara ihale dokümanının bir parçası olarak verilir.
Madde 13 - İhale dokümanında değişiklik yapılması
13.1. İhale dokümanında değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilanlar geçersiz sayılır ve ihale yeniden aynı şekilde ilan olunur.
13.2. Ancak, tekliflerin hazırlanmasını etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi veya idareye yazılı olarak bildirilmesi halinde, zeyilname düzenlenmek suretiyle dokümanda değişiklik yapılabilir.
13.3. Zeyilname, ihale dokümanında belirtilen süre içerisinde veya ihale tarihinden en az 10 gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde doküman alanların tamamına bildirilir/gönderilir veya imza karşılığında elden tebliğ edilir.
13.4. Yapılan değişiklik nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde, ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla 20 gün zeyilname ile ertelenebilir. Zeyilname düzenlenmesi halinde; tekliflerini vermiş isteklilere tekliflerini geri çekerek, yeniden teklif verme imkânı tanınır.
13.5. İhale dokümanında açıklanmasına ihtiyaç duyulan hususlarla ilgili olarak ihale dokümanında belirtilen süre veya ihale tarihinden 20 gün öncesine kadar yazılı olarak açıklanma talep edilebilir. Bu tarihten sonra yapılacak açıklama talepleri değerlendirmeye alınmaz. Açıklama talebinin idarece uygun görülmesi halinde ihale dokümanında belirtilen sürede veya ihale tarihinden en az 10 gün önce yazılı olarak isteklilerin bilgi sahibi olmaları sağlanır. Açıklamada, sorular ve idarenin ayrıntılı cevapları yer alır ancak açıklama talebinde bulunanın kimliği belirtilmez. Yazılı açıklamalar, açıklama yapıldıktan ihale dokümanı alanlara, doküman ile birlikte verilir.
Madde 14 - İhale saatinden önce ihalenin iptal edilmesi
14.1. İdare tarafından gerekli görülen veya ihale dokümanında yer alan belgelerde ihalenin yapılmasına engel olan ve düzeltilmesi mümkün bulunmayan hususların tespit edildiği hallerde, ihale saatinden önce ihale iptal edilebilir.
14.2. Bu durumda, iptal nedeni belirtilmek suretiyle ihalenin iptal edildiği ilan edilerek duyurulur. Bu asamaya kadar teklif vermiş olanlara ihalenin iptal edildiği ayrıca tebliğ edilir.
14.3. İhalenin iptal edilmesi halinde, verilmiş olan bütün teklifler reddedilmiş sayılır ve bu teklifler açılmaksızın isteklilere iade edilir.
14.4. İhalenin iptal edilmesi nedeniyle isteklilerce İdareden herhangi bir hak talebinde bulunulamaz.
Madde 15 - İş ortaklığı
15.1. Birden fazla gerçek veya tüzel kişi, iş ortaklığı oluşturmak suretiyle ihaleye teklif verebilir.
15.2. İş ortaklığında en çok hisseye sahip ortak, pilot ortak olarak gösterilmek zorundadır. Ancak bütün ortakların hisse oranlarının eşit olduğu veya diğer ortaklara göre daha fazla hisse oranına sahip ve hisseleri birbirine eşit olan ortakların bulunduğu iş ortaklıklarında ise bu ortaklardan biri pilot ortak olarak belirlenir.
15.3. İş ortaklığı oluşturmak suretiyle ihaleye teklif verecek istekliler, iş ortaklığı yaptıklarına dair pilot ortağın da belirtildiği ekte örneği bulunan iş ortaklığı beyannamesini teklifleriyle beraber sunacaklardır.
15.4. İhalenin iş ortaklığı üzerinde kalması halinde, iş ortaklığı tarafından, sözleşmenin imzalanmasından önce noter onaylı ortaklık sözleşmesinin İdareye verilmesi zorunludur.
15.5. İş ortaklığı sözleşmesinde, ortakların hisse oranları, pilot ortak ile diğer ortakların işin yerine getirilmesinde müştereken ve müteselsilen sorumlu oldukları belirtilecektir.
Madde 16 - Konsorsiyum
16.1. Konsorsiyumlar ihaleye teklif veremez.
Madde 17 - Alt yükleniciler
17.1. İhale konusu alımın tamamı veya bir kısmı alt yüklenicilere yaptırılamaz.
III. TEKLİFLERİN HAZIRLANMASI VE SUNULMASINA İLİŞKİN HUSUSLAR
Madde 18 - Teklif ve sözleşme türü
18.1. İstekliler tekliflerini, her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatlarının çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden vereceklerdir. İhale sonucu, ihale üzerine bırakılan istekliyle her bir iş kaleminin miktarı ile iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme imzalanacaktır.
Madde 19 - Kısmi teklif verilmesi
19.1. Bu ihalede işin tamamı için teklif verilecektir.
Madde 20 - Alternatif teklifler
20.1. Bu ihalede alternatif teklif verilmeyecektir.
Madde 21 - Teklif ve ödemelerde geçerli para birimi
21.1. İstekliler, teklifini gösteren fiyatları ve bunların toplam tutarlarını Türk Lirası olarak belirtecektir. Sözleşme konusu işin ödemelerinde de bu para birimi kullanılacaktır.
Madde 22 - Tekliflerin sunulma şekli
22.1. Teklif mektubu ve geçici teminat da dâhil olmak üzere ihaleye katılabilme şartı olarak istenen bütün belgeler bir zarfa konulur. Zarfın üzerene isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan idarenin açık adresi yazılır. Zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanır ve mühürlenir.
22.2. Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar sıra numaralı alındılar karşılığında İdareye (tekliflerin sunulacağı yere) teslim edilir. Bu saatten sonra verilen teklifler kabul edilmez ve açılmadan istekliye iade edilir. Bu durum bir tutanakla tespit edilir.
22.3. Teklifler iadeli taahhütlü olarak posta ile de gönderilebilir. Posta ile gönderilecek tekliflerin ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar İdareye ulaşması şarttır. Postadaki gecikme nedeniyle isleme konulmayacak olan tekliflerin alınış zamanı bir tutanakla tespit edilir ve bu teklifler değerlendirmeye alınmaz. Verilen teklifler herhangi bir sebeple geri alınamaz ve değiştirilemez.
22.4. Zeyilname ile teklif verme süresinin uzatılması halinde, İdare ve isteklilerin ilk teklif verme tarih ve saatine bağlı tüm hak ve yükümlülükleri süre açısından, tespit edilen yeni teklif verme tarih ve saatine kadar uzatılmış sayılır.
Madde 23 - Teklif mektubunun sekli ve içeriği
23.1. Teklif mektupları, ekteki form örneğine uygun şekilde yazılı ve imzalı olarak sunulur.
23.2. Teklif mektubunda;
a) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi,
b) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması,
c) Kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması,
ç) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının, Türkiye'de faaliyet gösteren tüzel kişilerin ise vergi kimlik numarasının belirtilmesi,
d) Teklif mektubunun adı, soyadı veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması, zorunludur.
23.3. Is ortaklığı olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarının, ortakların tamamı tarafından veya yetki verdikleri kişiler tarafından imzalanması gerekir.
23.4. Bu madde boş bırakılmıştır.
Madde 24 - Tekliflerin geçerlilik süresi
24.1. Tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren 90 (Doksan) (rakam ve yazıyla) takvim günüdür.
24.2. İhtiyaç duyulması halinde, teklif geçerlilik süresinin en fazla yukarıda belirlenen süre kadar uzatılması istekliden talep edilebilir. İstekli, İdarenin bu talebini kabul veya reddedebilir. İdarenin teklif geçerlilik süresinin uzatılması talebini reddeden isteklinin geçici teminatı iade edilir.
24.3. Teklifinin geçerlilik süresini uzatan istekli, teklif ve sözleşme koşullarını değiştirmeden, geçici teminatını kabul ettiği yeni teklif geçerlilik süresi ile geçici teminata ilişkin hükümlere uygun hale getirir.
24.4. Bu konudaki istek ve cevaplar yazılı olacaktır.
Madde 25 - Teklif fiyata dâhil olan giderler
25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuatı gereğince ödenecek vergi (KDV hariç), resim, harç ile ulaşım ve her türlü sigorta giderleri teklif fiyata dâhil edilerek verilecektir.
25.2. (25.1) maddede yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
Madde 26 - Geçici teminat
26.1.Saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırılan banka mektubu dışındaki teminatlara ait makbuz veya örneğe uygun olarak düzenlenen geçici teminat, isteklilerden, ihale konusu olan işin tahmin edilen bedeli üzerinden, %3’den az olmamak şartıyla alınır. Tahmin edilen bedelin tespit edilemediği ve bedel tahmini yapmadan ihaleye çıkıldığı hallerde, geçici teminat aynı oranda teklif edilen bedel üzerinden alınır. Onayda belirtilmek koşulu ile geçici teminat alınmayabilir.
26.2.Geçici teminat mektubu süresiz olabilir.
26.3.Geçici teminat mektubunun süreli olması halinde, geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilir. Bu tarih, ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 30 günden az olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.
26.4. Kabul edilebilir bir geçici teminat ile birlikte verilmeyen teklifler, istenilen katılma şartlarını sağlamadığı gerekçesiyle İdare tarafından değerlendirme dışı bırakılacaktır.
Madde 27 - Teminat olarak kabul edilecek değerler
27.1. Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda sayılmıştır:
a) Tedavüldeki Türk Parası.
b) Bankalar tarafından verilen teminat mektupları.
c) Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler.
27.2. 27.1. maddesinin (c) bendinde belirtilen senetler ve bu senetler yerine düzenlenen belgelerden nominal değere faiz dahil edilerek ihraç edilenler, anaparaya tekabül eden satış değeri üzerinden teminat olarak kabul edilir.
27.3. İlgili mevzuatına göre Türkiye'de faaliyette bulunmasına izin verilen yabancı bankaların düzenleyecekleri teminat mektupları ile Türkiye dışında faaliyette bulunan banka veya benzeri kredi kuruluşlarının kontrgarantisi üzerine Türkiye'de faaliyette bulunan bankaların düzenleyecekleri teminat mektupları da teminat olarak kabul edilir.
27.4. Teminat mektubu verilmesi halinde, bu mektubun kapsam ve seklinin, Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenen esaslara ve standart formlara uygun olması gerekir. Bu esaslara ve standart formlara aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez.
27.5. Teminatlar, teminat olarak kabul edilen diğer değerlerle değiştirilebilir.
27.6. Gerek görüldüğünde teminat mektuplarının ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden teyidi idarece yapılabilir. Yapılan teyitlerde, bankanın en az 2 yetkilisinin imzasının bulunması gerekir.
27.75. Bankalarca verilen teminat mektupları dışındaki teminatların istekliler tarafından saymanlıklara veya muhasebe müdürlüklerine yatırılması zorunludur ve bunlar komisyonlarca teslim alınmaz.
27.8. Üzerlerine ihale yapılanların banka teminat mektupları (ikinci teklif sahibi istekli hariç) ise ihale sonrası Saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine teslim edilir. Diğer isteklilere ait geçici teminatlar ise hemen iade edilir.
27.9. İdarece alınan teminatlar her ne suretle olursa olsun haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.
Madde 28 - Geçici teminatın teslim yeri
28.1. Teminat mektupları, teklifle birlikte zarf içerisinde İdareye sunulur.
28.2. Teminat mektupları dışındaki teminatların 4’üncü Kolordu Saymanlık Müdürlüğüne yatırılması ve makbuzlarının teklif zarfının içinde sunulması gerekir.
Madde 29 - Geçici teminatın iadesi
29.1. İhale üzerinde bırakılan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye ait teminat mektupları ihaleden sonra Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine teslim edilir. Diğer isteklilere ait teminatlar ise hemen iade edilir.
29.2. İhale üzerinde bırakılan isteklinin geçici teminatı ise gerekli kesin teminatın verilip sözleşmeyi imzalaması halinde iade edilir.
29.3. İhale üzerinde bırakılan istekli ile sözleşme imzalanması halinde, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibine ait teminat, sözleşme imzalandıktan hemen sonra iade edilir.
IV-TEKLİFLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SÖZLEŞME YAPILMASINA İLİŞKİN HUSUSLAR
Madde 30 - Tekliflerin alınması ve açılması
30.1. Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar (tekliflerin sunulacağı yere) idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu ihale teklif zarfları alındı tutanağı ile tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır.
30.2. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. Uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde zarf açma ve ihale teklif tutanağındaki alınış sırasına göre açılır. İhaleye teklif veren isteklilerin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı teyit edilir.
30.3. İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile istenilmesi durumunda geçici teminatların usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir.
30.4 Bu aşamada hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez. Teklif zarflarının muhteviyatı kontrol edilir ve teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.
Madde 31 - Tekliflerin değerlendirilmesi
31.1.İhale komisyonu tarafından ilk önce isteklilerin vermiş oldukları teklif mektubunda geçici teminat incelenir. Teklif zarfının içinde teklif mektubu ve/veya geçici teminat bulunmuyorsa bu tür teklifler hiçbir şeklide değerlendirmeye alınmaz.
31.2.Müteakiben ihale komisyonu tarafından isteklilerin teklif mektubu ve geçici teminatını ayrıntılı değerlendirmesi yapılarak uygunluğu tespit edilir. Teklif mektubunda rakamla ve yazı ile teklif fiyatı yer almayan ve/veya geçici teminatı usulüne uygun bulunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Teklif mektubunda teklif fiyatı ve geçici teminata ilişkin eksiklikler ve hatalar değiştirilmez/tamamlattırılmaz. Bu tür tekliflerin değerlendirmeye alınmama gerekçesine tutanakta yer verilerek, istekliye ihale sonuçlandığında bildirilir.
31.3.Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygunluğu, birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Aritmetik hata bulunması durumunda isteklinin yazılı teyidi alınarak düzeltme işlemi uygulanır. Geçici teminat eksik kalması halinde tamamlatılır. Bunun dışında uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.
31.4. İhale komisyonu tarafından yapılan inceleme neticesinde, geçici teminat (istenmesi halinde) ve teklif mektubunda teklif fiyatı hariç ihale komisyonu tarafından tespit edilen eksik belge, bilgi ve açıklanması gereken hususların tamamlattırılması/cevaplandırılması/giderilmesi/düzeltilmesi, istekli/isteklilerden idarece belirlenen sürede ve ihale dokümanında belirtilen sayıda, ihale komisyonu tarafından yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede tamamlattırılması/ cevaplandırılması/ giderilmesi/düzeltilmesi istenen hususların yerine getirilmemesi halinde istekli/isteklilere ait teklif/teklifler değerlendirme dışı bırakılır.
31.5.İhale komisyonunca, teklifleri uygun bulunan istekliler ile fiyat görüşmelerine geçilir. İhale komisyon başkanı tarafından isteklilerin sıra ile açık teklifte bulunmaları talep edilir ve açık arttırma işlemlerine başlanır. Fiyat görüşmesi esnasında istekli/isteklilerden açık arttırma teklifi ve en son açık arttırma teklifi yazılı olarak alınır. İhaleden çekilen istekliler ile ihale üzerinde bırakılan istekli ihale komisyon kararında belirtilir. Komisyonda kararlar oy çokluğu ile alınır, kararlarda çekimser kalınmaz.
31.6.Uygun bedel, tahmin edilen bedelden aşağı olmamak üzere teklif edilen bedellerin en yükseğidir. İhaleye bedel tahmini yapılmadan çıkılan hallerde, ihale komisyonunca uygun görülmek şartıyla teklif edilen en yüksek bedel, uygun bedeldir.
Madde 32 - İsteklilerden tekliflerine açıklık getirmelerinin istenilmesi
32.1.İhale komisyonunun talebi üzerine İdare, tekliflerin incelenmesi, karsılaştırılması ve değerlendirilmesinde yararlanmak üzere açık olmayan hususlarla ilgili isteklilerden açıklama isteyebilir.
32.2. Bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında öngörülen kriterlere uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilemez ve bu sonucu doğuracak şekilde kullanılamaz.
32.3. İdarenin yazılı açıklama talebine, istekli tarafından yazılı olarak cevap verilir.
Madde 33 - Aşırı düşük teklifler
33.1.Bu madde boş bırakılmıştır.
Madde 34 - Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptal edilmesi
34.1. İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir.
Madde 35 - Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi
35.1. Uygun bedel, tahmin edilen bedelden aşağı olmamak üzere teklif edilen bedellerin en yükseğidir. İhaleye bedel tahmini yapılmadan çıkılan hallerde, ihale komisyonunca uygun görülmek şartıyla teklif edilen en yüksek bedel, uygun bedeldir.
Madde 36 - İhalenin karara bağlanması
36.1. Yapılan değerlendirme sonucunda ihale komisyonu tarafından ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren istekli üzerinde bırakılır.
36.2. İhale komisyonu, yapacağı değerlendirme sonucunda gerekçeli bir karar alarak ihale yetkilisinin onayına sunar.
Madde 37 - İhale kararının onaylanması veya iptali
37.1.İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, yetki verilmiş makamın onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine, hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenlerini belirtir.
37.2. İhale kararları onaylanmadan önce idare, ihale üzerinde kalan istekli ile varsa ikinci teklif sahibi isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı Kamu İhale Kurumu web sayfasından teyit edilir ve buna ilişkin belge ihale kararına eklenir. İki isteklinin de yasaklı çıkması halinde ihale iptal edilir.
37.3. Yetki verilmiş makam tarafından, karar tarihini izleyen en geç 10 iş günü içinde ihale kararı onaylanır veya gerekçesi açıkça belirtilmek kaydıyla iptal edilir.
37.4. İhale; kararın ihale yetkilisince onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır.
Madde 38 - Kesinleşen ihale kararının bildirilmesi
38.1. İhale sonucu, ihale kararının yetki verilmiş makam tarafından onaylandığı günü izleyen en geç 5 iş günü içinde, ihale üzerinde bırakılan dâhil olmak üzere ihaleye teklif veren bütün isteklilere veya yasal vekillerine imzaları alınmak suretiyle bizzat tebliğ edilir veya posta/e-posta/belgegeçer kanalı ile bildirilir. İhale sonucunun bildiriminde tekliflerin değerlendirmeye alınmama veya uygun bulunmama gerekçelerine yer verilir.
38.2. İhalede hazır bulunmayan veya noterden tasdikli vekâletnameye haiz bir vekil göndermeyen istekliler ihale kesinleştikten sonra ihalenin yapılış tarzına ve sonucuna itiraz edemez.
Madde 39 - Satış sözleşmesinin/protokolünün düzenlenmesi:
39.1. Yapılan ihale sonucunda satışına karar verilen mal ve hizmete ilişkin ihaleyi yapan makam ile istekli arasında kesinleşen ihale kararının tebliğ tarihinden itibaren 10 iş günü içerisinde satış sözleşmesi/protokolü imzalanır.
39.2. Sözleşmenin imzalanacağı tarihte isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığının teyit edilmesi zorunludur.
39.3. Taahhüdün sözleşme ve ihale dokümanına uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak amacıyla, sözleşmenin yapılmasından önce ihale üzerinde kalan istekliden ihale bedeli üzerinden hesaplanmak suretiyle % 6 oranında örnek belgeye uygun olarak kesin teminat mektubu alınır.
39.4. İhale üzerinde kalan istekli kesin teminatı vererek sözleşmeyi imzalamak zorundadır. Sözleşme imzalandıktan sonra alınmışsa geçici teminat iade edilir. Bu zorunluluklara uyulmadığı takdirde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın ihale üzerinde kalan isteklinin geçici teminatı gelir kaydedilir. Bu durumda, ihale komisyonu, ikinci yüksek teklif sahibini belirlemişse, idare teklif fiyatının yetki verilmiş makamlarca uygun görülmesi kaydıyla ikinci yüksek teklif sahibi istekliyle sözleşme imzalayabilir. Ancak ikinci teklif sahibi istekli ile sözleşme imzalanabilmesi için birinci istekli ile sözleşmenin imzalanması gereken 10 iş günlük sürenin bitiminin beklenmesi ve bunu izleyen 3 iş günü içinde tebligatın yapılması gerekir.
39.5. İkinci teklif sahibinin de sözleşme imzalamaması durumunda bu teklif sahibinin de geçici teminatı gelir kaydedilerek ihale iptal edilir.
39.6. Sözleşmeler idarece hazırlanır yetki verilen makamlar ile yüklenici tarafından imzalanır. İhale dokümanında aksi belirtilmedikçe sözleşmelerin noter tescili ve onaylattırılması zorunlu değildir.
39.7. Satış sözleşmesinde/protokolünde;
(a) İşin adı, niteliği, türü ve miktarı hizmetlerde iş tanımı,
(b) İdarenin adı ve adresi,
(c) Yüklenicin adı veya ticaret unvanı, tebligata esas adresi,
(ç) Varsa alt yüklenicilere ilişkin bilgiler ve sorumlulukları,
(d) Sözleşmenin/protokolün türü, bedeli ve süresi,
(e) Ödeme yeri ve şartları, avans verilmesi halinde avansla ilgili hususlar,
(f) Ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderlerinden hangisinin sözleşme bedeline dahil olacağı,
(g)Vergi, resim ve harçlar ile sözleşmeyle ilgili diğer giderlerin kimler tarafından ödeneceği,
(ğ)Montaj, işletmeye alma, eğitim, bakım-onarım, yedek parça gibi destek hizmetlerine ait şartlar,
(h)Kesin teminat miktarı, kesin teminatın iadesine ait şartlar ve kesin teminatın geçerlilik süresi,
(ı) Garanti istenilen hallerde süresi ve garantiye ilişkin şartlar,
(i) İşin yapılma yeri, teslim etme ve teslim alma şekil şartları,
(j) Gecikme halinde alınacak cezalar,
(k) Mücbir sebepler ve süre uzatımı verebilme şartları, sözleşme kapsamında yaptırılacak iş artışları ile iş eksilişleri durumunda karşılıklı yükümlülükler,
(l) İdarenin teslim-tesellüm ile ilgili işlemlere ilişkin şartları,
(m) Sözleşmede değişiklik yapılma şartları,
(n) Sözleşmenin feshine ilişkin şartlar,
(o)Yüklenicinin sözleşme konusu iş ile ilgili çalıştıracağı personele ilişkin sorumlulukları,
(ö) İhale dokümanında yer alan bütün belgelerin sözleşmenin eki olduğu,
(p) Anlaşmazlıkların çözümü.
39.8. Yurt içindeki kamu kurum ve kuruluşlar ile özel kurum ve kuruluşlara ve özel şahıslara yapılacak ‘’Kontrole Tabi Liste’’ kapsamındaki satışlar gerçekleşmeden önce, bu malların ve teknolojilerin alıcı tarafından yurt dışına çıkarılmayacağına ilişkin taahhütname alınır. Bu husus gerek satış öncesi hazırlanacak şartnameye, gerekse satış sırasında akdedilecek protokol veya sözleşmeye açık ve kesin bir şekilde yazılır. Bu liste kapsamındaki satış işlemleri 5202 sayılı Savunma Sanayi Güvenliği Kanunu esaslarına uygun olarak yürütülür.
39.9. Ulusal çıkarlar doğrultusunda olağandışı ve zorlayıcı hallerin ortaya çıkması halinde; sözleşmeyi yapan makam, malzemelerinin teslimi ya da hizmetlerinin icrası öncesindeki herhangi bir zamanda bu Yönerge kapsamında yapılan sözleşmeyi kısmen yada tamamen iptal edebilir veya askıya alabilir. Söz konusu sözleşmenin; kısmen iptal edilmesi halinde iptal edilen kısma ait tahsilât varsa iade edilir, tamamının iptal edilmesi halinde daha önce teslim edilen mal veya hizmete ait giderlerin tahsilâtı tamamlandıktan sonra kalan meblağ ve varsa kesin teminat iade edilir.
Madde 40 - Kesin teminat
40.1. Saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırılan banka mektubu dışındaki teminatlara ait makbuz veya örneğe uygun olarak kesin teminat, sözleşme imzalanmadan önce satış bedelinin %6’sı oranında alınır.
40.2. Kesin teminat mektuplarının süresi, sözleşme süresinden az olmamak üzere işin özelliğine göre idare tarafından belirlenir.
Madde 41 - Sözleşme yapılmasında isteklinin görev ve sorumluluğu
41.1. İstekli, sözleşme/protokolü müteakip, satın aldığı malzemenin satış bedelini ihale dokümanlarında belirtilen şartlarda ve sürede ilgili Saymanlık (İdarenin bağlı olduğu muhasebe birimi) kanalı ile bu Yönergenin Beşinci Bölümünde yer alan esaslar dâhilinde yatırmak ve bilahare alımını üstlendiği malzemeyi bulunduğu yerden yine sözleşmede belirtilen süre içinde kaldırmak zorundadır. Mücbir sebepler dışında alıcının taahhüdünü sözleşmeye uygun olarak yerine getirmemesi ve bu durumun en az 10 gün süreli ihtara rağmen devam etmesi halinde, sözleşmeye konulacak hükümler doğrultusunda sözleşme fesih edilir ve kesin teminat gelir kaydedilir. Satışı yapılan mallar, sözleşme/protokolde belirtilen süre içinde alınmadığı takdirde doğacak zarar ve ziyandan satıcı sorumlu tutulamaz.
Madde 42 - Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibine bildirim
42.1. Bu madde boş bırakılmıştır.
Madde 43 - Sözleşme yapılmasında idarenin görev ve sorumluluğu
43.1. Satışı yapan idareler, sözleşme/protokolde belirtilen süre dışında, satışı yapılan malzemenin muhafazasından sorumlu olmayıp; satışı yapılan malzemeyi yalnızca sözleşmede belirtilen süre zarfında muhafaza eder. Satışı yapılan mallar, sözleşme/protokolde belirtilen süre içinde alınmadığı takdirde geçen her gün için toplam tutarı kesin teminatı aşmayacak şekilde ceza uygulamasında bulunulabilir. Kesin teminat alınmayan durumlarda ceza uygulanıp uygulanmayacağı ve hangi oranda uygulanacağı hususları onay belgesinde ayrıca gösterilir. Tahakkuk edecek ceza bedeli, genel hükümlere göre tahsil edilir.
Madde 44 - İhalenin sözleşmeye bağlanması
44.1. İdare tarafından ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olarak hazırlanan sözleşme, ihale yetkilisi ve yüklenici tarafından imzalanır ve sözleşmenin İdarece onaylı bir örneği yükleniciye verilir. Yüklenici tarafından sözleşmenin birden fazla nüsha olarak düzenlenmesi talep edilirse, talep edilen sayı kadar sözleşme nüshası düzenlenir.
44.2. Sözleşmenin imzalanmasına ilişkin her türlü vergi, resim ve harçlar ile diğer sözleşme giderleri yükleniciye aittir.
V - SÖZLEŞMENİN UYGULANMASINA İLİŞKİN HUSUSLAR
Madde 45 - Ödeme yeri ve şartları
45.1. İhale konusu alıma/satışa ilişkin olarak yapılacak her tür ödeme 4üncü Kolordu Saymanlık Müdürlüğüne yapılacaktır.
45.2. Ödemeye ilişkin diğer koşullar sözleşme tasarısında belirtilmiştir.
Madde 46 - Avans verilmesi, şartları ve miktarı
46.1. Yükleniciye taahhüdün gerçekleştirilmesi sırasında avans verilmeyecektir.
Madde 47 - Fiyat farkı
47.1. Bu ihalede fiyat farkı hesaplanmayacaktır.
Madde 48 - Malın teslim tarihi ile muayene ve kabul işlemleri:
48.1. Malın teslim tarihi (teslim programı)
48.1.1. İşe başlama tarihi Sözleşmenin imzalandığı tarihtir.
48.1.2. İşe başlama tarihini müteakip atıklar, çöp toplama noktalarından günlük teslim alınacaktır.
48.2. Muayene ve kabul şekil ve şartları:
48.2.1. Bu madde boş bırakılmıştır.
Madde 49 - Süre uzatımı verilebilecek haller ve şartları
49.1. Mücbir sebepler nedeniyle süre uzatımı verilebilecek haller aşağıda sayılmıştır.
49.1.1. Mücbir sebepler:
a) Doğal afetler.
b) Kanuni grev.
c) Genel salgın hastalık.
ç) Kısmi veya genel seferberlik ilanı.
d) Gerektiğinde Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenecek benzeri diğer haller.
49.1.2. Yukarıda belirtilen hallerin mücbir sebep olarak kabul edilmesi ve yükleniciye süre uzatımı verilebilmesi için, mücbir sebep olarak kabul edilecek durumun;
a) Yüklenicinin kusurundan kaynaklanmamış olması,
b) Taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması,
c) Yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemesi,
ç) Mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde yüklenicinin İdareye yazılı olarak bildirimde bulunması,
d) Yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi, zorunludur.
49.2. İdareden kaynaklanan nedenlerle süre uzatımı verilecek haller:
49.2.1. İdarenin sözleşmenin ifasına ilişkin yükümlülüklerini yüklenicinin kusuru olmaksızın, öngörülen süreler içinde yerine getirmemesi ve bu sebeple sorumluluğu yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi, bu durumun taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması ve yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş olması halinde; işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre, işin bir kısmına veya tamamına ait süre en az gecikilen süre kadar uzatılır.
49.3. İş artışının zorunlu olduğu hallerde işin süresi bu artışla orantılı bir şekilde artırılarak yükleniciye ek süre verilir.
Madde 50 - Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi
50.1 Bu madde boş bırakılmıştır.
Madde 51 - Gecikme halinde uygulanacak cezalar ve sözleşmenin feshi
51.1. Yüklenicinin, sözleşmeye uygun olarak atık ekmek, yemek ve kemikleri üst üste 5 (Beş) defa toplamda ise 20 defa almadığının tespit edilmesi durumunda İdare tarafından en az on gün süreli yazılı ihtar yapılır.
51.2. İhtarda belirtilen sürenin bitmesine rağmen aynı durumun devam etmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.
51.3. Gecikme cezası ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın yükleniciye yapılacak ödemelerden kesilir. Bu cezanın ödemelerden karşılanamaması halinde ceza tutarı yükleniciden ayrıca tahsil edilir.
Madde 52 - Anlaşmazlıkların çözümü
52.1. Bu sözleşme ve eklerinin uygulanmasından doğabilecek her türlü anlaşmazlığın çözümünde Ankara mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.
Madde 53 – Devir ve teslim işlemleri:
Bu Yönerge esaslarına göre satışı yapılan mal ve hizmetlerin devir ve teslim işlemleri ilgili Harcama Yetkilisi nezdinde görev yapan taşınır mal saymanlarınca yapılır.
Madde 54 – Mübadele İşlemlerinde Uygulanacak Esaslar:
54.1 Bu madde boş bırakılmıştır.
VI-DİĞER HUSUSLAR
Madde 55 – Diğer hususlar
55.1 Bu madde boş bırakılmıştır.
Madde 56 – Özel Şartlar
56.1 Yüklenici teslim aldığı yemek artıklarını kesinlikle hayvan yemi olarak kullanmayacaktır. Bu husus yüklenici tarafından taahhüt edilecektir.
56.2 Ekmek, kemik ve yemek artığı üzerine ihale edilen yüklenici kendisinin veya adına artıkları almaya yetkili kişilerin askeri birlik ve kurumlara girmesine engel bir hali bulunmadığını gösterir usulüne uygun belgeyi ilgili mercilerden temin edip vermek zorundadır.
56.3. Yüklenici ekmek, kemik ve yemek artığını makbuz karşılığı birlik ve kurumlardan her gün usulüne uygun olarak alacaktır.
56.4. Yüklenici ekmek, kemik, yemek artığını yemekhanelere girilmeden birliklerce belirtilen çöp toplama noktalarından alacak, bu alanların etrafını temizleyecek ekmek, kemik artığı kalmayacaktır.
56.5. Ekmek, kemik, yemek artığının teslim alma işi bir önceki sözleşmenin sona ermesini müteakip sözleşmenin idare ve yüklenici arasında imzalanmasıyla başlayacak ve bir (1) yıl devam edecektir. Kışla yemekhanesi artık toplama merkezinden yüklenici firma atık toplamaya başlamadan önce Loj.Ş.Md.lüğü ile koordine ettikten sonra belirlenmiş olan atık merkezinden atık malzemeyi alacaktır.
56.6. Yüklenici sözleşme süresi sonunda teslim aldığı ekmek, kemik, yemek artığı ile teslim alması gereken arasında bir fark olduğu takdirde (eksik) sözleşmeye bağlanan miktar tamamlanıncaya kadar ekmek, kemik, yemek artığı alımına devam edilecektir. Ancak bu sure en fazla iki ay olacaktır. Bu sürenin sonunda da herhangi bir fark olduğu takdirde yüklenici hiçbir hak talep etmeyecektir. Çöp toplama noktaları, firma tarafından en az haftada bir defa deterjanlı sıcak su ile temizlettirilecektir.
56.7. Yüklenici teslim alacağı ekmek, kemik, yemek artığı için idarenin belirleyeceği miktar kadar sadece bu amaçla kullanılacak ve farklı renk ve ölçülere sahip ağzı kapaklı kap bulunduracak ve dolu kapları alırken yerine boş kap bırakacaktır. Ekmek, kemik ve yemek artığının alındığı yerlerin etrafı yüklenici tarafından temizlenip; söz konusu temizlik, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde temiz bırakılacaktır. Temizlik sonucunun uygun olmaması halinde yükleniciye her tespit edilen tutanak için 30,00 (otuz) TL. ceza uygulanacaktır. Bu konuda her türlü masraf yükleniciye aittir.
56.8. Yüklenici, ihalesini aldığı ekmek, kemik, yemek artığını toplamak için kendi aracı ile ilgili yemekhanelerin atıklarının toplandığı bölgeye gelecektir. Artıkları ilgili yemekhanelerin sorumlularınca görevlendirilen bir personelin nezaretinde toplayacak, çıkışta teslim alınan ekmek, kemik ve yemek artığının miktarı (kg) sorumlu birlik tarafından hazırlanacak ‘’Ekmek, Kemik ve Yemek Atığı Teslim Defteri’’ne yazılarak yüklenici tarafından belirlenecek yetkili personel tarafından imzalanacaktır. Yüklenici teslim almadığı ekmek, kemik ve yemek artığı için idareden herhangi bir hak talep etmeyecektir.
56.9. Toplanan yemek artığı ve benzer malzemelerin içinden çıkabilecek yabancı madde ve doğabilecek zararlardan 28’inci Mknz.P.Tug.K.lığı sorumlu değildir.
56.10. Yüklenici firmaya ait artık malzeme toplama aracı 28’inci Mknz.P.Tug.K.lığınca belirlenen güzergahın dışına çıkmayacak, nizamiye görevlisine mutlaka giriş çıkış kontrolünü yaptıracaktır.
57 - Şartname bu madde dâhil 57 (Elli yedi) maddeden ibarettir.
GENEL ŞARTNAMEYE EKLENECEK ÖZEL ŞARTLAR
1. Ekmek, kemik ve yemek artığı üzerine ihale edilen müteahhit kendisinin veya adına artıkları almaya yetkili kişilerin askeri birlik ve kurumlara girmesine engel bir hali bulunmadığını gösterir usulüne uygun belgeyi ilgili mercilerden temin edip vermek zorundadır.
2. Müteahhit ekmek, kemik ve yemek artığını makbuz karşılığı birlik ve kurumlardan hergün usulüne uygun olarak alacaktır.
3. Müteahhit ekmek, kemik, yemek artığını birliklerce belirtilen çöp toplama noktalarından alacak, bu alanların etrafını temizleyecek ekmek,yemek ve kemik artığı kalmayacaktır.
4. Ekmek, kemik ve yemek artığının teslim alma işi sözleşmenin taraflarca imzasını müteakip başlayacak ve 1 (bir) yıl devam edecektir. Kışla yemekhanesi artık toplama merkezinden müteahhit firma atık toplamaya başlamadan once Loj.Ş.Md.lüğü ile koordine ettikten sonra belirlenmiş olan atık merkezinden atık malzemeyi alacaktır.
5. Müteahhit sözleşme süresi sonunda teslim aldığı ekmek, kemik ve yemek artığı ile teslim alması gereken arasınsa bir fark olduğu takdirde (eksik) sözleşmeye bağlanan miktar tamamlanıncaya kadar ekmek, kemik ve yemek artığı alımına devam edilecektir. Ancak bu sure en fazla iki ay olacaktır. Bu sürenin sonunda da herhangi bir fark olduğu takdirde müteahhit hiçbir hak talep etmeyecektir. Çöp deposunun içi firma tarafından en az haftada bir defa deterjanlı sıcak su ile temizlettirilecektir.
6. Müteahhit teslim alacağı ekmek, kemik ve yemek artığı için idarenin belirleyeceği miktar kadar ağzı kapaklı kap bulunduracak ve dolu kapları alırken yerine boş kap bırakacaktır. Ekmek, kemik ve yemek artığının alındığı yerlerin etrafı müteahhit tarafından temizlenip; söz konusu temizlik, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde temiz bırakılacaktır. Bu husus Loj.Des.K.lığı Hizmet Bl. tarafından takip edilecektir. Temizlik sonucunun uygun olmaması halinde müteahhite her tespit edilen tutanak için 30,00 (Otuz) TL. ceza uygulanacaktır. Bu konuda her türlü masraf müteahhite aittir.
7. Müteahhit, ihalesini aldığı ekmek, kemik ve yemek artığını toplamak için kendi aracı ile Büyük Servis Mutfağına gelecektir. Artıkları mutfaktan görevlendirilen bir personelin nezaretinde toplayacak, boş, dolu kantara girdikten sonra teslim makbuzu kesilerek teslim edilecektir. Bu husus Loj.Des.K.lığı Hizmet Bl. tarafından titizlikle takip edilecektir. Müteahhit teslim almadığı ekmek, kemik ve yemek artığı için idareden herhangi bir hak talep etmeyecektir.
8. Toplanan yemek artığı ve benzer malzemelerin içinden çıkabilecek yabancı madde ve doğabilecek zararlardan 28’inci Mknz.P.(BG) Tug.K.lığı sorumlu değildir.
9. Müteahhit firmaya ait artık malzeme toplama aracı Birlik K.larınca belirlenen güzergahın dışına çıkmayacak, nizamiye görevlisine mutlaka giriş çıkış kontrolünü yaptıracaktır.
NOT:FAKS VE MAİL İLE YAPILAN TEKLİFLER DEĞERLENDİRMEYE ALINMAYACAKTIR.
İLANLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR:
1. Bu sayfada yayınlanan bilgilerin hukukî ve mali sorumluluğu bulunmamaktadır. Kamu İhale Bülteni ve ihale dosyasındaki bilgiler esas alınacaktır.
2. İlânla ilgili sorumluluk ve başvuru makamı bilgileri aşağıdadır.
a.Şikayet ve Başvuru Makamı: 4 UNCU KOLORDU KOMUTANLIGI
b.Telefon Numarası: +903123695710-2977
c.Fax Numarası: +903123699376
d.Elektronik Posta adresi: