ANA SAYFA BAKAN KURUMSAL BİRİMLER BASIN FAALİYETİ HİZMETLER SİTE HARİTASI
Bakanlık Geri
Bakan Yaşar GÜLER

Yaşar GÜLER

Bakan

1954 doğumlu olan Yaşar GÜLER, Teğmen rütbesiyle 1974’te Kara Harp Okulundan ve 1975’de Muhabere Okulundan mezun olmasını müteakip 1975-1984 yıllarında çeşitli birliklerde Muhabere Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1986’da Kara Harp Akademisinden, 1988’de Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olduktan sonra Kurmay subay olarak sırasıyla; Yurt İçi Bölge Komutanlığı Harekât Başkanı (1986-1988), Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı Plan Subayı (1988-1991), 12’nci Piyade Tümen Komutanlığı Harekât ve Eğitim Şube Müdürü (1991-1992), Silopi’de İç Güvenlik Tabur Komutanı (1992-1994), Bosna-Hersek Türk Tugayı Komutan Yardımcısı (1994-1995), Başbakanlık Askerî Başdanışmanlığı Proje Subayı (1995-1997), Napoli/İtalya’da konuşlu NATO Güney Bölge Komutanlığı Muhabere Başkan Yardımcısı (1997-1999), Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanı (1999-2000), Genelkurmay Başkanlığı Tatbikatlar Şube Müdürü (2000-2001) olarak görev yapmıştır. 2001 yılında ise Tuğgeneralliğe terfi etmiştir.

Tuğgeneral rütbesiyle 10’uncu Piyade Tu...

Devamı

MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan, Enerjetik Malzemeler Üretim Tesisinin Açılışını Gerçekleştirdi

Tarih: 29.04.2021

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle bağlı kuruluşumuz Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKEK) Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikasındaki Enerjitik Malzemeler Üretim Tesisinin açılışı gerçekleştirildi. Aynı zamanda ürün lansmanın yapıldığı törende Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Millî Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere de eşlik etti.

ÇALIŞMALAR HAKKINDA SUNUM YAPILDI

Konuşması öncesinde tesiste incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'a çalışmalar hakkında sunum yapıldı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, uzaktan kumanda ile lansmanı yapılan ürünlerden Elektrikli Zırhlı Muharebe Aracı (e-ZMA), Askerî Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) tarafından üretilen Mekanik Mayın Temizleme Teçhizatı (MEMATT) hakkında bilgi aldı.

Uzaktan kumandalı mayın temizleme aracının tanıtımında Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a, alandaki tanıtım sırasında, mayınlamanın yapılmadığı bilgisi verildi. Cumhurbaşkanımız Erdoğan da "Bu araç, şu anda Azerbaycan'da çalışıyor. Burada arkadaşlar bize acıdıkları için mayın filan döşememişler. Azerbaycan'da biz o mayınları arazide gördük ve onların çekimlerini de izledim. Çok çok başarılı bir araç. Tüm emeği geçenleri kutluyorum, tebrik ediyorum. Hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, daha sonra Mehmetçiğin bir yerden bir yere korunaklı bir şekilde taşınmasını sağlayan, elektrikli ve 5 kilometreye kadar uzaktan kumanda edilebilen araç hakkında bilgi aldı ve aracı uzaktan kumanda ile kullandı.

Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan özetle şunları söyledi:

MÜHENDİSLERİMİZ KENDİ SINIFININ EN İYİ OBÜSÜNÜ YAPTI

“Fatih'ten aldıkları ilhamla, dünyada ilk defa ‘seri’ atış yapabilen sahra topunu, 1868 yılında icat eden Ahmet Süreyya Emin'in yolundan giden mühendislerimiz, kendi sınıfının en iyisi olan BORAN obüsünü yaptılar. BORAN obüsü, 105 milimetre çapı ve helikopterle havadan taşımaya uygun 1.750 kilogram ağırlığı, bir dakikada atışa hazır hâle gelebilmesi, dakikada 6 atış yapabilmesi özellikleriyle, bilhassa komando birliklerimize büyük katkı sağlayacaktır.

57-A İBARESİNİN ÖZEL BİR ANLAMI VARDIR

Yeni makinalı tüfeğimize PMT-76-57-A ismi verilmiştir. Makinalı tüfeğin ismindeki 57-A ibaresinin özel bir anlamı vardır. Bu ifade, tüfeğimizin isminde, Çanakkale Savaşı'nda mensuplarının neredeyse tamamı mitralyöz ateşi ile şehit düşen 57'nci Alayın hatırasını yaşatmak üzere yer almaktadır.

Özellikle belirtmekte fayda gördüğüm bir diğer ürün de 2017'de şehit olan Üsteğmenimiz Ozan Olgu Köreke tarafından tasarlanan OZOK el bombasıdır. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumumuz bu projeyi aldı, geliştirdi ve üretmeye başladı. Evet, hayata geçirilen tüm bu projeler, İmalat-ı Harbiye ruhunun günümüzdeki yansımalarıdır.

Kurtuluş Savaşı yıllarında defalarca doldurulup tekrar cepheye gönderilen GAZİ KOVAN'dan, çok şükür bugün termobarik mühimmat üretebilir hâle geldik. Tüm bunlar elbette önemlidir, ama önümüzde yapacak daha çok işimiz var.

Mesela, iki yıl önce başlanan deniz topunun, bu yılbaşında başlanan yakın hava savunma sisteminin, T-155 fırtına obüslerinin hibrit güç ve tahkik sistemlerinin yazılım ve donanımlarının bir an önce tamamlanmasını bekliyorum. Aynı şekilde, diğer alanlarda da bir an önce bitmesini dört gözle beklediğimiz pek çok proje bulunuyor. Bunun için savunma sanayimizin artık yeni bir anlayışla kendini bir üst lige çıkarması şarttır."

DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRECEK BİR YAPIYA BİR AN ÖNCE KAVUŞMASINI İSTİYORUZ

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumumuzun, özel sektörle yakın iş birliği hâlinde, ordumuzun tüm ihtiyaçlarını karşılayarak dışa bağımlılığı bitirecek, bizimle birlikte dostlarımızı da destekleyecek bir yapıya bir an önce kavuşmasını istiyoruz.

Hedeflediğimiz etkinliğe, hıza ve kaliteye ulaşabilmesi için bu kurumumuz; silah, mühimmat, roket, patlayıcı, kimyasal, makina, malzeme başlığı altında toplanan tüm gruplarda, özel sektör esnekliğiyle çalışmalıdır. Aynı alanda çalışan özel sektör firmalarının önünü kesen değil, onları destekleyen ve teşvik eden bu yeni yapının bir an önce kurulmasını sağlayacağız. Bir kez daha açılışını yaptığımız tesisin, geliştirilen hibrit sistem zırhlı muharebe araçlarının, geliştirilen BORAN 105 taşınabilir obüsünün hayırlı olmasını diliyorum. Bu projelerin geliştirilmesinde emeği geçenleri tebrik ediyorum.

VERDİĞİMİZ EMEKLERİN KARŞILIĞINI BİRER BİRER ALIYORUZ

Son 19 yıldır savunma sanayimizi her alanda yüksek teknolojiyle, araştırma ve geliştirmeye dayalı yerli üretimle ayağa kaldırmak için yoğun çaba harcadık. Hamdolsun verdiğimiz emeklerin, tahsis ettiğimiz kaynakların karşılığını birer birer aldık ve alıyoruz. Hiç şüphesiz savunma sanayimiz içinde Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumumuzun ayrı bir yeri vardır. Bu kurumumuz Tophane-i Amireden bugüne kadar İmalat-ı Harbiye ruhu ile üretim yaparak şartlar ne olursa olsun ordumuzun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştır. İmalat-ı Harbiye, Kurtuluş Savaşı yıllarında tezgahlarını cepheden cepheye taşıyarak fedakâr ustalarıyla derme çatma atölyelerde cephane üretmiştir. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumumuz da yerli ve millî imkânlarla ordumuzun silah ve mühimmat ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde entegre üretim yapabilen dünyadaki ender kuruluşlardan biridir.

TÜRKİYE DÜNYADA SAYILI ÜLKELERİN SAHİP OLDUĞU RDX, HMX VE CXM ÜRETME İMKÂNINA SAHİP OLUYOR

Bugün burada yeni nesil elektrikli hibrit sistemle çalışan ve e-ZMA denen elektrikli zırhlı muharebe aracı ile BORAN 105 milimetre taşınabilir obüsünü de kamuoyuna tanıtıyoruz. Açılışını yaptığımız bu tesisle, Türkiye dünyada sayılı ülkelerin sahip olduğu RDX, HMX ve CXM gibi patlayıcıları üretme imkânına kavuşuyor. Ülkemiz, uçak bombalarından, yeni nesil mühimmatların dolumunda füze yakıtı ve harp başlıklarında ana patlayıcı malzemesi olarak kullanılan bu ürünü hep yurt dışından ithal ediyordu. Son dönemde yaşadığımız hadiseler ve maruz kaldığımız gizli-açık ambargolar bu kritik ürünün ülkemizde üretilmesini gerektirmiştir. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumumuz, verdiğimiz talimatla hemen kolları sıvadı. Bir yıl gibi kısa bir sürede tamamen yerli imkânlar ve millî teknoloji ile kamu-özel iş birliği yöntemi ile bu tesis kuruldu. Artık uçak bombalarımızın, mühimmatlarımızın, füzelerimizin ve harp başlıklarımızın patlayıcıları konusunda kimseye bağımlı olmayacağız. Açılışını yaptığımız tesis sayesinde ülke olarak yeni nesil patlayıcı üretim kabiliyetinde süper lige çıktık.

MÜHENDİSLERİMİZ ZIRHLI PERSONEL TAŞIYICILARI ELEKTRİKLİ MOTOR İLE ÇALIŞAN HİBRİT HÂLİNE GETİRDİ

Dünyada artık askerî araç teknolojileri hızla değişiyor. Yeni nesil otonom ve elektrikli hibrit askerî araçlar harp meydanlarında yer almaya başladı. Türkiye'nin askerî araçlarda, özellikle de motor konusundaki dışa bağımlılığını bitirecek yeni teknolojilerin ilk örneğini bugün görme imkânına kavuştuk. Bizim mühendislerimiz M113 askerî zırhlı personel taşıyıcı araçları elektrikli motor ile çalışan hibrit hâle getirdi.

Uzaktan kumanda ile insansız çalışabilen ve 27 çok zorlu askerî testi başarıyla geçen kısaca e-ZMA denen bu elektrikli zırhlı muharebe aracımız artık Silahlı Kuvvetlerimizin emrindedir. Yol yapma menzili 700 saati, savaşma süresi 10 saati bulan motor konusunda dışa bağımlılığı bitiren e-ZMA projesinde görev alan tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum."

SİLAHLI KUVVETLERİMİZE HAYIRLI OLSUN

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın konuşmasının ardından tesisin açılış kurdelesi kesildi.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan kurdeleyi keserken "Bu muhteşem eserler, başta Silahlı Kuvvetlerimize, ordumuza, milletimize, insanlığın saadeti, barışında kullanmak üzere hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı : 608

Diğer Haberler

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Bükreş’te Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ile Bir Araya Geldi

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Bükreş’te Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ile Bir Araya Geldi

Millî Savunma Bakanlığında Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Millî Savunma Bakanlığında Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Savunma Muhabirleri için Gerçekleştirilen Eğitimler Tamamlandı

Savunma Muhabirleri için Gerçekleştirilen Eğitimler Tamamlandı

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ankara'ya Ziyaret Gerçekleştiren Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov'u Askerî Törenle Karşıladı

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ankara'ya Ziyaret Gerçekleştiren Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov'u Askerî Törenle Karşıladı