ANA SAYFA BAKAN KURUMSAL BİRİMLER BASIN FAALİYETİ HİZMETLER SİTE HARİTASI
Bakanlık Geri
Bakan Yaşar GÜLER

Yaşar GÜLER

Bakan

1954 doğumlu olan Yaşar GÜLER, Teğmen rütbesiyle 1974’te Kara Harp Okulundan ve 1975’de Muhabere Okulundan mezun olmasını müteakip 1975-1984 yıllarında çeşitli birliklerde Muhabere Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1986’da Kara Harp Akademisinden, 1988’de Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olduktan sonra Kurmay subay olarak sırasıyla; Yurt İçi Bölge Komutanlığı Harekât Başkanı (1986-1988), Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı Plan Subayı (1988-1991), 12’nci Piyade Tümen Komutanlığı Harekât ve Eğitim Şube Müdürü (1991-1992), Silopi’de İç Güvenlik Tabur Komutanı (1992-1994), Bosna-Hersek Türk Tugayı Komutan Yardımcısı (1994-1995), Başbakanlık Askerî Başdanışmanlığı Proje Subayı (1995-1997), Napoli/İtalya’da konuşlu NATO Güney Bölge Komutanlığı Muhabere Başkan Yardımcısı (1997-1999), Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanı (1999-2000), Genelkurmay Başkanlığı Tatbikatlar Şube Müdürü (2000-2001) olarak görev yapmıştır. 2001 yılında ise Tuğgeneralliğe terfi etmiştir.

Tuğgeneral rütbesiyle 10’uncu Piyade Tu...

Devamı

MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Millî Savunma Bakanlığı Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı İstanbul’da IDEF 2025 Fuarı’nda Gerçekleştirildi

Tarih: 23.07.2025

Millî Savunma Bakanlığı Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2025) gerçekleştirildi. Bakanlık Sözcüsü ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından gerçekleştirilen toplantıda basın mensuplarıyla şu bilgiler paylaşıldı. 

IDEF’E 50 ÜLKEDEN 1400’ÜN ÜZERİNDE FİRMA KATILIYOR

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Bakanlığımız ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetim ve sorumluluğunda, Savunma Sanayii Başkanlığının destekleri ile 22-27 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen “IDEF 2025 17’nci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı” münasebetiyle İstanbul Fuar Merkezinde icra ettiğimiz Millî Savunma Bakanlığı Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı’na hoş geldiniz.

- Savunma sanayimizin sahip olduğu imkân ve kabiliyetlerin dünya çapında tanıtılmasına önemli katkılar sağlayan,

- Savunma, güvenlik, denizcilik, havacılık ve uzay sanayi alanlarında önemli bir uluslararası tanıtım, pazarlama ve iş birliği platformu olan ve

- Dünyanın en etkin savunma fuarları arasında seçkin bir konumda bulunan IDEF 2025’in savunma sanayimize değerli katkılar sağlayacağına inanıyor, emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz.

50 ülkeden 1400’ün üzerinde katılımcı firma; 99 ülke ve uluslararası kuruluştan 120 binin üzerinde ziyaretçi ile 113’ü üst düzey olmak üzere 219 heyete mensup 937 heyet üyesinin katılım sağladığı fuarda;

- Yerli ve millî savunma sanayimizin ulaştığı seviye ve gelecek hedefleri tüm dünyaya tanıtılmakta,

- Deniz, hava ve kara sistemleri, askerî teçhizat, güvenlik ekipmanları, silah, mühimmat ve savunma elektroniği gibi 1100’ü ilk kez olmak üzere 5 binden fazla ürün sergilenmektedir.

BİRLEŞİK KRALLIK İLE EUROFIGHTER ANLAŞMASI İMZALANDI

Diğer yandan 22 Temmuz’da Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştirilen IDEF 2025’in açılış törenine katılan Sayın Bakanımız, fuar kapsamında; katılımcı ülkelerin başta Savunma Bakanları olmak üzere üst düzey temsilcileriyle bir araya gelerek savunma sanayi, askerî eğitim ve iş birliği alanlarında görüş alışverişinde bulunmaktadır.

Bu çerçevede;

- Dün Azerbaycan, Belçika, Senegal, Slovenya ve Kongo Savunma Bakanlarının yanı sıra Pakistan Genelkurmay Başkanı, Vietnam Savunma Bakan Yardımcısı ve Libya Ulusal Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı ile görüşen Sayın Bakanımız,

- Aynı gün Azerbaycan Savunma Bakanı ile “Karşılıklı Askerî Güvenliğin Güçlendirilmesine İlişkin Mutabakat Muhtırası”nı imzalamıştır.

Sayın Bakanımız bugün de Birleşik Krallık Savunma Bakanı ile bir araya gelerek ülkemizin Eurofighter Typhoon kullanıcısı olarak kabulüne ilişkin tam kapsamlı bir anlaşmaya yönelik Mutabakat Zaptı’nı imzalamıştır.

YENİ SİLAH SİSTEMLERİ ENVANTERE ALINDI

Yerli ve millî savunma sanayimizin ürettiği silah ve sistemlerle Türk Silahlı Kuvvetlerimizin güç ve etkinliğinin artırılmasına yönelik faaliyetler kapsamında ise;

- Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca muhtelif miktarda 5,56 mm Piyade Tüfeği (SAR-56) muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanarak envantere alınmıştır.

- İstanbul Tersanesi Komutanlığımız ve BMC Power AŞ iş birliği ile geliştirilen montaj, entegrasyon ve testleri İstanbul Tersanesi Komutanlığımızda başarıyla tamamlanan yerli ve millî motor Levent, 18 Temmuz’da hizmete alınmıştır.

Dünyanın en iyi işverenlerinin ödüllendirildiği “Stevie Awards for Great Employers” kapsamında; 1 altın, 1 gümüş ve 3 bronz olmak üzere toplam 5 ödül kazanan Bakanlığımıza bağlı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketimizi ve çalışanlarını tebrik ediyoruz.

4 PKK’LI TERÖRİST DAHA TESLİM OLDU

Ülkemizin huzur, güvenlik ve istikrarı için görev ve faaliyetlerine kararlılıkla devam eden Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, ülkemize yönelik risk ve tehdit unsurları ile mücadelesi kapsamında son bir hafta içerisinde;

- 4 PKK’lı terörist daha teslim olmuş,

- Pençe-Kilit başta olmak üzere operasyon bölgelerinde tespit edilen, teröristlere ait mağara, sığınak ve barınaklarda ele geçirilen çok sayıda silah, mühimmat ve muhtelif malzeme kullanılamaz hâle getirilmiştir.

HUDUTLARDA 207 ŞAHIS YAKALANDI

Zorlu iklim ve arazi şartlarında kesintisiz devam eden hudut güvenliği faaliyetleri çerçevesinde hafta boyunca;

- 207 şahıs yakalanmış, 1 Ocak’tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 3 bin 959 olmuştur.

- Hafta içerisinde engellenen 638 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 43 bin 630’a ulaşmıştır.          

Suriye Harekât Alanlarında devam eden “tünel imha” faaliyetleri kapsamında bugüne kadar 212’si Tel Rıfat, 286’sı Menbic bölgesinde olmak üzere toplam 498 kilometre uzunluğundaki tüneller imha edilmiştir.

21 Temmuz’da Deniz Kuvvetlerimize ait insansız hava araçları ile gerçekleştirilen keşif ve gözetleme faaliyetleri esnasında;

- Yunanistan’a ait Sahil Güvenlik botunun Sisam Adası’nın doğusunda düzensiz göçmenleri taşıyan botu bıraktığı tespit edilmiş,

- Sahil Güvenlik Komutanlığımız bilgilendirilerek söz konusu göçmenlerin kurtarılması sağlanmıştır. 

KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI’NIN 51’İNCİ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; uluslararası görevler ve ikili ilişkiler kapsamında üstlendiği sorumluluklarla, küresel güvenliğe yapıcı katkılar sağlamaya devam etmektedir.

51 yıl önce gerçekleştirdiğimiz Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kıbrıs Türkü’ne yönelik insanlık dışı katliamlara son verilmiş ve Ada’ya barış, güven ve huzur getirilmiştir.

Bu vesileyle Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı”nın 51’inci yıl dönümünü bir kez daha kutluyor; şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize sağlıklı ve mutlu ömürler diliyoruz.

Barış ve Özgürlük Bayramı törenleri kapsamında;

- 19-21 Temmuz tarihleri arasında, TCG I. İnönü, TCG İmbat, TCG Sancaktar ve TCG Bandırma gemilerimiz tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne liman ziyaretleri,

- 20 Temmuz’da muharip uçak geçişi ile SOLOTÜRK tarafından gösteri uçuşu yapılmıştır.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin meşru çıkarlarını her koşulda desteklediğimizi ve kazanılmış hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statülerinin teyidinin bizler için olmazsa olmaz olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz.

GAZZE’DEKİ TABLO İNSANLIĞIN VİCDANINI YARALAMAKTADIR

7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayan eylemleri, sadece Filistin halkını değil, tüm bölgeyi derin bir istikrarsızlığa sürüklemektedir. İsrail yönetiminin Gazze’ye yönelik orantısız ve ayrım gözetmeyen saldırıları; sivilleri, özellikle de kadın ve çocukları hedef almakta, temel insani değerleri ve uluslararası normları ağır şekilde ihlal etmektedir.

İnsani yardımların engellenmesi, temel yaşam ihtiyaçlarına erişimin kısıtlanması ve sivil altyapının sistematik şekilde tahrip edilmesi, Gazze’deki dramı insani bir felakete dönüştürmüş durumdadır. Bu tablo, yalnızca bölge halkının değil, tüm insanlığın vicdanını yaralamaktadır.

Bu kapsamda, uluslararası toplumu daha fazla can kaybının yaşanmaması, bölgede kalıcı barış ve istikrarın yeniden tesis edilebilmesi için hızlı bir şekilde sorumluluk almaya, güçlü ve ortak bir duruş sergilemeye davet ediyoruz.

SAYIN BAKANIMIZ İKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİ

Sayın Bakanımız hafta içerisinde ayrıca;

- 17 Temmuz’da Sayın Genelkurmay Başkanımızın resmî davetlisi olarak Ankara’da bulunan Fransa Genelkurmay Başkanı’nı kabul etmiş,

- 18 Temmuz’da Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Millî Savunma Üniversitemizde gerçekleştirilen “14'üncü Dönem Müşterek Komuta ve Kurmay Eğitimi” ile “7’nci Dönem Komuta ve Kurmay Eğitimi” mezuniyet törenlerine katılmış, ardından Komuta Kademesi, Bakan Yardımcılarımız ve Millî Savunma Üniversitesi Rektörümüz ile birlikte İstanbul’daki Özdemir Bayraktar Millî Teknoloji Merkezini ziyaret etmiştir.  

- 19-20 Temmuz tarihlerinde Mutlu Barış Harekâtı’nın 51’inci yıl dönümü kutlamalarına katılmak ve resmî temaslarda bulunmak üzere beraberinde Komuta Kademesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giden Sayın Bakanımız,

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı ile görüşmüş ve yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen resepsiyona katılmıştır.

- 28’inci Mekanize Piyade Tümen Komutanlığında inceleme ve denetlemelerde bulunan, Kıbrıs Şehit ve Gazi Derneklerinin değerli üyeleriyle bir araya gelen Sayın Bakanımız, Mutlu Barış Harekâtı’nın yıl dönümü için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne teşrif eden Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenine iştirak etmiş,

- 21 Temmuz’da, Genelkurmay Başkanımızın resmî davetlisi olarak ülkemize gelen Kuzey Makedonya Genelkurmay Başkanı’nı kabul etmiştir.

Sayın Genelkurmay Başkanımız resmî davetlisi olarak Ankara’ya gelen;

- Fransa Genelkurmay Başkanı ile 17 Temmuz’da,

- Kuzey Makedonya Genelkurmay Başkanı ile 21 Temmuz’da ikili ve heyetler arası görüşmeler yapmıştır.

TSK, EĞİTİM TATBİKAT VE ULUSLARARASI GÖREVLERE DEVAM EDİYOR

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; ulusal ve uluslararası eğitim ve tatbikat faaliyetlerini de başarıyla sürdürmektedir.

Bu çerçevede;

- Fiilî Hava İndirme Safhası 21-23 Temmuz tarihleri arasında Kayseri’de gerçekleştirilen ve ABD Avrupa ve Afrika Ordusu Komutanlığınca koordine edilen Agile Spirit 2025 Tatbikatı’nın fiilî arazi ve bilgisayar destekli komuta yeri safhaları 
25 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında Tiflis/Gürcistan’da icra edilecek,

- 13 Temmuz’da Birleşik Krallık’ta başlayan ve katılım sağladığımız Apollo Storm Özel Kuvvet Sertifikasyon Tatbikatı 27 Temmuz’da sona erecektir.

27 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında Karaçi/Pakistan’da “Türkiye-Pakistan Deniz Kuvvetleri İkili Amfibi Tatbikatı”nın icra edilmesi planlanmaktadır.

Diğer yandan 21-25 Temmuz tarihleri arasında;

- İtalya Deniz Kuvvetlerine ait Palinuro gemisi tarafından Aksaz’a,

- Fransa Deniz Kuvvetleri unsuru Provence gemisi tarafından Antalya’ya liman ziyaretleri gerçekleştirilmektedir.

- Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu (MCM Black Sea) görevi kapsamında; Bulgaristan Deniz Kuvvetlerine ait Struma gemisi tarafından 22-25 Temmuz,

- Romanya Deniz Kuvvetlerine ait Ghiculescu (Gikulesku) ve Balescu gemileri tarafından 23-25 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’a liman ziyaretleri yapılmaktadır.

ÖĞRENCİ VE PERSONEL TEMİNİ SÜRÜYOR

Personel ve askerî öğrenci alım/temin faaliyetlerimiz de planlandığı şekilde devam etmektedir.

- Millî Savunma Üniversitesi “2025 Yılı Askerî Öğrenci Temini Seçim Aşaması Faaliyetleri” 29 Temmuz’a kadar devam edecek,

“Millî Savunma Bakanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında İstihdam Edilmek Üzere Teknik Sınıflarda Uzman Erbaş Temini” başvuruları bugün (23 Temmuz) sona erecek,

- “Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına Sözleşmeli Er Temini” başvuruları ise 27 Temmuz’da tamamlanacaktır.

Ağustos, Eylül ve Ekim 2025 dönemlerinde silahaltına alınacak yedek subay/astsubay adayları ile erlerin sınıflandırma sonuçları 30 Temmuz 2025 itibarıyla
e-Devlet kapısından, askerlik şubelerinden ve MSB Mobil uygulamasından öğrenilebilecektir.

Sonuç olarak yüksek donanımı, tecrübeli personeli ve üstün harekât kabiliyetiyle Türk Silahlı Kuvvetlerimiz;

- Her türlü tehdidi kararlılıkla bertaraf etmeye,

- Kara, deniz ve hava unsurlarıyla milletimizin güvenliğini sağlamaya,

- Ulusal güvenliğimizin yanı sıra bölgesel ve küresel barış ve istikrara etkin katkılar sunmaya kararlılıkla devam edecektir.

Okunma Sayısı : 275

Diğer Haberler

Bir Kahraman Silah Arkadaşımız Şehit Oldu

Bir Kahraman Silah Arkadaşımız Şehit Oldu

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Gabon ve Lübnan Savunma Bakanları ile Görüştü

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Gabon ve Lübnan Savunma Bakanları ile Görüştü

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Irak Savunma Bakanı Sabit Muhammed Said El-Abbasi ile Görüştü

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Irak Savunma Bakanı Sabit Muhammed Said El-Abbasi ile Görüştü

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Guatemala Savunma Bakanı Henry David Saenz Ramos ile Görüştü

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Guatemala Savunma Bakanı Henry David Saenz Ramos ile Görüştü