MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Mustafa Kemal Atatürk Mustafa Kemal Atatürk Atatürk

19 Eylül Gaziler Günü Dolayısıyla Kara Harp Okulunda Tören Düzenlendi - T.C. Millî Savunma Bakanlığı

19 Eylül Gaziler Günü Dolayısıyla Kara Harp Okulunda Tören Düzenlendi

Tarih: 18.09.2026

19 Eylül Gaziler Günü ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e “Gazi”lik ünvanı ile “Mareşal” rütbesi verilişinin 105’inci yıl dönümü dolayısıyla Kara Harp Okulunda düzenlenen törene, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler beraberindeki TSK Komuta Kademesi ve Bakan Yardımcıları ile katıldı. 

Kahraman gazilerimiz ile kıymetli ailelerinin ve Azerbaycan’dan gelen kahraman gazilerimizin de katıldığı törende konuşan Bakan Yaşar Güler şunları söyledi:

ARAMIZDA AZERBAYCAN’DAN GELEN KAHRAMAN GAZİLERİMİZ DE VAR

Bugün vatanımızın bağımsızlığı ve asil milletimizin geleceği uğruna büyük bedeller ödeyen kahraman gazilerimizle, aynı çatı altında bulunmanın gururunu ve onurunu yaşıyoruz. Bugün aynı zamanda Millî Mücadelemizin Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’e “Gazi”lik ünvanı ve “Mareşal” rütbesi verilişinin de 105’inci yıl dönümüdür.

Bu anlamlı gün vesilesiyle bu toprakları bize vatan kılan, istiklal ve istikbalimiz uğruna sergiledikleri cesaret ve fedakârlıkla hafızalarımızda ölümsüzleşen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bütün kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz.

Ayrıca, şu anda aramızda can gardaşımız Azerbaycan’dan gelen kahraman gazilerimiz ile gazilerimizin kıymetli aileleri de bulunmakta. Azmin, inancın ve cesaretin temsilcisi olan can Azerbaycan’ın gurur kaynağı kahraman gazilerimizi ve kıymetli ailelerini de saygılarımla selamlıyor, kendilerine hoş geldiniz diyorum.

BÜYÜK BİR CESARET VE KARARLILIKLA MÜCADELE ETTİNİZ

Şehitlik ve gazilik, milletimizin gönlünde hiçbir makamla kıyaslanamayacak kadar müstesna bir yere sahiptir. İnanç dünyamızda da ayrı ve özel bir yeri olan bu iki mertebenin arkasında vatan ve millet için kendinden vazgeçebilmek vardır.

Ülkemizin ve can Azerbaycan’ın bağımsızlığı, milletimizin dirliği ve devletlerimizin bekası uğruna şehit ve gazilerimizin gösterdiği emsalsiz gayretler, bugün birlikte huzur ve güven içinde yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin ve can Azerbaycan’ın en sağlam teminatıdırlar. Onların yazdığı kahramanlık destanları aynı zamanda bugünümüzün dayanağı, yarınlarımızın da yol göstericisidir.

Değerli gazilerimiz, sizler milletimizin bağımsızlık ve istiklal iradesinin yaşayan timsallerisiniz.

Şanlı tarihimizin en kritik dönemeçlerinde mukaddes değerlerimiz uğruna büyük bir cesaret ve kararlılıkla mücadele ettiniz. Kimi zaman sınırda, kimi zaman cephede, kimi zaman ülkemizin ve can Azerbaycan’ın en zor günlerinde vatana ve vazifeye adanmışlıkla hareket ederek hiçbir fedakârlıktan kaçınmadınız. 

Her defasında aynı yüksek ruhla sorumluluk üstlendiniz, ülkelerimizin bugünlere ulaşmasına ve her birimizin güven içerisinde geleceğe bakmasına da büyük katkılar sundunuz. Aramızda vatan savunması sırasında bedeninin bir parçasını bu topraklara emanet eden kahraman gazilerimiz var.

Sizler bedeninizden bir parça verdiniz, milletimiz ise kalbinden bir parçayı sizinle birlikte taşıyor. Bu aziz millet kahramanlıklarınız ve fedakârlıklarınızı hiçbir zaman unutmayacaktır.

ŞEHİTLERİMİZİN VE GAZİLERİMİZİN KIYMETLİ AİLELERİ BAŞIMIZIN TACIDIR

Kahraman gazilerimizin kıymetli aileleri; bugün sizleri de ayrıca büyük bir şükranla selamlamak istiyorum.

Çok iyi biliyoruz ki bir gazi vatanı için büyük bir gururla mücadele ederken, ailesi de bu kutsal mücadelenin yükünü yüreğinde taşımaktadır. 

Bekleyen eşler...  Endişeyle kapıya bakan anneler ve babalar... Ve elbette babasını özleyen çocuklar... Üstelik yıllar boyunca sabırla, metanetle ve sevgiyle hayatını sürdüren aileler...

Evet, şimdi hep birlikte bu tarihî mücadelenin sessiz kahramanları olan ailelerimizi en güçlü şekilde alkışlayalım.

Şu bir gerçek ki kahraman gazilerimiz ile şehitlerimizin ve gazilerimizin çok kıymetli aileleri başımızın tacıdırlar.

Bu anlayışla gazilerimizin ve vazife malullerimizin sosyal ve özlük haklarını daha da geliştirmek, hayatın her alanında karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmek ve ailelerimizin refahını artırmak için devletimizin imkânları ölçüsünde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın koordinesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Nitekim geçtiğimiz ay Gazi Meclisimiz tarafından kabul edilen ilgili kanunla, bu konuda önemli bir adım daha atılmıştır. Elbette hiçbir maddi imkân sizin vatan için ödediğiniz bedelin karşılığı olamaz. Ancak bir nebze olsun sizlerin hayatını kolaylaştırmak için gerekli tüm adımları atmaya ve her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz.

TÜRKİYE BÖLGESEL BARIŞ VE İSTİKRARA KATKI SUNAN BİR DEVLET OLARAK HAREKET EDİYOR

Tüm dünya güvenlik mimarisinin ciddi şekilde sarsıldığı, belirsizliklerin, çatışmaların ve güç mücadelelerinin arttığı kritik bir dönemden geçmektedir. Yakın coğrafyamızda krizlerin ve çatışmaların devam ettiği bu süreçte Türkiye, kendi güvenliğini korurken bölgesel barış ve istikrara da katkı sunan, sorumluluk sahibi bir devlet olarak hareket etmektedir.

Bir taraftan sınırlarımızın güvenliği ve milletimizin huzuru için caydırıcılığımızı en üst seviyede tutuyor, diğer taraftan uluslararası meselelerin çözümünde barışı, istikrarı ve diyaloğu önceleyen bir yaklaşım sergiliyoruz.

Balkanlardan Kafkasya’ya, Karadeniz’den Orta Doğu ve Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada Türkiye’nin etkinliği her geçen gün daha da artmaktadır. Kahraman ordumuzun farklı coğrafyalarda icra ettiği görevler de ülkemizin uluslararası güvenlik mimarisindeki ağırlığını ve sorumluluğunu en açık şekilde göstermektedir.

Bu konumumuzu korumak ve daha da ileri seviyelere taşımak için ordumuzun imkân ve kabiliyetlerini mütemadiyen geliştiriyoruz. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın destek ve teşvikleriyle son yıllarda büyük ilerlemeler kaydeden yerli ve millî savunma sanayimiz de güvenlikten ekonomiye kadar ülkemizin gücüne ve uluslararası etkisine müstesna katkılar sunmaktadır. 

TERÖRSÜZ TÜRKİYE SÜRECİNİ TİTİZ ŞEKİLDE YÜRÜTMEKTEYİZ

Ülkemiz bölgesinde ve küresel ölçekte artan ağırlığıyla geleceğe daha emin adımlarla ilerlerken, içeride de tarihî bir dönüm noktasından geçmektedir. Kırk yılı aşkın süredir enerjimizi, kaynaklarımızı ve en acısı evlatlarımızı bizden alan terör belasından tamamen kurtulmak için yürütülen “Terörsüz Türkiye” sürecini devletimizin gücünden ve milletimizin hassasiyetlerinden hiçbir şekilde taviz vermeden, titiz bir şekilde yürütmekteyiz.

Bu süreç bin yıllık kardeşliğimizi tahkim etme, terörden tamamıyla kurtulma, daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye’ye ulaşma sürecidir. Şu hususu da özellikle vurgulamak isterim ki atılan tüm adımlar şehitlerimizin aziz hatırasına asla leke düşürmeyecek, gazilerimizin onuruna, asaletine ve emeklerine zarar vermeyecek niteliktedir.

Türkiye asırlara uzanan derin devlet aklı ve millî tarih şuurundan ilham alarak en kapsamlı planlamayla süreci yönetmektedir.  Çok iyi biliyoruz ki bugün terörle mücadelede elde ettiğimiz başarılar, sizlerin ve aziz şehitlerimizin yıllar boyunca verdiği mücadelelerin eseridir.

Terörün bütünüyle tasfiye edilmesi de bu toprakları bize vatan kılan siz kahramanlarımızın çabalarının asla boşa gitmediğinin de en güçlü nişanesidir. Dolayısıyla Terörsüz Türkiye hedefi geçmişi unutmak değil tam tersine geçmişte verilen büyük mücadelenin kazanımlarını kalıcı hâle getirmektir.

Esasen bu hedef milletimizin tamamının ortak gelecek, ortak güvenlik ve huzur talebidir. Bu sürecin nihai başarısı sayesinde kazanan 86 milyon vatandaşımızın tamamı yani Türkiye’miz olacaktır.

İçeride huzurunu ve güvenliğini kalıcı hâle getiren, birlik ve beraberliğini daha da güçlendiren bir Türkiye şüphesiz ki bölgesinde de güvenliğin ve barışın en güçlü aktörü olacaktır.

KAHRAMAN ORDUMUZ BÜTÜN GÖREVLERİ BAŞARIYLA YERİNE GETİRİYOR

Bir asır önce İstiklal Harbi’mizi zafere ulaştırmak için en zor şartlarda, mücadele eden kahraman ordumuz, bugün de aynı sorumluluk bilinciyle üstlendiği tüm görevleri büyük bir başarıyla yerine getirmektedir. 

Aradan geçen yüz yılı aşkın süre boyunca teknoloji ile birlikte savaşların niteliği ve tehditlerin şekli de değişti. Fakat değişmeyen bir şey var ki o da bu milletin vatanına sahip çıkma iradesidir.

Bugün bizlere düşen görev bu iradeyi en iyi şekilde korumak ve geleceğe taşımaktır. Bu mücadelede en büyük güvencemiz; yüksek nitelikleri disiplini, üstün vazife anlayışı ve çalışma azmi ile fedakârca görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman mensuplarıdır. 

Çok iyi biliyoruz ki her bir arkadaşım aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin bıraktığı aziz emaneti sarsılmaz bir bilinçle korumaktadır. Bundan sonra da aynı anlayışla görev yapmaya ülkemizin hak ve menfaatlerini kararlılıkla korumaya devam edeceğiz. 

Bu duygu ve düşüncelerle; Mete Han’dan Sultan Alparslan’a, Fatih Sultan Mehmet’ten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve bugüne kadarki tüm devlet büyüklerimizi ve komutanlarımızı saygıyla anıyorum.

Aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor tedavisi devam eden gazilerimize acil şifalar diliyor, gazilerimize, şehit ve gazilerimizin kıymetli ailelerine saygı ve şükranlarımı sunuyorum.

Bu anlamlı törenin hazırlanması ve icrasında emeği geçen özellikle şehit-gazi ailelerimizle yakından ilgilenen Şehit ve Gazi İşleri Daire Başkanlığımız ile bu güzide konseri icra eden Millî Savunma Bakanlığı Armoni Mızıkamıza, Mehteran Birliğimize ve kıymetli solistlerimize de teşekkürlerimi sunuyorum.

Ve son olarak, bütün gazilerimize bir kez daha seslenmek istiyorum:

Sizler bu milletin hafızası ve şeref madalyasısınız. Sizlerle gurur duyuyoruz. 19 Eylül Gaziler Gününüzü en içten duygularımla kutluyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Kalın sağlıcakla.

Okunma Sayısı : 123

Diğer Haberler

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Somali Büyükelçimiz Ferhat Alkan'ı Kabul Etti

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Somali Büyükelçimiz Ferhat Alkan'ı Kabul Etti

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Gaboron (Botsvana) Büyükelçimiz Vesime Ela Beşkardeş Karagöl’ü Kabul Etti

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Gaboron (Botsvana) Büyükelçimiz Vesime Ela Beşkardeş Karagöl’ü Kabul Etti

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Umman Büyükelçimiz Olarak Atanan Hüseyin Ergani’yi Kabul Etti

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Umman Büyükelçimiz Olarak Atanan Hüseyin Ergani’yi Kabul Etti

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Mehdi Eker ile Millî Savunma Bakanlığında Bir Araya Geldi

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Mehdi Eker ile Millî Savunma Bakanlığında Bir Araya Geldi