ANA SAYFA BAKAN KURUMSAL BİRİMLER BASIN FAALİYETİ HİZMETLER SİTE HARİTASI
Bakanlık Geri
Bakan Yaşar GÜLER

Yaşar GÜLER

Bakan

1954 doğumlu olan Yaşar GÜLER, Teğmen rütbesiyle 1974’te Kara Harp Okulundan ve 1975’de Muhabere Okulundan mezun olmasını müteakip 1975-1984 yıllarında çeşitli birliklerde Muhabere Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1986’da Kara Harp Akademisinden, 1988’de Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olduktan sonra Kurmay subay olarak sırasıyla; Yurt İçi Bölge Komutanlığı Harekât Başkanı (1986-1988), Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı Plan Subayı (1988-1991), 12’nci Piyade Tümen Komutanlığı Harekât ve Eğitim Şube Müdürü (1991-1992), Silopi’de İç Güvenlik Tabur Komutanı (1992-1994), Bosna-Hersek Türk Tugayı Komutan Yardımcısı (1994-1995), Başbakanlık Askerî Başdanışmanlığı Proje Subayı (1995-1997), Napoli/İtalya’da konuşlu NATO Güney Bölge Komutanlığı Muhabere Başkan Yardımcısı (1997-1999), Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanı (1999-2000), Genelkurmay Başkanlığı Tatbikatlar Şube Müdürü (2000-2001) olarak görev yapmıştır. 2001 yılında ise Tuğgeneralliğe terfi etmiştir.

Tuğgeneral rütbesiyle 10’uncu Piyade Tu...

Devamı

MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Millî Savunma Bakanlığında Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Tarih: 07.08.2025

Millî Savunma Bakanlığının faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin olarak Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından icra edilen toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:

ANAFARTALAR ZAFERİ’NİN 110’UNCU YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN     

Öncelikle Çanakkale Destanı’nın dönüm noktalarından biri olan Anafartalar Zaferi’nin 110’uncu yıl dönümünü (10 Ağustos) şimdiden kutluyor; başta Anafartalar Kahramanı ve Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımız ile 61 yıl önce Kıbrıs’a yönelik düzenlenen hava harekâtında esir düşen ve Rumlar tarafından yapılan acımasızca işkenceyle şehit edilen Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidimiz Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’i ve Kıbrıs’ta kahramanca bir direniş sergileyen Erenköy şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.
    
5 PKK’LI TERÖRİST DAHA TESLİM OLDU 

Savunma ve güvenliğimizin teminatı olan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ülkemizin huzur, güvenlik ve istikrarı için gerçekleştirdiği operasyon, arama-tarama faaliyetleri kapsamında son bir hafta içerisinde;
- Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 5 PKK’lı terörist daha teslim olmuş,

Sınır emniyeti faaliyetleri kapsamında ise,
- Son bir hafta içerisinde, 7’si terör örgütü mensubu olmak üzere 239 şahıs yakalanmış, 1 Ocak’tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 4 bin 496 olmuştur.
- Son bir haftada engellenen 869 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 45 bin 159’a ulaşmıştır.
    
Suriye Harekât Alanlarında devam eden “tünel imha” faaliyetleri kapsamında, son bir haftada Menbic bölgesinde imha edilen 11 kilometre uzunluğundaki tünel ile birlikte, imha edilen tünel uzunluğu Tel Rıfat ve Menbic dâhil 528 kilometre olmuştur.
        
İSRAİL, AÇLIK SİLAHIYLA SOYKIRIM UYGULAMAYA DEVAM EDİYOR 
        
İsrail, Gazze halkı üzerinde açlık silahıyla soykırım uygulamaya devam etmekte, ateşkes müzakerelerini sündürmek suretiyle Gazze halkının direncini kırmayı ve yurtlarını terk etmeye zorlamayı hedeflemektedir.
İsrail yönetimi ayrıca Batı Şeria’yı ilhak etmeye yönelik kabul edilemez hukuksuz adımlar da atmaktadır.
    
İsrailli yöneticilerin 3 Ağustos 2025 tarihinde Mescid-i Aksa’ya düzenledikleri baskın tarzındaki kışkırtıcı eylemleri ve son dönemlerdeki ilhak çağrıları iki devletli çözüm ve barış umutlarını hedef almaktadır.
İsrail’in Filistin’de ve bölgede sergilediği barış karşıtı tutumu karşısında, derhâl ateşkes sağlanarak, iki devletli çözüm temelinde kalıcı barış tesis edilmelidir.  
    
SAYIN BAKANIMIZ, SENEGAL BAŞBAKANI’NIN KÜLLİYE’YE YAPACAĞI ZİYARETE KATILACAK 

Sayın Bakanımız hafta içerisinde;
31 Temmuz’da Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak ülkemize gelen Gabon Cumhurbaşkanının Anıtkabir ziyareti ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen ikili görüşmeye refakat etmiş; mevkidaşı ile “Askerî Eğitim İş Birliği Anlaşması”nı, “Askerî Sağlık Alanında Eğitim ve İş Birliği” ve “Nakdî Yardım Uygulama” protokollerini imzalamış, ardından Dışişleri Bakanımız ve MİT Başkanımız ile Dışişleri Bakanlığında bir araya gelmiştir.

1 Ağustos’ta Deniz Kuvvetleri Komutanımızın davetlisi olarak Ankara’ya gelen Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı’nı kabul eden Sayın Bakanımız, aynı gün komuta kademesi ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Toplumsal Direniş Bayramı ve Silahlı Kuvvetler Günü münasebetiyle Ankara’da düzenlenen resepsiyona katılmıştır.
Sayın Bakanımız, bugün (7 Ağustos) Türkiye Büyük Millet Meclisinde Samsun iline verilecek “İstiklal Madalyası Takdim Töreni”ne katılacak, ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak ülkemize gelen Senegal Cumhuriyeti Başbakanı’nın Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştireceği görüşmelere refakat edecektir.
Sayın Bakanımız yarın (8 Ağustos) TBMM’de düzenlenecek “Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu Toplantısı”na katılarak komisyon üyelerine bilgilendirmede bulunacaktır.

TSK EĞİTİM TATBİKAT VE ULUSLARARASI GÖREVLERE DEVAM EDİYOR 

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin imkân ve kabiliyetlerini daha üst seviyelere çıkarmak için eğitim ve tatbikat faaliyetleri de aralıksız sürdürülmektedir.
Bu çerçevede;
- 30 Temmuz’da ABD’de başlayan Emerald Warrior Spiral (Yakın Hava Desteği) Tatbikatı yarın (8 Ağustos) sona erecek,
- 12-22 Ağustos tarihleri arasında Gölcük/Kocaeli’de Deniz İkmal Merkezî Komutanlığında Yıldırım-2025 Seferberlik Tatbikatı icra edilecektir.

NATO Daimî Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 görevi kapsamında,
- İtalya Deniz Kuvvetlerine ait Foscari ve Rimini gemileri tarafından 6-11 Ağustos tarihleri arasında İzmir’e liman ziyaretleri yapılmakta, 
- Kanada Deniz Kuvvetlerine ait Saint Johns gemisi tarafından
8-12 Ağustos tarihleri arasında Aksaz’a liman ziyareti gerçekleştirilecektir.

İtalya Deniz Kuvvetleri unsuru San Giusto tarafından 6-9 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’a liman ziyareti yapılmakta, 
NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 görevi kapsamında, 9-11 Ağustos tarihleri arasında TCG Gelibolu tarafından Suda/Yunanistan’a liman ziyareti gerçekleştirilecektir.
    
TCG Oruçreis ve TCG Heybeliada gemilerimiz tarafından, 12-16 Ağustos tarihleri arasında Romanya Deniz Kuvvetleri Günü münasebetiyle Köstence/Romanya’ya liman ziyareti yapılacaktır.
    
Maldivler’in savunma altyapısını geliştirmek ve desteklemek amacıyla hibe edilen TCG Volkan’ın, yarın (8 Ağustos) Maldivler seyrini tamamlaması ve 16 Ağustos’ta “Hizmete Giriş Töreni”nin icra edilmesi planlanmaktadır.
            
Millî Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu öğrencilerimizin Açık Deniz Eğitimleri kapsamında Azerbaycan, Libya ve Tunus Deniz Harp Okullarından misafir askerî öğrencilerin de katılımı ile 31 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında Arnavutluk’a liman ziyareti yapan TCG Sancaktar, 5-8 Ağustos tarihleri arasında ise Malta’ya liman ziyareti gerçekleştirmektedir. 
            
Hava Kuvvetlerimiz tarafından 6 Ağustos’ta;
- NATO Güvence Tedbirleri kapsamında Romanya hava sahasında Havadan İhbar Kontrol uçağımız ile uçuş görevi yapılmış,
- NATO Müttefik Hava Komutanlığınca Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri bünyesinde yürütülmekte olan Esnek Caydırıcılık Seçenekleri kapsamında ise yine Romanya hava sahasında icra edilen Mukabil Hava Harekâtı Eğitimi’ne 2 adet F-16 uçağımız ile katılım sağlanmıştır.

Ayrıca “Türk Silahlı Kuvvetleri ve Havacılık Tanıtım Faaliyetleri” çerçevesinde Trabzon’un Of ilçesinde 9 Ağustos’ta, Merkez ilçesinde 10 Ağustos’ta Türk Yıldızları tarafından gösteri uçuşları icra edilecektir.
Mehteran Birlik Komutanlığımızca, 8-9 Ağustos’ta Nevşehir’de yapılacak “Kültür Yolu Festivali” kapsamında konserler düzenlenecektir.

Diğer yandan 23 Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında; Fransa’da düzenlenen ve 44 ülkeden sporcuların katıldığı “Ateşli Silahlar Avrupa Şampiyonası”nda;
- 50 metre Tabanca Takım kategorisinde Avrupa ikincisi, 25 metre Standart Tabanca Takım kategorisinde ise Avrupa üçüncüsü olan ve “Türkiye Atış Millî Takımı” adına katılan Türk Silahlı Kuvvetleri Spor Gücü Atış Takımımız ile
- 2-3 Ağustos tarihlerinde Eğirdir/Isparta’da icra edilen Eğirdir Triatlon Türkiye Şampiyonası’nda birincilik elde eden TSK Spor Gücü Triatlon Takımımızı ve dereceye giren sporcularımızı bir kez daha tebrik ediyoruz.
    
YENİ SİLAH SİSTEMELERİ ENVANTERE GİRDİ 

Ulusal güvenliğimizin ayrılmaz parçası olan yerli ve millî savunma sanayimizin ürettiği harp araç gereç ve mühimmatıyla Türk Silahlı Kuvvetlerimizin güç ve etkinliğini daha da artırma çalışmalarımız devam etmektedir.
        
Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca muhtelif miktarda;
- 5,56 mm Hafif Makineli Tüfek,
- Dragoneye-2 Termal Kamera,
- T-70 Genel Maksat Helikopteri ile
- Zırhlı Akaryakıt Tankeri muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanarak envantere alınmıştır.
        
ÖĞRENCİ VE PERSONEL TEMİN FAALİYETLERİ SÜRÜYOR 

Personel ve askerî öğrenci alım/temin faaliyetlerimiz de planlandığı şekilde devam etmektedir. 
25 Temmuz’da başlayan Millî Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarına “Uzman Yardımcısı Temini” başvuruları 25 Ağustos’a kadar,
- 4 Ağustos’ta başlayan “Millî Savunma Bakanlığına Sözleşmeli Bilişim Personeli Temini” kapsamındaki başvurular 3 Eylül’e kadar sürecektir.

2025 Yılı Millî Savunma Üniversitesi Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları sınav sonuçları dün (6 Ağustos) itibarıyla açıklanmıştır. Adaylar sınav sonuçlarını Personel Temin Daire Başkanlığımızın internet adresinden ve MSB Mobil uygulamasından öğrenebilecektir.
Ayrıca Millî Eğitim Bakanlığı ile Bakanlığımıza bağlı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketimiz (MKE AŞ) arasında imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilen “MKE Dersliksiz Okul” uygulaması çerçevesinde, teknik sınavlar 4-8 Ağustos tarihleri arasında Kırıkkale’deki MKE Mühimmat Fabrikası Müdürlüğünde gerçekleştirilmektedir.
Diğer yandan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Komuta Kademesi’nin şekillendiği 2025 yılı Yüksek Askerî Şûra toplantısı 5 Ağustos’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde icra edilmiştir. 
Sayın Cumhurbaşkanımızın onayını müteakip açıklanan Yüksek Askerî Şûra kararlarının bir kez daha devletimize, milletimize ve Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyoruz.
    
Sonuç olarak bağımsızlığımızın, bölünmez bütünlüğümüz ile millî birlik ve beraberliğimizin güvencesi olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; karada, denizde ve havada ülkemizin savunma ve güvenliğini sağlamaya ve kendisine tevdi edilen tüm görevleri başarı ile yerine getirmeye devam edecektir.

Okunma Sayısı : 317

Diğer Haberler

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Samsun’a İstiklal Madalyası Takdim Töreni’nde Konuştu

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Samsun’a İstiklal Madalyası Takdim Töreni’nde Konuştu

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan 2025 Yılı Yüksek Askerî Şûra Kararlarını İmzaladı

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan 2025 Yılı Yüksek Askerî Şûra Kararlarını İmzaladı

Yüksek Askeri Şûra Toplantısı Öncesinde Şûra Üyeleri Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında Anıtkabir’i Ziyaret Etti

Yüksek Askeri Şûra Toplantısı Öncesinde Şûra Üyeleri Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında Anıtkabir’i Ziyaret Etti

İki Kahraman Silah Arkadaşımız Şehit Oldu

İki Kahraman Silah Arkadaşımız Şehit Oldu