ANA SAYFA BAKAN KURUMSAL BİRİMLER BASIN FAALİYETİ HİZMETLER SİTE HARİTASI
Bakanlık Geri
Bakan Yaşar GÜLER

Yaşar GÜLER

Bakan

1954 doğumlu olan Yaşar GÜLER, Teğmen rütbesiyle 1974’te Kara Harp Okulundan ve 1975’de Muhabere Okulundan mezun olmasını müteakip 1975-1984 yıllarında çeşitli birliklerde Muhabere Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1986’da Kara Harp Akademisinden, 1988’de Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olduktan sonra Kurmay subay olarak sırasıyla; Yurt İçi Bölge Komutanlığı Harekât Başkanı (1986-1988), Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı Plan Subayı (1988-1991), 12’nci Piyade Tümen Komutanlığı Harekât ve Eğitim Şube Müdürü (1991-1992), Silopi’de İç Güvenlik Tabur Komutanı (1992-1994), Bosna-Hersek Türk Tugayı Komutan Yardımcısı (1994-1995), Başbakanlık Askerî Başdanışmanlığı Proje Subayı (1995-1997), Napoli/İtalya’da konuşlu NATO Güney Bölge Komutanlığı Muhabere Başkan Yardımcısı (1997-1999), Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanı (1999-2000), Genelkurmay Başkanlığı Tatbikatlar Şube Müdürü (2000-2001) olarak görev yapmıştır. 2001 yılında ise Tuğgeneralliğe terfi etmiştir.

Tuğgeneral rütbesiyle 10’uncu Piyade Tu...

Devamı

MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı

DÖVİZLE ASKERLİK İŞLEMLERİ

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 39’uncu maddesi birinci fıkrası ve Askeralma Yönetmeliği’nin 73’üncü maddesi birinci fıkrası gereğince vatandaşlarımızın ikamet ettikleri bölgelerdeki Türk konsolosluklarına başvurmaları halinde yararlanma şartlarını haiz olup olmadıkları konsolosluklarımızca değerlendirilecektir.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 39’uncu maddesi birinci fıkrası (b) bendi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 73’üncü madde birinci fıkrası (d) bendi gereğince dövizle askerlik ödeme miktarını başvuru esnasında peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. Taksitle ödeme imkânı bulunmamaktadır.

  • Yaş sınırı yoktur. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız için 38 yaş sınırı kaldırılmıştır. 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 39’uncu maddesi birinci fıkrası (b) bendi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 80’inci maddesi gereğince vatandaşlarımızın ikamet ettikleri bölgelerdeki Türk konsolosluklarına başvurmaları halinde yararlanma şartlarını haiz olup olmadıkları konsolosluklarımızca değerlendirilecektir.

  • Askeralma Yönetmeliği’nin 76’ncı maddesi üçüncü fıkrası gereğince bu durumda olan vatandaşlarımızın, ödemelerinin T.C. Merkez Bankası/konsolosluk kayıtlarına geçmiş olması ve iade edilmemiş olması halinde ödemiş oldukları döviz miktarı ödeyecekleri döviz miktarına mahsup edilecektir.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 2’nci maddesi ve Askeralma Yönetmeliğinin 73’üncü maddesi birinci fıkrası (ç) bendi gereğince dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen çok vatandaşlık statüsünde bulunan vatandaşlarımızın, yurt dışında 1095 günlük bulunma süresini doldurmuş olmaları kaydıyla çalışma şartı aranmayacaktır.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 39’uncu maddesi birinci fıkrası (a) bendi ve Askeralma Yönetmeliğinin 73’üncü maddesi birinci fıkrası (b) bendi gereğince hesaplanan oturma ve çalışma izinleri 1095 günü karşılıyorsa ve başvuru şartlarını taşıyorsanız yurt dışı işçi ertelemelerinin iptal edilmesi, dövizle askerlik hizmetinden yararlanmalarına engel değildir. Ertelemelerinin iptal edildiği tarihten önceki çalışılan süreler başvuru tarihinde yararlanma şartlarını haiz olmak şartıyla dövizle askerlik için aranacak çalışma süresine dâhil edilir.

  • Bursunuzu iptal ettirmenize gerek yoktur. 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 39’uncu maddesi birinci fıkrası (a) bendi ve Askeralma Yönetmeliğinin 73’üncü maddesi birinci fıkrası (b) bendi gereğince yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilmeleri için çalışma iznini de ihtiva eden oturma veya doğrudan çalışma iznine sahip olarak işçi-işveren-meslek/sanat mensubu statüsünde yabancı ülkelerde ya da bir iş sözleşmesi ile yabancı bayraklı gemilerde gemi adamı statüsünde, Türkiye’de geçen süreler hariç toplam en az 3 yıl (1095 gün) süre ile çalışmış olmaları gerekmektedir. Çok vatandaşlık statüsünde bulunanlar ile yurt dışında doğup yurt dışında ikamet eden ve süresiz ikamet iznine sahip olanlar en az üç yıl süre ile yurt içinde geçen süreler hariç yurt dışında bulunmuş olmaları gerekmektedir. Askeralma Yönetmeliğinin 73’üncü madde 13’üncü fıkrası gereğince resmi burslu öğrenci olmanızın dövizle askerlik hizmetine herhangi bir etkisi yoktur. Önemli olan, yabancı ülke makamlarınca verilen oturma-çalışma izninin size yasada öngörülen işçi-işveren-meslek/sanat mensubu statülerinden birini sağlamasıdır.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 39’uncu maddesi birinci fıkrası (a) bendi ve Askeralma Yönetmeliğinin 73’üncü maddesi birinci fıkrası (b) bendi gereğince vatandaşlarımızın yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren ya da meslek-sanat mensubu statüsünde çalıştıkları tüm süreler, Askeralma Yönetmeliğinin 74’üncü maddesinde istenen belgelerle konsolosluklara müracaatlarında, başvuru tarihinde yararlanma şartlarını haiz olmak şartıyla dövizle askerlik hizmeti için gerekli çalışma süresinden sayılır.

  • Dövizle askerlik kapsamında başvuruda bulunan vatandaşlarımıza temel askerlik eğitimi yapma zorunluluğu kaldırılarak uzaktan eğitim imkânı sağlandığından Türkiye’ye gelerek askerlik hizmetini yapma zorunlulukları yoktur.

  • 13 Temmuz 2022 tarih ve 31892 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak 7179 sayılı Askeralma Kanunu’na ilave edilen Geçici 2‘nci Madde yürürlüğe girmiştir. Mülga 1111 sayılı Kanun hükümlerince dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuran ancak ödemesini süresi içinde tamamlamama veya yurt içinde altı aydan fazla kalma nedeni ile dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılan yükümlüler yurt içinde askerlik şubelerine, yurt dışında yurt dışı temsilciliklerine müracaat ederek, başvuru şartlarını yerine getirmeleri halinde dövizle askerlik hizmeti kapsamına alınarak işlemlerini sonuçlandırabileceklerdir.

  • Bu durumda olanların 7179 sayılı Askeralma Kanunu 39’uncu maddesi birinci fıkrası (b) bendinde ve Askeralma Yönetmeliğinin 73’üncü maddesi birinci fıkrasında belirtilen şartları haiz olmak şartıyla uzaktan eğitimi tamamlamalarını müteakip konsolosluklarına gerekli belgeleri ibraz etmeleri ve ödemelerini 7179 sayılı Askeralma Kanunu 39’uncu maddesi gereğince belirtilen döviz miktarına tamamlamaları halinde dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilmeleri mümkün olabilecektir.

  • Yurt dışında çalışmalarına rağmen maaş veya ücretleri yurt içinden transfer edilenlerin dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilmelerine 7179 sayılı Askeralma Kanunu 39’uncu maddesi üçüncü fıkrası ve Askeralma Yönetmeliğinin 73’üncü maddesi üçüncü fıkrası gereğince yasal imkân bulunmamaktadır.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu 39’uncu maddesi ikinci fıkrası ve Askeralma Yönetmeliğinin 73’üncü maddesi altıncı fıkrası gereğince yurt dışında doğup yurt dışında ikamet eden ve süresiz ikamet iznine sahip olan çok vatandaşlık hakkına sahip olmayan vatandaşlarımızda en az üç yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunmaları hâlinde çalışma şartı aranmadan kanunda yazılı diğer şartları sağlamak koşuluyla dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilirler.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu 39’uncu maddesi ikinci fıkrası ve Askeralma Yönetmeliğinin 73-75’inci maddeleri kapsamında vatandaşlarımız, uzaktan eğitimi aldıktan sonra dövizle askerlik hizmetinden yararlanmalarına esas teşkil eden diğer evrakı ile konsolosluklarına müracaat etmeleri, konsolosluklarınca başvurularının uygun görülmesi, başvuru tarihlerinde geçerli olan döviz miktarını ödemeleri, başvuru bilgilerinin askerlik şubelerine ulaşmasını müteakip askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.

  • Uzaktan eğitim konuları ,“Ülkemizi Tanıyalım”, “Türk Silahlı Kuvvetlerini Tanıyalım” ve “Temel Askerlik Eğitimi” ana başlıkları altında toplanmıştır.

  • Dövizle askerlik hizmeti kapsamında uzaktan eğitim portalına https://dovizle.msb.gov.tr adresinden giriş yapılmaktadır.

  • https://dovizle.msb.gov.tr internet adresinde ana sayfada bulunan “sisteme giriş” bölümünden T.C. Kimlik Numarası ve belirlediğiniz şifre ile uzaktan eğitim portalı eğitim içeriklerine erişebilirsiniz. İlk defa siteye giriş yapıyorsanız “sisteme giriş” bölümünde “yeni hesap” butonunu tıklayarak açılan pencerede kişisel bilgilerinizi doldurmak suretiyle ana sayfadan T.C. Kimlik Numarası ve belirlediğiniz şifre ile giriş yapabilirsiniz.

  • Uzaktan eğitimi tamamladıktan sonra konsolosluğunuza başvurmanız, ödeme ve diğer başvuru işlemlerini tamamlamanız gerekmektedir.

  • Vatandaşlarımız, uzaktan eğitim programını tamamladıktan sonra dövizle askerlik hizmetinden yararlanmalarına esas teşkil eden diğer evrakı ile konsolosluklarına müracaat etmeleri, konsolosluklarınca başvurularının uygun görülmesi, 7179 sayılı Askeralma Kanununda belirtilen döviz miktarını veya karşılığı yabancı ülke parasını peşin ödemeleri ve başvuru bilgilerinin askerlik şubelerine ulaşmasını müteakip askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu 39’uncu maddesi birinci fıkrası ve Askeralma Yönetmeliğinin 73’üncü maddesi birinci fıkrası (d) bendi gereğince tespit edilen ve başvuru tarihinizde konsolosluğunuzca tahsil edilecek mevzuatta öngörülen döviz miktarını ödemeniz gerekmektedir.

  • Uzaktan eğitimi tamamlamış olmanız nedeniyle, dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvurmuş sayılabilmeniz mümkün değildir.

  • Uzaktan eğitimi yenilemeye gerek yoktur.

  • Sisteme giriş ile ilgili sorun yaşanması durumunda https://dovizle.msb.gov.tr internet adresinde ana sayfa sağ alt bölümünde yer alan  “Destek İçin İletişime Geçiniz” kısmına T.C. Kimlik numaranızı, başvuru yapacağınız konsolosluğun adını, ad ve soyadınızı ve size ulaşabileceğimiz e-mail adresinizi de belirterek durumunuzu anlatan mesajı yazarak yardım talep edebilirsiniz. Talebiniz Askeralma Genel Müdürlüğünün ilgili birimi tarafından günlük olarak incelenmekte ve sorularınızın cevapları belirttiğiniz elektronik posta adresine iletilmektedir.

  • Pasaportunuzu veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızı kontrol ediniz. Her ikisinde de TC Kimlik Numaranız bulunmuyor ise en yakın konsolosluğa müracaat ediniz.

  • Ana sayfada “Sisteme Giriş” bölümündeki “Şifremi unuttum.” kısmına tıklayarak yeni şifre isteyebilirsiniz.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 39 madde ikinci fıkrası gereğince yurt dışında doğup yurt dışında ikamet eden ve süresiz ikamet iznine sahip olanlar en az üç yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunmaları halinde çalışma şartı aranmayacaktır. 

  • Muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılanlara mahsus belgenin askerlik şubesinden talep edilmesi hâlinde bir sureti başvuruyu kabul eden Türk Konsolosluğuna, bir sureti ise yükümlünün yurt dışı adresine gönderilmektedir.

  • Dövizle askerlik hizmetinden faydalanacak yükümlülerin; 7179 sayılı Askeralma Kanununun 9’uncu maddesindeki 240.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı (01 Temmuz-31 Aralık 2024 tarihleri arasında geçerli olan memur aylık katsayısı: 0,907796) ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca döviz miktarının yatırılacağı gün tespit edilen döviz alış kuruna göre avro veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parası ödenmesi gerekmektedir.

  • Mülga 1111 sayılı Kanun hükümlerince dövizle askerlik hizmeti kapsamından yararlanmak üzere başvurmuş, ancak ödemesini tamamlamadığı veya herhangi bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için kapsam dışına çıkarılan yükümlülerden istekli olmaları halinde yurt içinde askerlik şubelerine, yurt dışında yurt dışı temsilciliklerine kendileri, vekilleri ya da vasileri aracılığıyla 31/12/2025 tarihine kadar müracaat etmeleri ve 40.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın müracaat tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca tespit edilen döviz alış kuruna göre avro veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını müracaat tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ayrıca ödemeleri halinde;

    a) Önceden ödemiş oldukları döviz tutarı, müracaat tarihindeki 39 uncu maddenin birinci fıkrasında öngörülen tutardan az olanlar, eksik kalan tutarı müracaat tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ödemeleri halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılır.

    b) Önceden ödemiş oldukları döviz tutarı, müracaat tarihindeki 39 uncu maddenin birinci fıkrasında öngörülen tutara eşit veya bu tutardan fazla olanlar ise askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılır.